23/10/20

H 23η Οκτωβρίου στην Ιστορία

425. Ο Ουαλεντινιανός Γ΄ έγινε  αυτοκράτορας της Ρώμης  σε ηλικία 6 ετών. 

787. Άρχισε στη Νίκαια της Βιθυνίας, η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος που συγκλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ΄ και τη μητέρα του, Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία και αποφάσισε την αναστύλωση των εικόνων καταδικάζοντας την Εικονομαχία. (Η σύνοδος άρχισε στις 13 Οκτωβρίου αλλά με την εισαγωγή  το 1582. του Γρηγοριανού ημερολογίου διαγραφήκαν 10 ημέρες οπότε η 13η έγινε 23η.) 

877. Κοιμήθηκε  ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Άγιος  Ιγνάτιος

1086. Η Μάχη του Ζάλαγκ. Ο βασιλιάς της Λεόν Αλφόνσος ΣΤ’, ο Γενναίος , (1030 – 1109), που το 1085 κατέκτησε το Τολέδο ηττήθηκε από τον  Αλμοραβίδη , Γιουσούφ Ιμπν Τασφίν που πέρασε από το Μαρόκο στην Ισπανία μετά από πρόσκληση των εμίρηδων  της Σεβίλλης και της Γρανάδας.

1157. Η Μάχη της Γκράθε Χιθ,  στη Χερσόνησο της Γιουτλάνδης της Δανίας μεταξύ του στρατού του Βαλντεμάρ του Πρώτου και του εξαδέλφου του Σβεν του Τρίτου που διεκδικούσαν τον θρόνο της Δανίας. Ο Βαλντεμάρ κέρδισε τη μάχη  και ο Σβεν σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Έτσι  ο Βαλντεμάρ Α' έγινε  βασιλιάς όλης της Δανίας και έληξε ο εμφύλιος της διαδοχής.

1295. Ο βασιλιάς Γουίλιαμ της Σκωτίας και ο Φίλιππος ο Ωραίος της Γαλλίας υπέγραψαν στο Παρίσι συνθήκη, με την οποία σύναψαν αμυντική συμμαχία εναντίον της Αγγλίας. 

1520. Ο Κάρολος Κουίντος στέφθηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στο Άαχεν.

1545. Οι Κοζάκοι από το Ζαπορίζιε που κατέβηκαν τον Δνείπερο  με 32 βάρκες, βγήκαν στη Μαύρη Θάλασσα και μετά από αιφνιδιαστική επίθεση κατέλαβαν, το τουρκικό φρούριο Aτσί-Καλέ (Οτσακόφ). Στη θέση του Οτσακόφ βρίσκοταν η αρχαία θρακική αποικία Αλέκτωρ και η ελληνική Ολβία Ποντιακή.

1641. Εκδηλώθηκε στην Ιρλανδία  το πραξικόπημα των καθολικών. ( Έιρι Αμάχ)

1681.Ο  Λουδοβίκος ο 14ος  μπήκε  πανηγυρικά στο Στρασβούργο, την ελεύθερη πόλη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που προσαρτήθηκε στο βασίλειο του.

1702. Η Ναυμαχία του Βίγκο  μεταξύ του  αγγλο-ολλανδικού και του γαλλο-ισπανικού στόλου .

1739. Η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε  πόλεμο στην Ισπανία.


1769. Ο Τζέιμς Βάττ παρουσίασε ενα τρίτροχο όχημα που κινιόταν με ατμό , που ανέπτυξε την  τελική ωριαία ταχύτητα των 4,5χλμ



1798. Ο χαλασμός της Πρέβεζας. Οι Τουρκαλβανοί του Αλή Πασά νίκησαν στη Μάχη της Νικοπόλεως, τους  Γάλλους Γρεναδιέρους που αποτελούσαν  τη φρουρά Πρέβεζας , (12 Οκτωβρίου κατά το παλαιό), και την  επομένη άρχισε ο «Χαλασμός της Πρέβεζας», και η ανελέητη σφαγή των κατοίκων. Ο Αλή Πασσάς έστειλε πεσκέσι στον Σουλτάνο τέσσερα σακιά με κεφάλια Γάλλων και Ελλήνων πολεμιστών.

1812. Στη Γαλλία έγινε το πραξικόπημα του δημοκρατικού  στρατηγού Κλοντ-Φρανσουά ντε Μαλέ κατά του αυτοκράτορα Ναπολέοντα . Ο ντε Μαλέ διέδωσε ότι ο αυτοκράτορας πέθανε στη Ρωσία.

1820.Άρχισε η Αναδιοργάνωση του γαλλικού πεζικού με τη συγκρότηση , 60 συνταγμάτων της «Γραμμής» και 20  συνταγμάτων ελαφρού πεζικού.   
1850.Το τουρκικό θωρηκτό «Νεηρί Σεβκάτ» εξερράγη στο ναύσταθμο της Κωνσταντινούπολης.  Σκοτώθηκαν ο Αντιναύαρχος Μαχμούντ Πασά, και περισσότεροι από 500 ναύτες

1868. Στην Ιαπωνία άρχισε ο  «Πόλεμος του Μποσίν», στον οποίο  αυτοκρατορικές δυνάμεις, με ηγέτες τους Σάιγκο Τακαμόρι και Κουρόντα Κιγιοτάκα, νίκησαν ολοκληρωτικά το στρατό των  Σογκούν και αποκαταστάθηκε η εξουσία του  Αυτοκράτορα Μεϊτζί  του Μέγα, (Μουτσουχίτο), ο οποίος μετέτρεψε  την Ιαπωνία από ένα καθυστερημένο φεουδαρχικό κράτος σε μια εκβιομηχανισμένη υπερδύναμη. Το 1872 ο Μουτσουχίτο έκοψε τον παραδοσιακό κότσο στο κεφάλι και φόρεσε για πρώτη φορά ρούχα δυτικού τύπου.

1870 .Κατά τον Γαλλο-Πρωσικό  Πόλεμος έληξε η Πολιορκία του Μετς  με την αποφασιστική νίκη των πρωσικών δυνάμεων.

1877. Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1877-1878,  στον Καύκασο έγινε η Μάχη της Παναγίας Μπόιν Boyne μεταξύ του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού και του Οθωμανικού Στρατού, που έληξε με μεγάλη νίκη των Ρώσων. 

1893. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, (ΕΜΕΟ) στα βουλγαρικά, Вътрешна Македонска Революционна Организация, αλλά με το παλιό. Σήμερα με το Γρηγοριανό θα ήταν 4 Νοέμβριου.

1907.Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Κοσμόπουλου επιτέθηκε κοντά στην Ασπροβάλτα  σε τούρκους χωροφύλακες που συνόδευαν βουλγάρους εποίκους προς το ΄Άγιο Όρος. Σκοτώθηκαν 27 Βούλγαροι, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω. Έκτοτε κανείς βούλγαρος δεν αποτόλμησε να κατέλθει στην Χαλκιδική.

1911. Η Βουλή της Κρήτης ψήφισε την Ένωση με την Ελλάδα.Οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια του ιταλοτουρκικού πολέμου στην Λιβύη, χρησιμοποίησαν αεροπλάνο  για να παρατηρήσει τις γραμμές του τουρκικού στρατού.

1912. Κατά τον πρώτο  βαλκανικό πόλεμο άρχισε  η Μάχη του Κουμάνοβο μεταξύ των σερβικών και των οθωμανικών στρατευμάτων, που έληξε με νίκη των Σέρβων και με την υποχώρηση του τούρκων στο Μοναστήρι.

1914. Η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και προσάρτησε την Κύπρο.

1915. Έπεσε η Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη και δόθηκε η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής Κυβερνήσεως  στον Στέφανο Σκουλούδη, για να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές.

