22/10/20

Η Ενέδρα του Δημοκρατικού Στρατού στην Χαβαρόβρυση στις 22 Οκτωβρίου 1947 ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στα μέτρα κατευνασμού

 

Η Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη που σχηματίστηκε κάτω από τις πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα από το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Φιλελευθέρων στις 14 Σεπτεμβρίου 1947 εξέδωσε το  ψήφισμα «Περί αμνηστίας παραδιδομένων στασιαστών», που προέβλεπε ότι  όσοι συμμετέχοντες σε στασιαστικές πράξεις παραδίδονταν και αφοπλίζονταν αυτοβούλως κατά την διάρκεια του επόμενου μήνα, θα αμνηστεύονταν αυτοδικαίως και θα απολύονταν άμεσα. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Τζορτζ Μάρσαλ, σε δήλωσή του στις 15 Σεπτεμβρίου τόνισε : «Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας φανερώνει τον πόθο των νόμιμων ελληνικών πολιτικών κομμάτων να ξεπεράσουν τις κομματικές διαφορές και να συνεργαστούν για την ευημερία του ελληνικού έθνους. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία αυτή προοιωνίζει ένα λαμπρό μέλλον για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση των σοβαρών εθνικών προβλημάτων του.»

 Παρ' όλη την καλή πρόθεση των αμερικανών το Κ.Κ.Ε. αποφάσισε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Στις 21 Σεπτεμβρίου οι ληστοσυμμορίτες   επιτέθηκαν  στο Δυρράχιο , στο Αρκαδικό τμήμα του Ταΰγετου. Σκότωσαν 5   χωροφύλακες και 10 ΜΑΥ και λεηλάτησαν τα σπίτια παίρνοντας 30 φορτία τροφίμων και εφοδίων. Στις 21 Οκτωβρίου οι ληστοσυμμορίτες  υπό τους σ. Γκότση  και Σταυρόπουλο επιτέθηκαν στην Ζαχάρω και σκότωσαν ένα χωροφύλα και 2 ΜΑΥ.

Τα  ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου 1947  οι κομμουνιστές, με επικεφαλής τον Συμμορίτη  Σφακιανό, έστησαν ενέδρα και σκότωσαν 32 Μάυδες κοντά στην Ανδραβίδα . Εκεί σκοτώθηκε και ο Ελευθέριος Παπανικολόπουλος του Ανδρέα. Εφεδρος  Ανθλγός Πεζικού. Είχε γεννηθεί  στο Σαρμένικο Πατρών το 1917.

Η Ενέδρα του «Δημοκρατικού Στρατού» στη «Χαβαρόβρυση» στήθηκε επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλίαδος -Πηνείας λίγο έξω από το Χάβαρι, στη θεση «Χαβαρόβρυση». Το απόσπασμα ΜΑΥ του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου,  επέστρεφε στην Αμαλιάδα με φορτηγό από νυκτερινή εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Εφύρας Πηνείας και οι κομμουνιστές γνώριζαν το δρομολόγιο.

Από την επίθεση με χειροβομβίδες και τα πυρά του πολυβόλου σκοτώθηκαν αμέσως 29 από τους άνδρες του Παπανικολοπούλου, 4 συνελήφθησαν ζωντανοί και  κατακρεουργήθκαν, και 4 διέφυγαν. Η είδηση της σφαγής, συγκλόνισε την περιοχή της Αμαλιάδος και όλης της Ηλείας.

Η κηδεία των 33 έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Αμαλιάδας, και μετετράπη σε παλλαϊκή συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις οργής τόσο για την άνανδρη σφαγή από τους κομμουνιστές όσο και για την ανεπάρκεια του Κράτους να τους αντιμετωπίσει.

Έναν μήνα μετά, ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτέθηκε στην Αμαλιάδα, στις 24 προς 25 Νοεμβρίου 1947.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: