1821.Την 9η/21 Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, ημέρα Σάββατο, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός και οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κηρυνείας. Τα λείψανα τους παραδόθηκαν την 10η Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, σε ομάδα από ιερείς, οι οποίοι τα έθαψαν στον περίβολο του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.
Αντάν αρτζιέψαν οι κρυφοί ανέμοι
τζι εφυσούσαν
τζι αρκίνησεν εις την Τουρτζιάν
να κρυφοσυνεφκιάζη
τζιαι που τες τέσσερεις μερκές τα νέφη εκουβαλούσαν,
ώστι να κάμουν τον τζιαιρόν ν' αρτζιεύκη να στοιβάζη,
είσιεν σγιαν είχαν ούλοι τους τζι η Τζιύπρου το κρυφόν της
μεσ' στους ανέμους
τους κρυφούς είσιεν το μερτικόν της.
τζι αντάν εφάνην η στραπή εις του Μοριά τα μέρη
τζι εξάπλωσεν τζι ακούστηκεν παντού η πουμπουρκά της,
τζι ούλλα ξηλαμπρατζιήσασιν τζιαι θάλασσα τζιαι ξέρη
είσιεν σγιαν είχαν ούλοι τους
τζι η Τζιύπρου τα κακά της.
Το πλήρες χρονολόγιο της 9ης Ιουλίου θα το βρείτε εδώ .....
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/07/9.html1357
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η 6η Οκτωβρίου στην Ιστορία
Η 6η Οκτωβρίου είναι η 280η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 86 ημέρες ως το τέλος του έτους. 404. Η σύζυγος του Αρκ...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
3 σχόλια:
9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1941-Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
"...Ο Ρουζβελτ αιτιολογει την αποφαση του με την αναγκη αμυνης του δυτικου ημισφαιριου.Κανενας δεν γελιεται.Η ενεργεια εχει επιθετικο χαρακτηρα.Η Αμερικη πλησιαζει την Γερμανια,βαζει ποδι σε μια χωρα που θεωρητικα αποτελει μερος της Ευρωπης.Οι διαμαρτυριες των οπαδων του απομονωτισμου,οι δηλωσεις του Ουηλερ και του Λιντμπεργκ ισοδυναμουν σχεδον με επαναστατικο κηρυγμα,αλλα οι ηγετες του Κογκρεσου επιδοκιμαζουν την ενεργεια του Προεδρου..." (Ρεμον Καρτιε, Ιστορια του ΒΠΠ)
Απο τις αρχες του 1941,ο αρχιναυαρχος Ραίντερ προσπαθουσε να πεισει τον Χιτλερ οτι η εξοδος των ΗΠΑ στον πολεμο ειναι κατι το αναποφευκτο και επεμενε προς αυτον να προπαρασκευαστει προς τουτο.Στις 4 Φεβρουαριου,ο αρχηγος του Πολεμικου Ναυτικου υπεβαλλε στον Χιτλερ υπομνημα,στο οποιο το ναυτικο εξεφραζε ζωηρες αμφιβολιες περι της αξιας της συνεχισεως της αμερικανικης ουδετεροτητος για την Γερμανια,οπως αυτη υφιστατο τοτε.Οι ναυαρχοι υποστηριζαν,οτι η εξοδος των ΗΠΑ στον πολεμο, θα ηδυνατο να αποδειχθη μαλλον ευνοϊκη για την πολεμικη προσπαθεια της Γερμανιας,"εαν δι'αυτης η Ιαπωνια καθιστατο εμπολεμος στο πλευρο του Αξονα".Αλλα το επιχειρημα δεν προξενησε εντυπωση στον Χιτλερ.Στις 18 Μαρτιου ο Ραιντερ σε συσκεψη με τον Χιτλερ,ανεφερε οτι αμερικανικα πολεμικα πλοια συνοδευουν αμερικανικες νηοπομπες κατευθυνομενες προς την Βρετανια,μεχρι την Ισλανδια.Ζητησε να του δωθη το δικαιωμα να επιτιθεται κατ'αυτων "ανευ προειδοποιησεως".Ζητησε να γινει κατι για να εμποδιστουν οι ΗΠΑ απο του να θεσουν ποδι στην γαλλικη Δυτικη Αφρικη(" η δυνατοτητα αυτη ειναι πολυ επικινδυνη").Ο Χιτλερ απαντησε οτι θα συζητησει τα ζητηματα αυτα με το Υπουργειο Εξωτερικων (ηταν ενας τροπος για να απαλλασεται απο τους ναυαρχους).
