26/7/18

26 Ιουλίου/ 7 Αυγούστου 1822. Η Μάχη στα Δερβενάκια και η νίλα του Δράμαλη

Είναι Εθνική Γιορτή. Πιο παλιά πήγαινα για να πω ένα γεια σου στον Θεοδωράκη. Τωρα σκέπτομαι τη βενζίνα και τα διόδια. Εκεί μας κατάντησε η Αριστερά. 
Ο Χάνος Βλαμένος πάντως  δεν πήγε να καταθέσει Στεφάνι. 

Στις 26 Ιουλίου// 7 Αυγούστου 1822, η εμπροσθοφυλακή του στρατού του Δράμαλη μπήκε στο στενό των Δερβενακίων κινούμενη προς την Κόρινθο.

 Η βασική διάβαση, με βάση το σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, φυλαγόταν από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και περίπου 1.500 άντρες. 
Η επίθεση των ελλήνων εκδηλώθηκε όταν οι Τούρκοι της εμπροσθοφυλακής έφτασαν στην έξοδο προς την πεδιάδα της Κουρτέσας .
 Ο κύριος όγκος των Τούρκων οπισθοχώρησε με μεγάλες απώλειες και προς το μεσημέρι ότι απέμεινε από την εμπροσθοφυλακή και το κύριο σώμα στράφηκαν προς το πολύ ανηφορικό πέρασμα, του Άγιου Σώστη, όπου τους περίμενα ο Νικηταράς και ο Πλαπούτας, ενώ συνέκλινε και το Σώμα του Αντώνη Κολοκοτρώνη. Η μάχη κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα και οι Τούρκοι είχαν τρομακτικές απώλειες. Όταν σκοτείνιασε, οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν στην Τίρυνθα όπου είχαν το στρατόπεδό τους. 

Οι απώλειες των Τούρκων, κατά την 26η Ιουλίου, σύμφωνα με τον ιστορικό της Επανάστασης Αμβρόσιο Φρατζή έφτασαν τις 8000. 

Στις 26 Ιουλίου 1817 δολοφονήθηκε με εντολή του Ομπρένοβιτς στην Βέλικα Πλάνα, στο σπίτι του Κουμπάρου του, 
ο Καρατζώρτζεβις που είχε στρατολογηθεί από τον Νικόλαο Γαλάτη στην Ελληνική Επαναστατική Εταιρεία.

Όλα τα γεγονότα τη 26ης Ιουλίου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ. http://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/07/26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 26η Μαΐου στην Ιστορία

Η 26η Μαΐου είναι η 147η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 219 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.     526.  Στην περιοχή της Συρίας , έγινε Μέ...