1916. Στη Ρουμανία Ξεκίνησε η Πρώτη Μάχη της Κοιλάδας Τζιουλούι .

1917. Ο γαλλικός στρατός ανακατέλαβε με επική επίθεση  το φρούριο ντε λα Μαλμεσόν που καταλήφθηκε από τον γερμανικό στρατό στις αρχές του  Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.



1923. Η εξέγερση των Σπαρτακιστών του Αμβούργου.  (γερμανικά: Hamburger Aufstand). Οι κομμουνιστές  εισέβαλαν σε 24 αστυνομικά τμήματα. (17 στο Αμβούργο και επτά στο Σλέσβιχ-Χολστάιν . Τα θύματα της επανάστασης που κατεστάλη σε 24 ώρες ήταν  πάνω από 100.

1929. Στην Νέα Υόρκη μετά από μια σειρά σταθερά πτωτικών συνεδριάσεων το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εμφάνισε σημάδια πανικού.

1940. Ο Αδόλφος Χίτλερ συνάντησε τον στρατηγό Φράνκο την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 1940 στο Χενταγιέ στα γάλλο- ισπανικά σύνορα. Ο Χίτλερ την προηγουμένη είχε συναντήσει κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Τούρ τον Πιέρ Λαβάλ και κατά την επιστροφή του την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στο Μοντουάρ, με τον Πετέν.

1941.Το χωριό Μεσόβουνο του νομού Κοζάνης περικυκλώθηκε τα ξημερώματα της 23.10.1941, από τη Βέρμαχτ που μετέφερε στρατιωτες με 40 καμιόνια, από τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη, και εκτέλεσαν 135 άνδρες ηλικίας 16-69 ετών, (σύμφωνα με την αναφορά του νομάρχη Κοζάνης), ενώ η γερμανική διοίκηση ανέφερε 142 και οι συγγενείς που επέζησαν 165. Μεταξύ των εκτελεσθέντων δεν ήταν ο βουλγαροκομμουνιστής δημοδιδάσκαλος Χατζητάσσος, και ο δολοφόνος του Κοινοτάρχη Μεσόβουνου Ιγνατιάδης που προκάλεσαν τη σφαγή. Το χωριό κάηκε «δι' εμπρηστικών βομβών», «εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας». Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν, στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης. Η νομαρχία Κοζάνης περιορίστηκε να τους διανείμει ένα «χρηματικόν βοήθημα 200 δρχ. κατ' άτομον» μαζί με «άρτον και τρόφιμα αναγκαιούντα διά την πορείαν των».

1942 . Ήταν 9 το βράδυ, όταν χίλια αγγλικά κανόνια σφυροκόπησαν τις γερμανικές θέσεις. Έτσι άρχισε η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Μία από τις πιο αποφασιστικές του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που έληξε 12 ημέρες αργότερα με τη νίκη των βρετανών.

1943. Απόσπασμα της γερμανικής Ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις πυρπόλησε τα χωριά Μανασσής και Καλουτάς στο Κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου. Παράλληλα, 30 γερμανοί των Ες-Ες, προερχόμενοι από την Καλαμπάκα, που καταδίωκαν τους Ελασίτες, μπήκαν τις απογευματινές ώρες, (στις 6 μ.μ.), στην Πολυθέα Ασπροποτάμου, και αφού εκτέλεσαν τρεις βαριά τραυματισμένους αντάρτες που βρίσκονταν στο σπίτι της Αμαλίας Σιδοπούλου και αφού εκτέλεσαν και εκείνη και τον νεαρό Τάσο Αναστασίου καθώς και τρείς αγωγιάτες που βρίσκονταν στην Πλατεία, έκαψαν τα 75 από τα 150 σπίτια του χωριού.

