1/2/23

Η 1η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 1η Φεβρουαρίου είναι η 32η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 333 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1186. Οι Ιωαννίτες Ιππότες παρέλαβαν το φρούριο «Μαργκάτ» στην Συρία, το οποίο αγόρασαν από τον Βερτράνδο, της Αντιοχείας . Τα φρούριο βρίσκεται σε έναν η ηφαιστειακό λόφο, που ύψους περίπου 360 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο δρόμο μεταξύ Τρίπολης (του Λιβάνου) και Λαττάκειας, με θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου και περίπου 6 χιλιόμετρα νότια της Μπανιγιάς.

1411. Το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών υπέγραψε τη Συνθήκη Ειρήνης του Τόρουν, με την Πολωνο- Λιθουανική Κοινοπολιτεία.

1600. Ο άρχοντας της Βλαχίας Μιχάι Βιτεαζούλ, (ο Γενναίος) υπέγραψε με το Ροδόλφο Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας «Συνθήκη υπακοής και πίστης».

1702. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής διαδοχής οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς στη Μάχη της Κρεμόνα και κατέλαβαν την πόλη.

1713 . Το "Καλαμπαλίκι "των γενιτσάρων στο στρατόπεδο των Σουηδών 4 χλμ, από το Μπέντερ της Μολδαβίας. Η πίεση που ασκούσε ο Κάρολος ΙΒ για πόλεμο με τον Μεγάλο Πέτρο και η εν γένει συμπεριφορά των Σουηδών, κούρασαν την Πύλη που τους ζήτησε να εγκαταλείψουν το Οθωμανικό έδαφος . Ο Κάρολος αρνήθηκε και οι Σουηδοί συγκρούστηκαν με τους γενιτσάρους. Σκοτώθηκαν 4 Σουηδοί και 50 γενίτσαροι. Ο Κάρολος παραδόθηκε και φυλακίστηκε στο Διδυμότειχο από όπου έφυγε το Σεπτέμβριο του 1714.

1720.Η Σουηδία και η Πρωσία υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης.

1732 .Υπογράφηκε  η ρωσο-ιρανική Συνθήκη του Ρας. Σύμφωνα με τη συνθήκη, ο ποταμός Κούρα, ανακηρύχθηκε στο σύνορο μεταξύ Ρωσίας και  Περσίας στην Υπερκαυσία, και η Ρωσία απέκτησε το δικαίωμα αφορολόγητου  εμπορίου αφορολόγητων  με την Περσία,η οποία πήρε πίσω τις επαρχίες Αστραμπάντ, Γκίλαν και Μαζανταράν.Η συνθήκη παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τη σύναψη της Συνθήκης της Γκάνια το 1735.

 1742. Η Σαρδηνία και η Αυστρία υπέγραψαν  Συνθήκη Συμμαχίας.

1748. Με διάταγμα της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας το Νόβι Σαντ έγινε ελεύθερη βασιλική πόλη στο πλαίσιο της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.

1792 . Στην Γαλλία εκδόθηκε το επαναστατικό διάταγμα για την υποχρεωτική κατοχή διαβατηρίου όσων ταξίδευαν στη Γαλλία.

1793. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ ', η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας.

1794. Στην Γαλλία δημιουργήθηκε το Υπουργείο Εφοδιασμού που ήταν επιφορτισμένο με τον εξοπλισμό του Στρατεύματος.

1800. Στην Γαλλία έγινε το δημοψήφισμα για την επικύρωση του Συντάγματος της Υπατείας με Πρώτο Ύπατο τον ίδιο τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Τα επίσημα αποτελέσματα, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών και αδελφός του πρώτου Υπάτου Λουσιέν Βοναπάρτη. Το 99,9% 3 011 007 Γάλλων που ψήφισαν ήταν υπέρ του νέου συντάγματος. Οι αντιφρονούντες έκαναν αποχή.


