6/4/21

Η 6η Απριλίου στην Ιστορία

402. Ο Στιλίχων νίκησε στην μάχη της Πολλεντίας στη Βόρεια Ιταλία. τους Βησιγότθους του Αλάριχου Α'.                                                           

885. Ο αρχιεπίσκοπος του Σιρμίου Μεθόδιος, με δικαιοδοσία επί της Μεγάλης Μοραβίας και της Παννονίας, κοιμήθηκε στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Μοραβίας και τάφηκε στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μεγάλης Μοραβίας. Μέχρι σήμερα παραμένει απροσδιόριστο το ποιά πόλη ήταν και ως εκ τούτου είναι ακόμα άγνωστος ο τόπος της αιώνιας ανάπαυσης του Άγίου Μεθόδιου.

1250 . Κατά την Ζ΄ Σταυροφορία, έγινε στην Αίγυπτο η μάχη του Αλ Μανσούρα κατά την οποία οι Σταυροφόροι γνώρισαν την συντριβή από τους μουσουλμάνους Αγιουβίδες . Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος Θ' ο «Άγιος», συνελήφθη αιχμάλωτος.

1252 . Στο Σεβέζο στο δάσος της Φάγκρα, οι Καθαροί σκότωσαν τον διώκτη τους ιεροκήρυκα Πέτρο του Μιλάνου, τον οποίο η Αγία Έδρα ανακήρυξε σε μάρτυρα της πίστεως και αγιοποίησε.

1320. Οι Σκωτσέζοι ευγενείς υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Άρμπροθ (Λατινικά: Declaratio Arbroathis) που ήταν μια διακήρυξη της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, με τη μορφή επιστολής στα λατινικά που υποβλήθηκε στον Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙ, με ημερομηνία 6 Απριλίου 1320, με σκοπό να επιβεβαιώσει το καθεστώς της Σκωτίας ως ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους και να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Σκωτίας να χρησιμοποιεί στρατιωτική δράση όταν δέχεται άδικη επίθεση. 

 1326. Ο Ορχάν, ο γιος του Σουλτάνου Οσμάν, κατέλαβε την Προύσα στην Μικρα Ασία την οποία έκανε προσωρινή πρωτεύουσα του Οθωμανικού Βασιλείου.
1340. Το πραξικόπημα της Ειρήνης Παλαιολογίνας στην Τραπεζούντα.     Η Ειρήνη που ήταν νόθα κόρη του Ανδρόνικου Γ Παλαιολόγου, είχε παντρευτεί τον Αυτοκράτορα Βασιλείου Α ' τον Μέγα Κομνηνό το 1335, ο οποίος την χώρησε και ξαναπαντρεύτηκε . Η Ειρήνη Παλαιολογίνα, οργάνωσε την δολοφονία του Βασίλειου, (πιθανότατα τον δηλητηρίασαν και κατέλαβε το θρόνο για τον εαυτό της και έστειλε τη δεύτερη γυναίκα του νεκρού συζύγου της με το παιδί της στην Κωνσταντινούπολη.

 1631. Οι πληρεξούσιοι του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β , του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ, και του Βίκτωρα Αμεδαίου της Σαβοΐας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας. υπέγραψαν την Ειρήνη του Τσεράσκο με την οποία έληξε ο τριετής πόλεμος μεταξύ Ισπανίας , Γαλλίας, και Σαβοΐας για τη διαδοχή της Μάντοβα. Ο Δούκας της Σαβοΐας παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του στη Μάντοβα και το Μομφερά, και ως Δούκας αναγνωρίστηκε ο Κάρολος Γκοντζάγκα-Νεβέρ, απόγονος της Μαργαρίτας Παλαιολογίνας που απεβίωσε στις 30 Αυγούστου 1631 σε ηλικία 22 ετών. 

1667 . Το Ντουμπρόβνικ ισοπεδώθηκε από καταστροφικό σεισμό. Σκοτώθηκαν περίπου 5.000 κάτοικοι της πόλης και των γύρω περιοχών.   Η ανοικοδόμηση του Ντουμπρόβνικ διήρκεσε περισσότερο από 50 χρόνια. 

1690 . Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου κατά των Οθωμανών, ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α των Αψβούργων κάλεσε τους Ορθοδόξους των Βαλκανίων να υποστηρίξουν το στρατό των Αψβούργων κατά των Τούρκων, με την υπόσχεση παραχώρησης προνομίων.

