6/4/21

Η Βουλγαρία μπροστά σε σταυροδρόμι. Έξι τα κόμματα στην Βουλή. Τα σενάρια είναι τρία. Είτε «Οικουμενική», είτε «συνασπισμός σταθερότητας» με το ΓΚΕΡΜΠ, είτε συνασπισμός ΑΛΛΑΓΗΣ χωρίς το ΓΚΕΡΜΠ . Σε κρίση οι Σοσιαλιστές

 

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε  χθες το βράδυ τα «ανεπίσημα» αποτελέσματα  μετά την επεξεργασία  του 99% των εκλογικών τμημάτων. Ο συνασπισμός ΓΚΕΡΜΠ-Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων προηγείται με 26,12% , ενώ το Κίνημα «Υπάρχει τέτοιος λαός» του Σλάβι Τρίφονοφ ακολουθεί με 17,71%. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα  λαμβάνει 15,00%. Τέταρτο τελικά είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, (του οποίου η εκλογική βάση πήγε στην κάλπη)  με 10,3% των ψήφων. Πέμπτη η  «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 9,54%, και 6ος ο Συνασπισμός που γεννήθηκε κατά τις διαδηλώσεις κατά του Μπορίσοφ , «Ξεσηκωθείτε!  Έξω οι Αλήτες»! ,με 4.78%. Το ΕΜΕΟ του κ. Καρακατσάνοφ μένει εκτός του νυμφώνος με 3,7%.

Η ανεπίσημη κατανομή των εδρών είναι: 72 βουλευτές για τον Μπορίσοφ, 50 για τον Σλάβι Τρίφονοφ , 43 για το ΒΣΚ, 31 για το ΚΔΕ, 30 για την Δημοκρατική Βουλγαρία και 14 για τους «Ξεσηκωθείτε- Έξω οι Αλήτες».

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πρέπει να ανακοινώσει μέχρι τις 8 Απριλίου τα επίσημα αποτελέσματα και να ανακηρύξει τους εκλεγέντες βουλευτές  το αργότερο έως τις 11 Απριλίου.  Ο Πρόεδρος, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων,  διαβουλεύεται με τα πολιτικά κόμματα και δίνει τρεις διερευνητικές εντολές.  

Την πρώτη στον Μπορίσοφ , τη δεύτερη στον Σλάβι Τρίφονοφ, και η τρίτη σε πρόσωπο της  επιλογής του. Στην περίπτωση τριών ανεπιτυχών διερευνητικών εντολών σύμφωνα με το άρθρο 100 παράγραφος 1 και το άρθρο 99, παρ. 5 του Συντάγματος, ο πρόεδρος διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση και  διαλύει την Εθνοσυνέλευση προκηρύσσοντας  νέες κοινοβουλευτικές εκλογές σε ημερομηνία που εκείνος αποφασίζει.

Από τα αποτελέσματα, εκδηλώθηκε η κρίση εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος η οποία προκάλεσε και το ατυχές αποτέλεσμα, Η ευρω-φραξια που διαφωνεί με την  κα Νίνοβα

Στις οργανώσεις των Σοσιαλιστών στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη , τη Βάρνα, και τη Στάρα Ζαγόρα σταλέχη  ζήτησαν την παραίτηση της Νίνοβα. Το Εκτελεστικό Γραφείο παραιτήθηκε. Η κα Κορνηλία Νίνοβα, απάντησε ότι δεν θα παραιτηθεί επειδή εξελέγη πριν από 6 μήνες με μεγάλη πλειοψηφία και άρχισε να ασχολείται με τον μετεκλογικό κυβερνητικό συνασπισμό, λέγοντας ότι το Κόμμα δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση «Σταθερότητας», που προτάθηκε από το ΓΚΕΡΜΠ.

Υπέρ , τάχθηκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ το ΕΛΚ, που έστειλε το μήνυμα: «Χαιρετίζω την έκκληση Μπορίσοφ για κυβέρνηση σταθερότητας».

Ο κ. Τρίφονοφ προεκλογικά είχε αποκλείσει τη συνεργασία με «τα Κόμματα του παρελθόντος», θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, για να υπάρξει κυβέρνηση. Τα σενάρια είναι τρία. Είτε «Οικουμενική», είτε «συνασπισμός σταθερότητας»  με το ΓΚΕΡΜΠ, είτε συνασπισμός ΑΛΛΑΓΗΣ χωρίς το ΓΚΕΡΜΠ.

Οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών επεσήμαναν στην προκαταρτική έκθεση τους την χρήση κρατικών πόρων από το κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ στην προεκλογική εκστρατεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...