Στις 20 Απριλιου αρνηθηκε να ακουσει τις προτασεις του Ραιντερ για "πολεμο κατα των εμπορικων πλοιων των ΗΠΑ,συμφωνως προς τους κανονισμους περι λειων".(Ειχε προηγηθει στις 10 του μηνα η πρωτη καταγεγραμμενη συγκρουση μεταξυ γερμανικου υποβρυχιου και αμερικανικου αντιτορπιλικου).Στις 22 Μαϊου ο Ραιντερ βρεθηκε παλι στο Μπεργκχοφ με ενα μακροσκελες υπομνημα υποδεικνυοντας αντιμετρα κατα των εχθρικων ενεργειων του προεδρου Ρουζβελτ,αλλα και παλι δεν κατορθωσε να συγκινησει τον υπερτατο αρχηγο:" Ο Φυρερ ",σημειωσε ο αρχιναυαρχος," θεωρει την σταση του προεδρου των Ηνωμενων Πολιτειων ως ακομη αναποφασιστη.Επ'ουδενι λογω επιθυμει να προκαλεσει επεισοδια,τα οποια θα ειχαν ως αποτελεσμα να εξελθουν οι ΗΠΑ στον πολεμο".
Συσκεψεις Φυρερ επι Ναυτικων Υποθεσεων-αναφερονται ως ΣΦΝΥ
Υπομνημα Ραιντερ 4ης Φεβρουαριου 1941,
ΣΦΝΥ 18 Μαρτιου,20 Απριλιου,22 Μαϊου.
Ο Ραιντερ ειχε πολυ απογοητευθη.Η μαχη του Ατλαντικου ευρισκετο στη μεγαλυτερη της ενταση και η Γερμανια δεν την κερδιζε.Καιο λογος γι'αυτο ηταν οι αμερικανοι.Βασει της συμφωνιας Μισθωσεως και Δανεισμου,αμερικανικα εφοδια εισερρεαν στην Βρετανια.Η "Παναμερικανικη Περιπολια Ουδετεροτητας" καθιστουσε διαρκως δυσκολοτερο για τα υποβρυχια να αποδιδουν στην δραση τους.
Δυο μερες μετα την εναρξη του Μπαρμπαροσσα,στις 24 Ιουνιου,ο Ραιντερ εσπευσε στο νεο στρατηγειο του Χιτλερ,στο Ραστενμπουργκ της Ανατολικης Πρωσσιας,απ'οπου ο Χιτλερ διηυθυνε την ανατολικη εκστρατεια.Του περιεγραψε με ζωηρα χρωματα πως το U-253,παρακολουθουσε το αμερικανικο θωρηκτο "Τεξας",συνοδευομενο απο ενα αντιτορπιλικο,εντος της ζωνης πολεμικων επιχειρησεων που ειχε κηρυξη η Γερμανια στον ωκεανο,τα ειχε καταδιωξει και αποπειραθηκε να επιτεθει κατ'αυτων,και προσθεσε οτι," οπου τα πραγματα αφορουν τις ΗΠΑ τα σταθερα μετρα ειναι παντοτε αποτελεσματικοτερα απο την φαινομενικη ενδοτικοτητα".Ο Χιτλερ συμφωνησε "κατ'αρχην,αλλα οχι με την ειδικη πραξη",και για μια ακομη φορα προεβη σε συστασεις προς το ναυτικο." Ο Φυρερ δηλωνει λεπτομερως,οτι μεχρις οτου η επιχειρησις Μπαρμπαροσσα εισελθει σε καλο δρομο,επιθυμει να αποφευχθη οποιοδηποτε επεισοδιο με τις ΗΠΑ.Μετα απο λιγες εβδομαδες η κατασταση θα διασαφηνισθη περισσοτερο και δυναται κανεις να αναμενη οτι θα εχει ευνοϊκη επιδραση επι των ΗΠΑ και της Ιαπωνιας.Η Αμερικη θα εχει λιγοτερη διαθεση να εξελθη στον πολεμο,ενεκα της απειλης εκ μερους της Ιαπωνιας,η οποια τοτε θα εχει αυξηθη.Εαν ειναι δυνατον συνεπως,κατα τις επομενες εβδομαδες θα πρεπει να παυσουν πασης φυσεως επιθεσεις κατα πολεμικων πλοιων εντος της κλειστης περιοχης".Οταν ο Ραιντερ ειπε οτι κατα τη νυχτα ειναι δυσκολο να διακριθουν τα εχθρικα απο τα ουδετερα πολεμικα πλοια,ο Χιτλερ τον διεκοψε με την εντολη να εκδωση νεες διαταγες προς αποφυγην επεισοδιων με την Αμερικη. Κατοπιν τουτου,ο αρχηγος του ναυτικου εξεδωσε διαταγες την ιδια νυχτα,αναστελλωντας τις επιθεσεις εναντιον "καθε πολεμικου πλοιου εντος ή εκτος της κλειστης περιοχης εκτος αν αυτο αναγνωρισθη σαφως ως βρετανικο". Παρομοια διαταγη εδοθη και στην Λουφτβαφφε.(ΣΦΝΥ,24 Ιουνιου 1941).