 1749.Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος , ως ηγεμόνας της Μολδαβίας κατάργησε τη δουλοπαροικία των χωρικών, καθορίζοντας εκ νέου το καθεστώς τους , ως ελεύθερους αλλά ακτήμονες. 

 1793. Στο Παρίσι με  πρόταση του Δαντόν συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας, που θα είχε 9 μέλη που θα ανανεώνονταν κάθε μήνα. Την ;iδια ημέρα ‘έγινε η πρώτη συνάντηση του επαναστατικού δικαστηρίου. 

1814. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης υπέγραψε στο Φοντενεμπλώ την πράξη παραίτησης του ιδίου και των μελών της οικογενείας του από τους θρόνους της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο Ναπολέων αποχαιρέτισε τους στρατάρχες του, ενώ η γαλλική Γερουσία «ελεύθερα» κάλεσε στον θρόνο τον Λουδοβίκο ΙΗ. 

1826. Η Αναβληθείσα Γ' Εθνική Συνέλευση συνήλθε στην Πιάδα (σημερινή Επίδαυρο), αλλά διαλύθηκε από τους αγγλόφιλους που δεν ειχαν πλειοψηφία στις 16 Απριλίου λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου 

1854.Ο Τσάμης Καρατάσος, επικεφαλής περίπου 500 ανδρών, αποβιβάζεται στον όρμο Κουφού Σιθωνίας, με σκοπό την συστηματική διεξαγωγή του επαναστατικού αγώνα στην Χαλκιδική. 

1867. Ο Κνεζ Μιχαήλο Ομπρενοβιτς παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης του Βελιγραδίου, από τον Αλί Ριζά Πασά. 

1896. Στις 25 Μαρτίου /6 Απριλίου έγινε στην Αθήνα η τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. 

 1897. Κατά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο οι Ελληνικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, αντιμετωπίζοντας υπέρτερες τουρκικές, εγκαταλείψαν την Μελούνα και το Γκριτζόβαλι. 

 1909. Υπογράφηκε το πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με το οποίο η Τουρκία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας. 

1910. Στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία του Γιόβαν Κβίιτς, ιδρύθηκε η Σερβική Γεωγραφική Εταιρεία. 

1914. Στις 6/19 Απριλίου 1914 οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν τον διωγμό των Ελλήων της Ανατολικής Θράκης, που κορυφώθηκε με την γενοκτονία του Ποντιακού και του Μικρασιάτικου Ελληνισμού και με την καταστροφή της Σμύρνης. Στις 6η Απριλίου 1914, 200 ελληνικές οικογένειες από την Στράντζα, βόρεια της Κωνσταντινούπολης, (που σήμερα λέγεται Μπινκιλί), υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μετά από δίωρη πορεία οδηγήθηκαν στην Ηράκλεια ,όπου τους επιβίβασαν στο ατμόπλοιο «Μαρκέλλα» και τους απέλασαν. 

 1917. Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και βγήκαν στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Ο Ουκρανός αναρχικός Νέστωρ Μάχνο, που είχε απελευθερωθεί από τους φύλακες στις Μόσχας από τους εξεγερμένους προλετάριους στις 2 Μαρτίου, επέστρεψε στο Γκιουλάι Πόλε 

1924 .Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές με πλειοψηφικό για την 27η ο νομοθετική περίοδο. Ο Μουσολίνι πήρε το 64,9% των ψήφων και εξέλεξε 356 βουλευτές έναντι 161 της αντιπολίτευσης. 

1935.Μετά από απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ξανάνοιξαν τα Ελληνικά σχολεία στην Βόρειο Ήπειρο. 

1941. Τα Γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Γιουγκοσλαβία χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου. Ακολούθησαν η Ιταλία, η Αλβανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία) Βομβαρδίστηκαν το Βελιγράδι, το Σεράγεβο, το Πρίεντορ, η Νις, η Μπάνια Λούκα, το Νόβι Σαντ, η Ποντγκόριτσα, και το Βαλέεβο Τα θύματα , στο Βελιγράδι δεν τα μέτρησε κανείς . Υπολογίζονται από 2.271 που ανέσυραν οι «αρχές» από τα χαλάσματα, μέχρι τις 4.000 ή και τις 12.000.Σε απάντηση για τη γερμανική εισβολή, η Γιουγκοσλαβική αεροπορία βομβάρδισε τη βιομηχανική συνοικία της Σόφιας και το Κουστεντίλ .Στη Σόφια σκοτώθηκαν 8 και στο Κουστεντίλ 67. 