1944. Στις 23 Οκτωβρίου 1944 ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητος», με πρωθυπουργό το Γεώργιο Παπανδρέου , που αποφάσισε την αποστράτευση των αντάρτικων ομάδων και των αντιστασιακών οργανώσεων της Κατοχής μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 1944 , και κάλεσε στον στρατό την κλάση του 1936 για τον σχηματισμό της «προσωρινής εθνοφυλακής». Στην Απω Ανατολή άρχισε η ναυμαχίας του Κόλπου της Λέιτε των Φιλιππίνων, που κράτησε | 4 ημέρες και έληξε με νίκη των αμερικανων. Στις μάχες έκαναν την εμφάνιση τους και οι καμικάζε. Θεωρείται η μεγαλύτερη ναυμαχία της Ιστορίας. Την ίδια ημέρα ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε στην Ουγγαρία, και ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τη Λάρισα. 

 1945. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη μετά από μήνυση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και του προέδρου της Χαΐμ Σαλτιέλ η δίκη 17 δημοσιογράφων και εκδοτών των εφημερίδων Νέα Ευρώπη» και «Απογευματινή» Με την κατηγορία ότι «συνεργάστηκαν με τους κατακτητές». Καταδικάστηκαν οι επτά από τους 17. 

1949. Δημοσιεύτηκε ο Ν. 1049/49 για την ενιαία οργάνωση των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας με τον οποίο ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Κατά την ίδρυση του ΟΤΕ η τηλεφωνική πυκνότητα ήταν 1 τηλέφωνο ανά 100 κατοίκους

1954.Έληξε στο Παρίσι η Διάσκεψη των Εννέα Δυνάμεων με την υπογραφή των πρωτοκόλλων για τη λήξη της κατοχής στη Δυτική Γερμανία, για την αποκατάσταση της  πλήρους κυριαρχίας της Δυτικής Γερμανίας (αν και η «πλήρης κυριαρχία» αναγνωρίστηκε με τη συμφωνία 2+4του 1990), για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και για τα όρια  του επανεξοπλισμού της, και για την παραμονή στη Δ.Γερμανία των  συμμαχικών στρατευμάτων. Στη διάσκεψη μετείχαν, το Βέλγιο  που εκπροσωπήθηκε από τον Πώλ-Χενρι Σπάακ, ο Καναδάς με τον Λέστερ Πήρσον, η Γαλλία με τον Πιέρ Μεντες- Φράνς, η Γερμανία με τον Κονραντ Αντενάουερ, η Ιταλία με τον Γκαετάνο Μαρτίνο, το Λουξεμβούργο με τον Τζότζεφ Μπέχ , η Ολλανδία με τον Βίλλεμ Μπεγιέν, το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Αντονι Ιντεν , και οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τζών Φόστερ Ντάλλες. Συνολικά υπογράφηκαν  δώδεκα διεθνείς συμφωνίες στο Παρίσι. Με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτοκόλλο περί  Τροποποίησης και Συμπλήρωσης της  συνθήκης των Βρυξελλών η  Δυτική Γερμανία και η Ιταλία εντάχθηκαν στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ).

1956. 22 χρόνια μετά τη σοβιετική κατάληψη άρχισε  η αντικομουνιστική, αντι-σοβιετική  εξέγερση της Βουδαπέστης που την κατέστειλαν  τα σοβιετικά τανκ στις 4 Νοεμβρίου.

1958. Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε  δάνειο προς την Αίγυπτο για την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν.Ο Ρώσος συγγραφέας Μπόρις Πάστερνακ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τη λογοτεχνία. Το μυθιστόρημά του «Δόκτωρ Ζιβάγκο», έγινε μπεστ σέλερ στη Δύση, ενώ στη Σοβιετική Ένωση δεν είχε ακόμη τυπωθεί.

