21/7/18

Ο Τραμπ ο Πούτιν και τα Βαλκάνια

Όπου ακούς για πόλεμο κράτα και μικρό καλάθι 

Η ερώτηση του δημοσιογράφου του Fox News στον Τραμπ, μετά την επιστροφή του από το ραντεβού με τον Βαλόντια , «αν θα πρέπει να στείλει το γιο του να υπερασπιστεί το Μαυροβούνιο», και η απάντηση του Τραμπ : «καταλαβαίνω τι λέτε. Έχω και εγώ το ίδιο ερώτημα», δεν αφορούσε τον Τζουκάνοβιτς. Πρωτίστως αφορούσε στους «πολεμοχαρείς» Ούκους και στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. 

Μετά το μήνυμα του Ντόναλντ, ότι η Αμερική δεν θα πολεμήσει με τη Ρωσία για τον Πορόσενκο και τον Χαραντινάι, ο Ανθύπατος στην Πρίστινα «προσαρμόστηκε» και είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV που το επιδοτούν οι ΗΠΑ, ότι «αλλάζουν τα πράγματα», και ότι , «μετά την εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την Δημοκρατία της Μακεδονίας , η δική μας θέση αλλάζει καθώς αλλάζουν τα δεδομένα», και προσέθεσε ότι , «τώρα είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας – Κοσσόβου και να επέλθει η ομαλοποίησή τους».

 Ο «βαλτός δημοσιογράφος ρώτησε αν θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας η ανταλλαγή εδαφών. Ο ανθύπατος Ντελάουι απάντησε: «Δεν πρόκειται να μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. […] Δεν μιλάω, διότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας εσωτερικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσσοβο και όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψη του». Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία, για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ρουγκοβικών , της LDK, Λούτφι Χαζίρι.

 Ο ΟΥΤΣΕΚΑΣ, πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ράμους Χαραντινάι, 
(ο κατακτητής), απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στον Αμερικανό πρέσβη, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διχοτόμηση του Κοσσόβου, θα σήμαινε πόλεμο», και ότι «όποιος μιλάει για μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια». 

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι που είναι πιο έξυπνος από τον Χαραντινάι , δήλωσε σε συνάντηση με τους φοιτητές της Νομικής Σχολής ότι "οι συμβουλές που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάντα ευπρόσδεκτες στο Κοσσυφοπέδιο", και ότι "η δήλωση του Πρέσβη ΗΠΑ στην Πρίστινα, ήταν ειλικρινής και υπεύθυνη και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά". 
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν μιλάει ο πρεσβευτής της χώρας, μιλάει η χώρα που εκπροσωπεί και οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο», είπε. 

Ακολούθως στο χορό μπήκε η έγκυρη ελβετική «ΝΟΪΕ ΤΣΙΡΧΕ ΤΣΑΪΤΟΥΝΓ» που μετά από μακριά ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανταλλαγή των εδαφών μεταξύ Νότιας Σερβίας και βόρειου Κοσσυφοπέδιου πρέπει να είναι δυνατή, αλλά, «σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση», και εφόσον θα οδηγούσε στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ των πρώην εχθρών. 

Ο Βούτσιτς από το Βελιγράδι, που ξέρει ότι το ποτάμι γύρισε υπέρ του και ότι πρέπι να κλείσει συμφωνία γρήγορα, με τον Τραμπ στην προεδρία, απάντησε ότι δεν ουθτε αυτέ η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Χαραντινάι και ο Θάτσι «θα μιλάνε για πόλεμο», και τόνισε ότι «τα πράγματα δεν θα φθάσουν ποτέ στον πόλεμο, αλλά αντίθετα σε υπάρξει κάποιο είδος της λύσης».
 «Θα υπάρξει συμφωνία», είπε και υπογράμμισε : «Είναι προς το συμφέρον μας, να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, εάν είναι εφικτό», και συγκρίνοντας το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας με ένα παιχνίδι σκάκι , ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως «η Σερβία θα προσπαθήσει να πάρει την ισοπαλία». 
Η Σέρβος πρωθυπουργός Χάνα Μπρνάμπιτς μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς θα παραστούν στην τελετή της εκατονταετηρίδας της έπαρσης της σημαία της Σερβίας στον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη θα γίνει από τις 23 ως τις 26 Ιουλίου.


Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...