1941.Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκηψ Έρμπαχ επέδωσε στον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση περί παραβιάσεως της Ελληνικής ουδετερότητας από την Αγγλία και ανήγγειλε ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν εισβάλλει στο Ελληνικό έδαφος. H γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου κατά των Ελληνικών Φυλακίων στα υψώματα Καλέ Μπαιρ και Ντεμίρ Καπού του Μπέλες. Η γερμανική επίθεση κατά των Ελληνικών προφυλακών επεκτάθηκε σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε το λιμάνι του Πειραιά. Βυθίστηκαν 73 πλοία και 25 αλιευτικά. 

 1945. Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές μπήκαν στο Σεράγεβο. 

 1947. 30μελής Κ]Σ συνεπλάκη εις θέσιν Μαυροκορδάτο Πλατανιάς Δράμας, μετά τμήματος Χωροφυλακής καί ΜΑΥ με αποτέλεσμα τον φόνο 3 συμμοριτών. Δύναμη 200 περίπου Κ]Σ επιτέθηκε κατά του Χωρίου Φύκη Τρικάλων υπερασπιζόμενου υπό δυνάμεως του ομωνύμου Σταθμού Χωρ]κής, μιας διμοιρίας Στρατού και δυνάμεως ΜΑΥ. Μετά 5ωρον μάχη οι Κ]Σ υποχώρησαν. Απώλειες συμμοριτών 6 νεκροί. Περί ώραν 06,ΟΟ' Τμήματα Χωρ ]κής ενεργούντα εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εις Πάρνωνα συγκρούστηκαν μετά 80μελούς συμμορίας. Κατά την επακολουθήσασα συμπλοκή φονεύθηκαν πέντε συμμορίτες και αιχμαλωτίσθηκαν δύο. Εκ των ημετέρων εφονεύθη ο Χωροφύλαξ Παπαθανασίου Σωκράτης, και αιχμαλωτίσθηκαν υπό των συμμοριτών οι Χωροφύλακες Φλιντζανάκης Εμμανουήλ, Νικολάου Αναστάσιος, Κωστόβουλος Ιωάννης, Φιγκουράκης Μιχαήλ και Πασωνίδης Ιωάννης. 

1948 . Κ]Σ δρώντες στην περιοχή Ροδόπης επετέθησαν τη νύκτα κατά του Σ. Χ. Άριανών .Συνήφθη σκληρά μάχη διαρκέσασα μέχρι τών πρωινών ωρών της επομένης. 

 1953.Ο πρωθυπουργός του Ιράν Μοσαντέκ ζήτησε να περιορισθούν οι εξουσίες του Σάχη και παράλληλα είπε ότι, η ζωή του κινδύνευε. 

1957 . Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, από τις στάχτες της ΤΑΕ ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο Μακάριος και οι συνεξόριστοί του αφέθηκαν Ελεύθεροι. 

 1960 .Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνεπλάκησαν Κυβερνητικοί βουλευτές με τους κομμουνιστές της ΕΔΑ. Επενέβηκε η Φρουρά της Βουλής.

 1961. Διαμαρτυρία της Αθήνας προς το Λονδίνο για την ήπια αντιμετώπιση στη Μεγάλη Βρετανία των εγκατεστημένων εκεί Ελλήνων κομμουνιστών. 

 1963. Σε μία δραχμή ανά διαδρομή ορίστηκε το δώρο Πάσχα των οδηγών ταξί των Αθηνών. 

1972. Η Αίγυπτος διέκοψε τις σχέσεις της με την Ιορδανία, λόγω του σχεδίου του Χουσεΐν να δημιουργήσει Ομοσπονδία με την Παλαιστίνη. 

