15/7/17

Το χρονικό των προαναγγελθέντων απελάσεων

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι «πάρα πολλοί Αμερικανοί κατάσκοποι επιχειρούν στη Μόσχα» με διπλωματική κάλυψη και προειδοποίησε ότι μπορεί να απελάσει μερικούς.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ακόμα ότι κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών ,«τα κατασχεθέντα διπλωματικά ακίνητα δεν έχουν επιστραφεί», και ότι η Ουάσιγκτον αρνείται να εκδώσει βίζα σε όσους διπλωμάτες πρόκειται να αντικαταστήσουν τους 35 απελαθέντες το 2016.
Όπως είπε η Ζαχάροβα, «η ρώσικη υπομονή και ο χρόνος που δόθηκε στη νέα αμερικανική κυβέρνηση εξαντλείται».
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο τελος της θητείας του, διέταξε την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών ως ύποπτων για κατασκοπία και διέταξε την κατάσχεση δύο ρωσικών ακινήτων σε αντίποινα για το άνοιγμα από Ρωσους χάκερς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα.
Η κ. Ζαχάροβα επισήμανε ακόμα ότι «ο αριθμός του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα υπερβαίνει τον αριθμό των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον κατά πολύ και ότι «μία από τις επιλογές , εκτός από την απέλαση των Αμερικανών, θα πρέπει να είναι και η ισονομία».
Πάντως η Ζαχάροβα τόνισε:«Υπάρχουν πάρα πολλοί υπάλληλοι της CIA και της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου που εργάζονται κάτω από τη στέγη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής των οποίων η δραστηριότητα δεν συνάδει με το καθεστώς τους ».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των διπλωματικών ακινήτων, και ότι η σημερινή κατάσταση είναι «απαράδεκτη». «Η επιστροφή της διπλωματικής περιουσίας στη Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από τίποτα. Η κατάσχεση τους παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πεσκόφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

O Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Σοϊγκού ανακοίνωσε οτι οι απώλειες της ουκρανικής πλευράς σε ανθρώπινο δυναμικό κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της «αντεπίθεσης», ξεπέρασαν τους 125 χιλιάδες νεκρούς

  «Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της λεγόμενης αντεπίθεσης, ο εχθρός έχει χάσει πάνω από 125.000 ανθρώπους και 16.000 μονάδες διαφόρων όπλ...