Και ετσι φθανουμε στις 9 Ιουλιου 1941.Ο Ρουζβελτ καταλαμβανει την Ισλανδια.Ο Ριμπεντρομπ τηλεγραφησε στο Τοκιο οτι "η παρεμβαση των αμερικανικων ενοπλων δυναμεων σε βοηθεια της Αγγλιας εντος μιας περιοχης,η οποια ειχε επισημως κηρυχθη απο εμας ως περιοχη μαχης,αποτελει αυτη καθ'εαυτη επιθεση εναντιον της Γερμανιας και της Ευρωπης".
Ο Ραιντερ εσπευσε για αλλη μια φορα στο Ραστενμπουργκ.Ειπε οτι ηθελε μια αποφαση περι του εαν η καταληψη της Ισλανδιας απο τις ΗΠΑ,θα θεωρειτο ως εξοδο στον πολεμο ή μια πραξη προκλησεως η οποια θα επρεπε να αγνοηθη.Οσον αφορα το γερμανικο ναυτικο,αυτο θεωρει τις αμερικανικες αποβασεις στην Ισλανδια ως πολεμικη ενεργεια και με εναν υπομνημα δυο σελιδων υπενθυμιζε στον Φυρερ ολες τις αλλες επιθετικες πραξεις εναντιον της Γερμανιας που ειχαν διαπραχθη απο την κυβερνηση Ρουζβελτ.Επι πλεον το ναυτικο ζητησε να του δωθη το δικαιωμα να βυθιζει αμερικανικα φορτηγα πλοια στην περιοχη των νηοπομπων και να επιτιθεται κατα αμερικανικων πλοιων,εαν η περισταση το απαιτει.
Ο Χιτλερ αρνηθηκε.
" Ο Φυρερ εξηγει λεπτομερως",(γραφει στην εκθεση του ο Ραιντερ επι της συσκεψεως),"οτι δεν πρεπει οι ΗΠΑ να εξελθουν στον πολεμο τουλαχιστον για τους επομενους δυο μηνες.Αφ'ενος η Ανατολικη Εκστρατεια πρεπει βα διεξαχθη με ολοκληρη την αεροπορια,την οποια δεν επιθυμει να εκτρεψη αλλαχου,εστω και εν μερει.Αφ'ετερου μια νικηφορος εκστρατεια στο ανατολικο μετωπο θα εχει τεραστια επιδραση επι της ολης καταστασεως και πιθανον επι της στασεως των ΗΠΑ.Δια τουτο,επι του παροντος,δεν επιθυμει την αλλαγη των υφισταμενων οδηγιων,αλλα μαλλον θελει να ειναι βεβαιος οτι θα αποφευχθουν επεισοδια".Οταν ο Ραιντερ υποστηριξε οτι οι πλοιαρχοι του δεν θα επρεπε να θεωρουνται υπευθυνοι για ενα "λαθος"(δλδ εαν προσβαλλονταν αμερικανικα πλοια),ο Χιτλερ απαντησε οτι " τουλαχιστον σε οτι αφορα τα πολεμικα πλοια το ναυτικο θα επρεπε πρωτα να εξακριβωνη οριστικως οτι ειναι εχθρικα πριν επιτεθει κατα αυτων".
Για να βεβαιωθει οτι οι ναυαρχοι τον κατανοησαν ορθως,ο Φυρερ εξεδωσε ειδικη διαταγη στις 19 Ιουλιου,η οποια καθωριζε οτι "στην εκτεταμενη ζωνη των επιχειρησεων,αμερικανικα εμπορικα πλοια ειτε μεμονωμενα ειτε πλεοντα εντος αμερικανικων ή βρετανικων νηοπομπων,αν αναγνωρισθουν ως τετοια προ της καταφυγης στα οπλα,δεν πρεπει να υφιστανται επιθεση". Εντος της περιοχης του αποκλεισμου,η οποια ειχε αναγνωρισθη και απο τις ΗΠΑ ως απαγορευμενη,αμερικανικα πλοια θα ηδυνατο να υποστουν επιθεση,αλλα ο Χιτλερ καθωρισε ειδικως στην διαταγη αυτη,οτι η πολεμικη αυτη ζωνη "ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΔΟ ΗΠΑ-ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ"(η εμφαση ειναι του Χιτλερ).
Αυτη ηταν η κατασταση στον Ατλαντικο τον Ιουλιο του 1941.
Δημοσίευση σχολίου