1973. Στο Βελιγράδι. εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σερβίας στη θέση του παλαιού που καταστράφηκε τον Απρίλιο του 1941. Ανατινάχτηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ισχυρίστηκαν ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σερβίας είχε πληγεί από γερμανικές βόμβες. Στην Τουρκία ο ναύαρχος Φαχρί Κορουτούρκ εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επτά χρόνια.  


 1985. Στην Ελλάδα, η Βουλή ενέκρινε με 182 ψήφους την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρησης του Συντάγματος. Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν εκτόπισε τον Τζαφάρ Νιμέιρι που κυβερνούσε από το 1969. 

 1992. Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ αναγνώρισε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Την ίδια ημέρα, ξέσπασαν συγκρούσεις στο Σεράγεβο. Ακολούθησε η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Κροατικής Δημοκρατίας Χέρτσεγκ-Μπόσνα. Η Σερβική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών συστατικών λαών μπορεί να φέρει την ειρήνη. 

 1994. Καταρρίφθηκε το αεροσκάφους του Προέδρου της Ρουάντα, Χουβενάλ Χαμπιαρινάμα, και άρχισε η γενοκτονία της φυλής των Τούτσι. Η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το εμπάργκο κατά της Μπουγιουρουμού. 

 1999. Κατά την 14η ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας , στις 03.00 το πρωί βομβάρδισαν την τελευταία γέφυρα του Δούναβη στο Νόβι Σαντ. Γύρω 11:00 το πρωί 5 πύραυλοι έπεσαν βομβάρδισε τη Βράνιε. Καταστράφηκε ένα αρτοποιείο και το Κέντρο Υγείας της πόλης. Στην Σουρντουλίτσα, από τον βομβαρδισμό καταστράφηκε το δημοτικό σχολείο. Στις 12:30 βομβάρδισε σφοδρά η αεροπορική βάση Σλάτινα στο Κόσσοβο. Χτυπήθηκε και το χωριό Βιτάνοβατς. Στο Πρίζρεν βομβαρδίστηκε κατοικημένη περιοχή. Τα περισσότερα από τα σπίτια καταστράφηκαν . Χτυπήθηκε ακόμα η σιδηροδρομική γραμμή Κραγκουίεβατς-Κράλιεβο και καταστράφηκε μια γέφυρα στο δρόμο Νις-Πρίστινα. Στη Λόζνιτσα βομβαρδίστηκαν σπίτια, μια σιδηροδρομική γέφυρα και ένα μοτέλ. Δεν υπήρξαν θύματα. Σε Πάντσεβο βομβάρδιζαν χωράφια διότι νόμιζαν ότι εκέι κρύβονταν ο Γιουγκοσλαβικός στρατός. Στο Τσάτσακ βομβαρδίστηκαν σπίτια και ένα νηπιαγωγείο. Χτυπήθηκαν ακόμα, Βράνιε , Πρίζρεν, Λόζνιτσα, Λουτσάνα και Σουρντούλιτσα... Στις 20:35 βομβαρδίστηκε ξανά η χημική βιομηχανία «Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς». Στο Μαυροβούνιο στις 23:15 βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Γκολούμποβτσι. 

2000. Πέθανε ο Πρόεδρος της Τυνησίας Χαμπίμπ Μπουργκουίμπα. 2003.Οι Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού εισήλθαν στη Βαγδάτη.

2005.Ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί έγινε πρόεδρος του Ιράκ.
2006. Στο Βουκουρέστι, οι αρχηγοί κυβερνήσεων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης . 
 2007 .Στις 4 τα ξημερώματα βυθίστηκε στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond». 
2008.Στην Ποντγκόριτσα, ο Φιλίπ Βουγιάνοβιτς εξελέγη πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο πρώτος από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του.
2009.Στην Ιταλία, έγινε ο καταστρεπτικός σεισμός στην Λ' Άκουιλα ισχύος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

2012. Ξεκίνησε η απαγόρευση της διαφημίσεως προϊόντων καπνού στην Αγγλία. Το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ διακήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαουάντ, που βρίσκεται στο βόρειο Μάλι. 

2014. Στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε τις εκλογές με 44%.

2016. Δημοψήφισμα στην Ολλανδία απέρριψε  τη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απεδήμησεν εις Κύριον ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Ζαν Μαρί Λε Πεν

  Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν , απεδήμησεν εις Κύριον  σήμερα στις 1200 περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Ηταν  96 ετών.