13/1/22

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Ρωσία αποκρούσει τις απειλές με στρατιωτικά μέσα εάν δεν το επιτυχή με πειθώ και πολιτικά μέσα

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θύμισε στους ΝΑΤΟβλακες τον Κλαούζεβιτς . Ο πόλεμος είναι η επόμενη φάση της διπλωματίας .

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τις απειλές εναντίον της με στρατιωτικά μέσα εάν δεν το επιτύχει με πειθώ και πολιτικά μέσα. 

 Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η Μόσχα επεσήμανε ειλικρινά στη συμμαχία τους σοβαρούς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων. "Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε μια θετική ημερήσια διάταξη. Τίποτα απολύτως", είπε. 
Ο Γκρούσκο σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε τομείς κοινών συμφερόντων έχει ανασταλεί πλήρως. 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η έλλειψη συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά εντάσσεται στην πορεία του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο της Μόσχας. 
"Εάν στο ΝΑΤΟ θέλουν να συνεργαστεί με τη Ρωσία, πρέπει να αποδεχτεί το ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως χώρας που εγγυάται την ειρήνη στον τεράστιο Ευρωατλαντικό χώρο", τόνισε.

 Στις ΗΠΑ, Ομάδα 25 Δημοκρατικών γερουσιαστών παρουσίασαν νέο νομοσχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι βουλευτές προτείνουν την απαγόρευση αγοράς ρωσικών ομολόγων στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά λαι την επιβολή κυρώσεων κατά του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας και του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2. Επιπλέον, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να απαιτήσουν να αποσυνδεθεί τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. 
 Η πρόταση για την εισαγωγή μιας νέας δέσμης κυρώσεων έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ . 
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποτελέσουν μήνυμα προς το Κρεμλίνο, το οποίο θα δείξει ότι δεν είναι απαραίτητο να «καταστρέψει την οικονομία του και να θυσιάσει τις ζωές του λαού του σε μάταιες προσπάθειες αλλαγής του χάρτη της Ευρώπης».
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε συνάντηση των «Τεσσάρων της Νορμανδίας» .Εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσουν σύντομα συνάντηση για να προετοιμάσουν επαφές σε σχήμα Νορμανδίας
«Είμαστε ικανοποιημένοι που οι διαπραγματευτές και των τεσσάρων πλευρών θα συναντηθούν σύντομα για να διεξάγουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες», είπε αλλά δεν έδωσε άλλες .
Ο Σολτς ενέκρινε τις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας και τις χαρακτήρισε απόπειρα εποικοδομητικής πορείας.
 «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε διαφορετικές μορφές», κατέληξε. Νωρίτερα, η επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Γιάννα Τσέρνοκοβα, είπε ότι ελπίζει πως οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης στα σύνορα της Ουκρανίας. 
Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης σύγκρουσης. 
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς εξέφρασε Την απογοήτευση της Μόσχας από την αντίδραση της Δύσης. «Θέλω να πω αμέσως ότι δεν ακούσαμε επαρκή απάντηση ή οποιαδήποτε αντίδραση στις προτάσεις μας από τους εταίρους μας, όλα περιστρέφονταν γύρω από τις ανησυχίες τους, για τη φερόμενη επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, ειδικά στο πλαίσιο των Ουκρανικών γεγονότων", δήλωσε ο Λουκάσεβιτς.
 Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του σημείωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια. «Χωρίς να διευκρινίσω εάν υπάρχει τουλάχιστον, κάποιο περιθώριο ευελιξίας από την άλλη πλευρά σε κάποια σοβαρά θέματα, δεν βλέπω λόγους να καθίσω τις προσεχείς ημέρες, και να συναντηθώ ξανά και να ξεκινήσω τις ίδιες συζητήσεις», είπε και εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας προς τα Ανατολικά. 
Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να συζητήσουν τα βασικά αιτήματα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Σι Τζινπίνγκ πρότεινε στον φαλακροκαγκελάριο να πάψεινα κάνει τον καμπόσο

  Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι υπέρ της σύγκλησης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, στην ...