26/6/21

Λίγο πριν τον Αττίλα, ο υπάλληλος Cia Ανδρουτσόπουλος τα είπε με τον Ετζεβίτ στις 26 Ιουνίου 1974 στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση των Αμερικανών, όπως και φέτος ο Εφιαλτάκης με τον Ταγίπ

 (Ο Ανδρουτσόπουλος ήταν προτελευταίος από αριστερά στην Οικογενειακή Φωτογραφία) .


 Στις 26 Ιουνίου 1974, και αφού είχε δημιουργηθεί κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της εύρεσης πετρελαίου στη Θάσο, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός του Αόρατου Ταξιαρχου,Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. 

Για την Συνάντηση μεσολάβησαν οι αμερικανοί. 

 Η τουρκική πλευρά πρότεινε πέραν της συνήθους διπλωματικής διαδικασίας, τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξέταζαν τα κατά την Άγκυρα διμερή προβλήματα. Αυτή η πρόταση επανήλθε μετά το πρακτικό της Μαδρίτης με την συγκρότηση των επιτροπών που εξετάζουν τα ΜΟΕ).

 Η τότε ελληνική πλευρά απέρριψε τότε αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και     ο Αβάπτιστος Τζέφρυ. 

 Πριν τη Συνάντηση στις Βρυξέλλες,  η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία έστειλε  στο Αιγαίο στις 29 Μαΐου το «Τσανταρλί» για υποθαλάσσιες έρευνες το οποίο συνοδευόταν από Τουρκικά πολεμικά . 

Ο Ιωαννίδης έβγαλε τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο και οι δύο νηοπομπές συναντήθηκαν μεταξύ Χίου και Ψαρών. 

Η ένταση εκτονώθηκε χάρις την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. 

 Οι συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των 2 χωρών κατέληξαν στη συνάντηση των Βρυξελλών. 

Στις 26 Ιουνίου 2019, και  ενώ οι ψηφοφόροι τηλεθεαττές,  ανέμεναν στις παραλίες των Αθηνών, «τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο», και σκέπτονταν να ψηφίσουν μαζικά τον Εφιαλτάκη  για ....να μην έχουμε περιπέτειες. 

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ,στη Τουρκία του AKP, απάντησε σε μια προεκλογική «κορώνα» του Τσιπρέφσκι και του είπε, «να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις». 

 Για την «ταμπακιέρα», είπε ότι λένε και οι σύμμαχοι: «Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να «βάλουν χέρι» στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς».

Ιν Ντόλαρ γουί Τράστ

Στην Αθήνα δημοσιεύτηκε το ακόλουθο ρεπορτάζ της Πρεσβείας:

 «Πτυχές του παρασκηνιακού «πολέμου» στην Ουάσιγκτον, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ισχυρό ράπισμα στον Ερντογάν για τις προκλητικές, παραβατικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως αποκαλύπτεται, στο διαρκή πόλεμο του λόμπινγκ ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για την άσκηση επιρροής στην αμερικανική πολιτική, η ελληνική πλευρά με τη βοήθεια της Αμεριανοεβραϊκής Επιτροπής και του (σύντροφου) Τζεφρυ , κινήθηκε για μήνες αθόρυβα και μεθοδικά, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και κατά την, ακόμη δυσκολότερη, διαδικασία της προώθησής του στο Κογκρέσο». 

ΥΓ. Καταλάβατε τώρα την «Εθνική» σημασία των Πρεσπών;     Η αστερόεσσα πάνω από όλους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην φωτογραφία γράφεις ότι ο Ανδρου ήταν προτελευταίος από αριστερά. Από αριστερά ή από δεξιά;

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Αν αλλαξεις χορηγο απο γερακι και πας στην αρκουδα η τρυπα του οζοντος και οχι του κολου μεγαλωνει, και λογω κρισης και ελλειψει βαζελινης βαζουμε γρασο στους πολους της ..μπαταριας...σαλουτε.

Γιουφτος κανονικος είπε...

Αργκιδια γκαρτοπολεμος.
Ποια αστεροεσσα και πρασιν' αλογα; Το αστερι του Νταβιντ θες να πεις!
Μολις παρει συνταξη ο Ταγιπ, (ή τον φανε λαχανο) οι εβραιοι και οι ντονμεδες της τουρκιας θα τα ξαναβρουν και ο καραφλας ταμειας των Ροτσιλντ θα μεινει με το κιπα στο χερι.