25/4/21

Οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές, το μασάζ, της Κοινής Γνώμης και η ΝΕΑ Ακροκεντρώα Μαρίν Λε Πέν

 

Ένα χρόνο πριν την προεδρική κάλπη, οι δρομείς παίρνουν θέσης μάχης και οι επικοινωνιολόγοι και το «παρασκήνιο» αναζητούν τους «μονομάχους» ή πιο σωστά τον μονομάχο που θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο την Νέα "ακροκεντρώα"  Μαρίν Λε Πεν. 
 Όλοι οι δημοσκόπου βλέπουν ότι ο Πουστρόν δεν τραβάει και έχει πέσει στο 20% πάνω κάτω ,από το 25% που τον μετρούσαν . ενώ η Λε Πεν έχει τάσεις συσπείρωσης και από το 23% που της έδιναν έχει ανέβη στο 26-28% . 
 Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διάφοροι υποψήφιοι της δεξιάς δεν επηρεάζουν το ποσοστό της Λε Πεν περισσότερο από 1%. Ούτε και το ποσοστό του Νικολά Ντυπόν-Αινιάν που κινείται στον «ευρύτερο εθνικιστικό χώρο» φαίνεται να επηρεάζεται από την προσωπικότητα των υποψηφίων, της Ευρω-φιλελέ δεξιάς. 
Ο Νικολά Ντυπόν-Αινιάν παραμένει γύρω στο 4-5% . 

 Το πολύ ενδιαφέρον από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι, ότι εάν περάσει ο Πουστρόν στον δεύτερο γύρο , τότε, ούτε οι Αριστεροί ούτε οι Φιλελέ δεν θα πάνε να τον ψηφίσουν για να κλείσουν τον δρόμο της Μαρίν, οπότε λόγω της αποχής θα εισέλθη στα Ηλύσια, η Νεα Μαρίν.
 Η απόρριψη του Πουστρόν είναι ευρύτατη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι σοσιαλιστές που δηλώνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν τον Μακρόν μειώθηκαν στο 46% ,(25 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό τι το 2017), ενώ το 38% αρνείται κατηγορηματικά, και μόλις το 30% των οπαδών του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν Μακρόν στον δεύτερο γύρο ενώ το 2017 πήγε να ψηφίσει το 52%.

 Πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να γράφουν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Μακρόν θα είναι τελικά ο αντίπαλος της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο, διότι «η ΑΘΕΑΤΗ ΕΛΙΤ μπορεί να εμπιστευτεί τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς υποψήφιους αυτή τη φορά , όπως ο Χαβιέ Μπερτράν ή και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ».  Αλλωστε και ο Μακρόν την τελευταία στιγμή πήρε το «χρίσμα» από την γαλλική ελίτ το 2017. Πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλική Πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ακόμη και να μην θέσει υποψηφιότητα ο Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, αν το κόμμα του συντριβεί στις περιφερειακές . 

 Πολλοί κεντροδεξιοί δεν τρομάζουν πλέον με τη νέα Λε Πεν, που έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί της, και έδιωξε βαρίδια, (όπως τον υπαρχηγό της Φλοριάν Φιλιππό) και οι κεντροαριστεροί λένε ότι θα προτιμήσουν την αποχή στο δεύτερο γύρο παρά να ψηφίσουν τον σημερινό πρόεδρο. Τα «πράσινα γιλέκα» άλλωστε μεταξύ ενός φιλελέ και της « δεξιάς κοινωικής δικαιοσύνης», ίσως θελήσουν να δοκιμάσουν τα φάρμακα της Μαρίν.

 Οι αναλυτές του ιδρύματος «Ζαν Ζωρές» διαπίστωσαν πρόσφατα ότι η προσωπική εικόνα της Λε Πεν «βελτιώνεται έντονα», και ότι κόμμα της Μαρίν Λε Πεν μπορεί να βγει ενισχυμένο από τις κάλπες εάν δεν ριζοσπαστικοποιήσεί τη ρητορική του». Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον «Μοντ» στις αρχές Απριλίου κατέγραψε ότι το κόμμα της Λε Πεν κατατάσσεται πρώτο μεταξύ των νέων, ηλικίας 25-34 ετών ! 
Το μεγάλο στοίχημα για την Μαρίν Λε Πεν είναι οι περιφερειακές εκλογές της 13ης και 20ης Ιουνίου, που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν πρόκριμα για τις προεδρικές του 2022. Όπως το είπε και ο Δημοσθένης, «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται». Στις κάλπες θα κριθεί η «εσωκομματική μεταρρύθμιση» της κυρίας Λε πεν , 

 Οι Φιλελέ δεν έχουν βρεί υποψήφιο κα τους «δοκιμάζουν με δημοσκοπήσεις».       Ο καλύτερος από αυτούς είναι Χαβιέ Μπερτράν με 15-16% , η καθολική Βαλερί Πεκρέ με 11% , και ο Μπρούνο Ρεταλιέ με 8%, ενώ ο Κομισάριος Μπαρνιέ μετρήθηκε με 6%. Πάντως, σύμφωνα με τους Δημοσκόπους, οι «δεξιοί» υποψήφιοι Χαβιέ Μπερτράν και η καθολική Βαλερί Εκρέ θα κέρδιζαν στην μονομαχία εναντίον της Μαρίν Λε Πεν, εάν έφευγε από το προσκήνιο ο ετερόκλητος ευρω-συνασπισμός του Πουστρόν πιέζεται από τα κύρια συστατικά του. Τους Σοσιαλιστές και τους ευρω-Φιλελέ. Στους Σοσιαλιστές, η Ισπανίδα δήμαρχος του Παρισιού Ανν Χινταλγκό και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είναι υποψήφιοι του 6-10%. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η φιλόδοξη Ισπανίδα πήρε 6% .
 Ο Κομμουνιστής Μελανσόν κινείται σε ένα τεράστιο δημοκοπικό φάσμα από το 9% μέχρι το 16%, Οι Πράσινοι είναι σταθερά στο 10%. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο Ζαν Λασσάλ που είχε πάρει 1.16%.

 Για να συνοψίσουμε: Οι Φιλελέ , μαζί με τους Σοσιαλιστές, και τον Μακρόν βρίσκονται στο 42-43% του 70% θα θα πάει να ψηφίσει και θα επηρεαστούν πολύ από τη συμμετοχή, Ο Συναγερμός της Λε Πεν είναι περίπου στο 30%, ο Ντεπόν στο 4-5%, οι Οικολόγοι στο 9-10% όπως και ο Μελανσόν. Με αυτά τα δεδομένα, η Νίκη της Λε Πεν είναι παρά πολύ δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα ανοιχτό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Γαλλια εβραιοκρατειται οπως και η Ελλαδα και το Βελγιο και η Γερμανια και η Ιταλια και η Ισπανια και η Πορτογαλια και η Αγγλια και η Αυστρια και η Σουηδια και η Πολωνια και η Ουγγαρια και ολες οι χωρες της Βορειου Ευρωπης και και και......
Οτι πουν οι εβραιοι.
Οπως εκαναν και με τον παιδοφιλο Μπαϊντεν στην Αμερικη, που εκλεψαν μια καταφανεστατη νικη του Τραμπ και την εδωσαν στον γεροβρωμιαρη και την σικσα.

Οποτε μηδεν απο δεκα μηδεν τουτεστιν, μηδεν εις το ....πηλικιον.
Νεα μαθηματικα μη ρατσιστικα.