1806.Οι Τούρκοι πολιόρκησαν κατόπιν προδοσίας των Κολογέρων στην Μονή της Παναγίας των Αιμιαλών κοντά στην Δημητσάνα τον μικρό και αγαπημένο αδελφό του Γέρου του Μοριά Γιάννη Κολοκοτρώνη τον επονομαζόμενο Ζορμπά μαζί με άλλους 6 Κολοκοτρωναίους , ο οποίοι έκαναν έξοδο και πέσαν μαχόμενοι Οι Τούρκοι με αρχηγό τον Αλβανό Ισά Μπουλούκμπαση, τους έκοψαν τα κεφάλια και αφού τα παλούκωσαν τα διαπόμπευαν στην Δημητσάνα και στη συνέχεια τα πήγαν στην Τρίπολη περνώντας από κάθε πόλη και χωριό επιδεικνύοντάς τα, προς συμμόρφωση των κατοίκων για το τι θα επακολουθήσει με τους υπόλοιπους κλέφτες και με όποιον τους βοηθήσει.

1810. Στην Ισπανία η  Σεβίλλη  παραδόθηκε στους Γάλλους.

1814. Κατά την εξαήμερη Εκστρατεία του Ναπολέοντα για να αντιμετωπίσει τη συμμαχική Στρατιάς που κινούνταν προς το Παρίσι ο Μπλύχερ επιτέθηκε στους υποχωρούντες Γάλλους. Στη μάχη της Λα-Ροτερέ, όπου σκοτώθηκαν 6.000 στρατιώτες. Ο Ναπολέοντας υποχώρησε στην Τρουά στους ποταμούς Ομπ και Σηκουάνα. Έκρηξη στο ηφαίστειο Μαγιόν που βρίσκεται στο νοτιοανατολικά τμήμα του νησιού Λουζόν, στις Φιλιππίνες, προκάλεσε το θάνατο περίπου 2000 άτομων

1816. Στην Ρωσία  Ιδρύθηκε  η πρώτη μυστική πολιτική οργάνωση η Ένωση Σωτηρίας, η μητέρα των Δεκεμβριανών .

1862. Οι αγγλόφρονες συνταγματικοί προκάλεσαν αντιοθωνική εξέγερση στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης.Μολονότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα.
1864. Άρχισε  ο Πόλεμος Δανίας-Πρωσίας για το Σλέσβιχ.
1871. Κατά τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο το Σώμα του στρατηγού Καρόλου Βούρβαχη, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελβετία.

1896.Η Επανάσταση της Κρήτης.

1901. Στο Βελιγράδι κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της «Σερβικής Λογοτεχνικής εφημερίδας», με αρχισυντάκτη τον Μπόγκνταν Πόποβιτς.

1908.Δολοφονήθηκαν στη Λισαβόνα ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ της Πορτογαλίας και ο γιος του, πρίγκιπας Λουδοβίκος Φίλιππος της Πορτογαλίας.

1914. Επιδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για την παραχώρηση στην Ελλάδα των νησιών του Αιγαίου, εκτός της Ίμβρου, και της Τενέδου. Στη Ρουμανία εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Βουκουρέστι-Πλοέστι.

1918. Στον κόλπο του Κότορ, του σημερινού Μαυροβουνίου εκδηλώθηκε στάση των περίπου 8.000 ναυτών του πολεμικού ναυτικού της Αυστρο-ουγγραρίας.
Η Στάση κατεστάλη και συνελήφθησαν 800 ναύτες και υπαξιωματικοί, από τους οποίους δικάστηκαν στο ναυτοδικείο και εκτελέστηκαν 40 . Ένας μεγάλος αριθμός αθωώθηκε μετά από τη δίκη το Σεπτέμβριο, και οι υπόλοιποι γλύτωσαν με την κατάρρευση της Αυστροουγγαρίας.

1923. Στην Ιταλία ‎, ιδρύθηκαν οι Μελανοχίτωνες  ως «Εθελοντική Πολιτοφυλακή εθνικής ασφάλειας‎‎ (MVSN).  Η γερμανική κυβέρνηση υποτίμησε το Μάρκο. Ένα δολάριο ΗΠΑ αξίζε τότε 45.500 μάρκα ενώ άξιζε 192 ένα χρόνο νωρίτερα.

1924. Η πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση.

1930. Ψήφισμα της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισαρίων της ΕΣΣΔ «Σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της σοσιαλιστικής αναδιοργάνωσης της γεωργίας σε τομείς συνεχούς κολεκτιβοποίησης και καταπολέμησης των κουλάκων». Η αρχή της μαζικής κολεκτιβοποίησης. 