1965. Στην Τουρκία ο Πρόεδρος Κεμάλ Γκουρσέλ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

1973. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον δέχθηκε να παραδώσει  στο δικαστήριο τις μαγνητοταινίες από τις ηχογραφήσεις των συνομιλιών στο Οβάλ Γραφείο που σχετίζονταν  με το σκάνδαλο Γουωτεργκέιτ. Ο διαπραγματευτής του Βόρειου Βιετνάμ Λε Ντουκ Θο  αρνήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών επέρχεται κατάπαυση του πυρός με επίσημη λήξη του πολέμου Γιόμ Κιπούρ μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

1974.Οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Ιωάννης Λαδάς και Μιχαήλ Ρουφογάλης, πρωτεργάτες του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθησαν  και εκτοπίστηκαν στην νήσο Κέα.

1981.Πενήντα εννιά κρατούμενοι στις φυλακές της Τίρυνθας εξεγέρθηκαν ζητώντας αποφυλάκιση από το ΠΑΣΟΚ. 

1983. Η  διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χεζμπολά στη Βηρυτό. Σκοτώθηκαν 241 αμερικανοί πεζοναύτες και 58 Γάλλοι αλεξιπτωτιστές.

1989. Στη Βουδαπέστη, στην 33η επέτειο της εξέγερσης του1956, ανακηρύχτηκε η Τρίτη Δημοκρατία της Ουγγαρίας, τερματίζοντας έτσι τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

1991. Υπογραφή των συμφωνιών του Παρισιού, για τη λήξη του πολέμου στην Καμπότζη.

1995.Στην Ουάσιγκτον, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποστείλει στρατεύματα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ως μέρος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ.

1997.Κατακόρυφη πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ασίας.  

1998. Ο Ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης πυροβόλησε και σκότωσε  στη Θεσσαλονίκη τον 17χρονο Σέρβο μαθητή, Μάρκο Μπουλάτοβιτς επειδή τον θεώρησε ύποπτο κλοπής. «Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως», είπε η εισαγγελέας για το φονικό. Το θύμα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη σε εκδρομή με το σχολείο του. Ήταν άοπλος και όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν είχε διαπράξει την κλοπή.
Στην Ιταλία ο κομμουνιστής Μάσιμο Ντ’ Αλέμα έλαβε  ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή


2002. Στις 21:15 το βράδυ , ενώ ο Παναθηναικός έπαιζε με την Τσε-Σε –Κα, Τσετσένοι τρομοκράτες υπό τον Μοβσάρ Μπαράγιεφ, κατέλαβαν  το θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα  της Μόσχας , όπου παιζόταν το μιούζικαλ «Νόρντ-οστ» , και τοποθέτησαν εκρηκτικά απειλώντας να το τινάξουν, μαζί με τους 700 θεατές  που κρατούσαν ομήρους. Οι Τσετσένοι ζητούσαν την αποχώρηση του ρωσικού Στρατού από την Τσετσενία. Η κατάληψη έληξε στις 26 Οκτωβρίου 2002 με επέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
2004. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, διεξήχθησαν εκλογές στις οποίες δεν μετείχε  ο Σερβικός  πληθυσμός.

2006. Στην Ποντγκόριτσα, ξεκίνησε τη δίκη των 11 κατηγορουμένων για το σιδηροδρομικό ατύχημα στο Μπιπατέρα τον  Ιανουάριο του ιδίου έτους  στο οποίο 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν σοβαρά.

2008. Παραιτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου. Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου ανέλαβε  ο Ευάγγελος Αντώναρος.  

2011. Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην πόλη Βαν της Τουρκίας.600 νεκροί. Στη Λιβύη ανακοίνωσαν ότι η νεκροψία έδειξε ότι  ο Καντάφι  εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Στην Αργεντινή επανεκλέχτηκε πρόεδρος η  Κριστίνα Φερνάντες Κίχνερ.
   
2012. Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας  και την κυβέρνηση της Χαμάς.

2017. Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων ανακατέλαβαν την πόλη Μαραουί από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.. 

2018. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκεγ εγκαινιάσε  τη μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο, που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...