9/12/14

Θα αντέξει η ρωσική οικονομία το πετρέλαιο στα 60 δολάρια;

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης και η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια για τη ρωσική οικονομία με βάση την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ο τριετής ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Ρωσίας, για το 2015 2016 και 2017, πού ψηφίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου και του οποίου το 60% περίπου των εσόδων προέρχεται από τους εξαγωγικούς δασμούς των πρώτων υλών, έχει διαμορφωθεί με βάση την εκτίμηση για μέση τιμή 80 δολαρίων το βαρέλι.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει ήδη υπολογίσει ότι στο πιο απαισιόδοξο σενάριο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα είναι το 2015 στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι. Στην περίπτωση αυτή η ρωσική οικονομία θα μπει σε ύφεση, που όμως θα διαρκέσει μόνο ένα χρόνο, γιατί το φθηνό πετρέλαιο και η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού, θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την είσοδο ξένων επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά.
Χθες στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου για το πετρέλαιο υποχώρησαν στα 63,46 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησαν στα 68,46 δολάρια. Η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου εκτιμά, πως «η υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου θα κορυφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2015» και υπολογίζει τη μέση τιμή του «μπρεντ» για το 2015 στα 70 δολάρια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας λαμβάνοντας σαν βάση τα 60 δολάρια το βαρέλι. Υποθέτει ότι η ύφεση που θα πλήξη τη ρωσική οικονομία θα είναι από 0,5% μέχρι 1,7% του ΑΕΠ, ενώ τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης προέβλεπε για το 2015 αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%. Ωστόσο, η Ρωσία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016.

H πρόβλεψη του ρωσικού προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό το 2015 είναι 5,5%, παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός έχει φτάσει σχεδόν το 9% και η μέση ισοτιμία του δολαρίου το 2015 αναμένεται να ανέλθει σε 37,70 ρούβλια ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος σήμερα είναι περίπου 52-54 ρούβλια το δολάριο. 

 Σύμφωνα με τον  αναλυτή του «Κέντρου Οικονομικών Προβλέψεων» της Gazprombank, Μαξίμ Πετρονέβιτς, όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα 60-65 δολάρια, η υποτίμηση του ρουβλιού θα μπορούσε να φθάσει το 80%-90% . «Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι εισαγωγείς, οι οποίοι ήδη τώρα, έχουν χάσει σχεδόν εντελώς το περιθώριο, θα αρχίσουν τη βαθιά κάθοδο και θα επικρατήσουν τα αρνητικά πρόσημα», λέει ο Μαξίμ Πετρονέβιτς.
Οι ακριβές εισαγωγές, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα ευνοήσουν δύο διαδικασίες. Η πρώτη, είναι η διαφοροποίηση των εισαγωγών. «Δηλαδή, οι ρώσοι αγοραστές, μπορεί να στραφούν σε φθηνότερα ανάλογα προϊόντα από άλλες χώρες, για παράδειγμα, από την περιοχή της Ασίας.
Η δεύτερη τάση, θα είναι η ανάπτυξη της υποκατάστασης των εισαγωγών.
«Αυτό σημαίνει, ότι θα αυξηθεί η παραγωγή των εγχώριων προϊόντων αντί για την αγορά ξένων αγαθών κυρίως στις γραμμές συναρμολόγησης και τη βιομηχανία τροφίμων. Μια παρόμοια κατάσταση έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1998, όταν το εθνικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σε έξι μήνες τρεις φορές (από 6 ρούβλια ανά δολάριο στα 21 ρούβλια).
«Η υποτίμηση του ρουβλιού το 1998 έδωσε ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη της ρωσικής βιομηχανίας τροφίμων».
Για παράδειγμα, μεσούσης της κρίσης, οι ρώσοι παραγωγοί κέρδισαν τη μάχη της αγοράς παγωτού. Μέχρι τότε, τα ρωσικά παγωτά είχαν να ανταγωνιστούν τα φθηνότερα πολωνικά προϊόντα. Αλλά μετά την υποτίμηση του ρουβλιού, η τιμή του πολωνικού παγωτού αυξήθηκε κατακόρυφα. Έτσι, ενεργοποιήθηκε η εγχώρια παραγωγή και το ρωσικό παγωτό ανέκτησε τη θέση του στην αγορά».
Παρά τη μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου, σε θετικό πρόσημο παραμένουν οι κλάδοι των πετροχημικών προϊόντων και της μεταλλουργίας. Αυτό οφείλεται στη «λογιστική παραδοξότητα» των συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι δαπάνες σε αυτούς τους κλάδους της βιομηχανίας υπολογίζονται σε ρούβλια, ενώ ένα μεγάλο τμήμα των εσόδων, από τις εξαγωγές, είναι σε συνάλλαγμα.

Πηγή RBTH,

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ ΣΑΚΟΡΟΥΒΙΑΣΜΕΝΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟ !





ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2% * ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ...

ΑΥΤΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ






*2 τοις εκατο σε δημοκρατικα λιπαρα ειναι το πολιτευματικο προιοντικο συστημα εναυσεως, κοινως μιζας της δημοκρατιας που χορηγει κομματα προσωπα και καθε λογης διακινουμενο δημοσιως χρημα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ ΣΑΚΟΡΟΥΒΙΑΣΜΕΝΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟ !





ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2% * ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ...

ΑΥΤΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ






*2 τοις εκατο σε δημοκρατικα λιπαρα ειναι το πολιτευματικο προιοντικο συστημα εναυσεως, κοινως μιζας της δημοκρατιας που χορηγει κομματα προσωπα και καθε λογης διακινουμενο δημοσιως χρημα

ΣΒΕΤΛΑΝΑ Η ΓΕΝΕΤΙΣΤΡΙΑ είπε...

ΝεοΠροεδρί της ουκρανικης δημοκρατιας



ΨΗΨΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ (και οι 179 )

ΤΟΝ ΓΚΑΛΙΝΑ-ΠΥΡΡΟ ΔΗΜΑ

ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 2%

Ανώνυμος είπε...

Και εσύ, μαλάκα,
συνέχισε τις
διπλο-εγγραφές...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να χωνέψω πως κάποιος απ' αυτούς που βοήθησες ξέσπασε πάνω σου με τόσο μίσος


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64106479






ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΑΜΝΟΥ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ




H Ξενοφοβια ΔΕΝ ειναι φοβια

ειναι ΓΝΩΣΗ που σωζει



ειναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ και πολυτιμη ΣΟΦΙΑ



δεν ειναι φοβια

φοβια ειναι της ξενομανιας η αγνοια



και η αγνοια μαζι με περιφρονηση της ξενοφοβιας

καποτε μοιραια εξοντωνει τους αφοβους ξενομανεις...





Η αναποδραστη τελειωτικη μοιρα του αντιρατσισμου και της φασιστοφοβιας

μεσα σε 16 λεξεις .



σημερα αυτος, αυριο εσυ και καποτε ολοι σας ομηροι στη πλανη της...

Ανώνυμος είπε...

"Ο Δημήτρης Καλοκύρης ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του επικηδείου που εκφώνησε, την απόφαση της Εταιρείας Συγγραφέων να θεσπίσει το Βραβείο Μένης Κουμανταρέας, το οποίο θα απονέμεται, κάθε χρόνο, σε νέους συγγραφείς".

ΝΕΟΥΣ ΜΗ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΙΣΘΟΓΕΜΕΙΣ.

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...