10/6/21

Ο Άγιος Βενιαμίν Μητροπολίτης Πετρουπόλεως που μαρτύρησε στα Χέρια των Μπολσεβίκων

 Ο Άγιος Βενιαμίν εξελέγη Μητροπολίτης της Αγίας Πετρούπολης το 1917. 

Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων και την απαλλοτρίωση από το κράτος όλης της εκκλησιαστικής, επέμενε η διαχείριση της περιουσίας αυτής να παραμείνει αυστηρά ελεγχόμενη από τον κλήρο και τους πιστούς. 
 Αντιστάθηκε στην προπάθεια των κομμουνιστών να δημιουργήσουν τη δική τους εκκλησία « της λεγόμενης Ζωντανής Εκκλησίας'». 
 Οι μπολσεβίκοι τον δίκασαν σε Λαοδικείο το 1922. Η δημόσια δίκη στο «Λαοδικείο» των Μπολσεβίκων. εναντίον ιερέων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που αντιτάχθηκαν στη δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας και στην σχισματική «Κόκκινη η Εκκλησία» άρχισε στις 10 Ιουνίου 1922 στην Αίθουσα της Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης . 
 Ο κύριος κατηγορούμενος ήταν ο Μητροπολίτης της Αγίας Πετρούπολης Βενιαμίν και μαζί του άλλοι 86 κατηγορούμενοι.
 Ο Μητροπολίτης Βενιαμίν, έκλεισε την απολογία του στο «Λαοδικεία» κάνοντας το σημείο του σταυρού και λέγοντας: «Δόξα σοι, Κύριε και Θεέ μου, πάντων ένεκεν !». Καταδικάστηκε για αντεπαναστατική προπαγάνδα και στάλθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μαρτύρησε, στις 31 Ιουλίου/13 Αυγούστου 1922. 
 Οι κομμουνιστές, φοβούμενοι πιθανή εξέγερση των εργατών της Πετρουπόλεως ο οποίοι τον υπεραγαπούσαν, διέδωσαν ότι ο Μητροπολίτης μεταφέρθηκε στη Μόσχα. Ο Βενιαμίν αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1992.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΗΔΕΙΑ

Tην πολυαγαπημένη μας
ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗ
ΕΤΩΝ 70

Θανούσα, κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021
στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Μεγάρχη Άρτας
και ώρα 4:00 μ.μ.
~Ο ΣΥΖΥΓΟΣ~
Χρήστος
~ΤΑ ΤΕΚΝΑ~
Δημήτριος & Αγγελική Ντασκαγιάννη
Νικόλαος Ντασκαγιάννης
~ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ~
Κωνσταντίνος & Κυριακή Ξυπολιτάκης
Καλλιόπη & Ιωάννης Οικονόμου
Χαρίκλεια & Περικλής Φελέκης
~ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ~
~ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ~