30/7/18

Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα του Ζάεφ

Οι Βουλευτές της πλειοψηφίας, (SDSM, DUI BESA), υπέγραψαν το αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα 30 Σεπτεμβρίου. 
Η κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO-DPMNE αποφάσισε να μην υπογράψει το αίτημα. 

Ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ σε συνέντευξη τύπου μπροστά από το Κοινοβούλιο δεν ξεκαθάρισε αν το κόμμα της αντιπολίτευσης θα κάνει έκκληση για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος παραπέμποντας στα Κομματικά όργανα. 
Ο Γιανούσεφ επανέλαβε τις απόψεις του VMRO-DPMNE για το ξεκάθαρο ερώτημα και είπε ότι η πολιτική βία του Ζάεφ καταστρατηγεί την «καθιερωμένη δημοκρατική πρακτική, η διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος να μέσω συναίνεσης, και επανέλαβε ότι σύμφωνα με την το άρθρο 15 του νόμου περί δημοψηφίσματος, «το θέμα της ψηφοφορίας πρέπει να είναι ακριβώς διατυπωμένο και να μην δέχεται παρερμηνείες, έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να απαντήσει με ένα Ναι η ΟΧΙ». Και τόνισε: «Ερωτήσεις που αφορούν άλλα θέματα και που είναι ασαφείς και μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση» είναι παράνομες και κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση φοβάται γιατί η συμφωνία, δεν θα περάσει από το λαό».
Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο της Ρεπούμπλικας  της Βόρειας, με 68 ψήφους υπέρ και χωρίς «κατά» και «αποχές», αποφάσισε να γίνει το δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου  που θα είναι συμβουλευτικό.


Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδος;».

Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχώρησαν  από την αίθουσα.Παράλληλα ανακοινώθηκαν τρείς Κεντρικοί Εορτασμοί για την εθνική εορτή του «Ίλιντεν», στις 2 Αυγούστου . 
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ και «οι δικοί του» θα πάνερ στο Κρούσεβο, ο Ζάεφ θα εορτάσει στην Πελίντσε και στα Σκόπια θα μείνει Ο Αλβανός Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Ντ. Αϊιζενχάουερ θα εγκαταλείψει την Ερυθρά Θάλασσα

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower, το οποίο συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι στην Υεμένη, εγκαταλείπει την Ερυθρά Θά...