1935.  Στο Λονδίνο, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Γερμανίας για τον επανεξοπλισμό του γερμανικού στρατού.               Ο Αναστάς Μικογιάν εντάχθηκε στο Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Της ΕΣΣΔ

1940.Η Σοβιετική Ένωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Φινλανδίας στον Ισθμό της Καρέλιαςκαι στην περιοχή της λίμνης Κούμο.

1941. Βυθίστηκε στον Ατλαντικό από το γερμανικό υποβρύχιο U-48 το ηλικίας 29 ετών φορτηγό ατμόπλοιο «Νικόλας Άγγελος», του Χιώτη Ιωάννη Άγγελου, που έπλεε ασυνόδευτο. Το «Νικόλας Άγγελος» ήταν στην νηοπομπή OB-279, αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Από το πλήρωμα δεν σώθηκε κανείς.

1942. Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ανέλαβε πρωθυπουργός στην κατεχόμενη Νορβηγία.

1944. Στην Αθήνα δολοφονήθηκε από το ΚΚΕ ο Κίτσος Μαλτέζος. Στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνιος Βήχος ίδρυσε την οργάνωση ΠΟΕΤ με έμβλημα το δικέφαλο αετό. Στα Ανοιχτά της Συρίας βυθίστηκε το ελληνικό ιστιοφόρο Αγίας Παρασκευή από γερμανικό υποβρύχιο U-453.

1945. Στην Σόφια εκδόθηκαν από το Λαϊκό Δικαστήριο οι πρώτες 100 θανατικές καταδίκες για πολιτικούς του προηγούμενου καθεστώτος. Μεχρι το τέλος των δικών τα Λαϊκά Δικαστήρια καταδίκασαν σε θάνατο 2 730 «αντιδραστικούς».

1946. Το «κοινοβούλιο» της κατεχόμενης από τους Σοβιετικούς Ουγγαρίας κατάργησε τη μοναρχία μετά από εννέα αιώνες και ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

1950. Στη Σόφια το Σοβιέτ διόρισε τον εβραίο Αριέλ Τσερβένοκοφ ως πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. 

1953. Η πλημύρα της Ολλανδίας .1835 άνθρωποι πνίγηκαν. 72 οικισμοί εκκενώθηκαν. 

1956. Συμπλοκές στην Κύπρο μεταξύ μαθητών που ζητούσαν την «Ένωση» και Άγγλων στρατιωτών

1957. Οι Άγγλοι σκότωσαν στη Λάρνακα το Χρίστο Χαραλάμπους 24 ετών από τα Τεμβριά. Τέσσερις Βρετανοί νεκροί από έκρηξη βόμβας στο ξενοδοχείο Βερεγγάρια.

1958. Η Αίγυπτος και η Συρία ενώθηκαν στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία που διήρκεσε μέχρι το 1961.

1960. Έληξε η «Εβδομάδας των οδοφραγμάτων» στο Αλγέρι. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι οι προστατευόμενοι από το ενοικιοστάσιο ενοικιαστές κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων σε Αθήνα και Πειραιά ήταν 78.447.

1962. Η Κούβα εκδιώχθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

1963. Η ΕΡΕ Βουλή απέρριψε την πρόταση της Ένωσης Κέντρου περί παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο της «χαριστικής» σύμβασης του Δημοσίου με τον όμιλο Πάππας για τη δημιουργία του δεύτερου ελληνικού διυλιστηρίου στη Θεσσαλονίκη.

1965. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε για να περάσει τον χειμώνα, ο ανατραπείς τέως βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ.

1968. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης Τετ στη Σαϊγκόν , ο αρχηγός της αστυνομίας της Νγκουέν Νγκόκ εκτέλεσε μέσα στο δρόμο και μπροστά στους δημοσιογράφους τον κομμουνιστή αξιωματικού Βιετκόνγκ Νγκουγέν Βαν Λεμ. 1969. Υπογράφηκε η κοινή δήλωση των κομμουνιστών ηγετών της Γιουγκοσλαβίας και της Ρουμανίας που διαφώνησαν με το δόγμα του Μπρέζνιεφ ότι τα συμφέροντα του διεθνούς εργατικού κινήματος είναι πάνω από εθνικά συμφέροντα.

1969. Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας και της Ρουμανίας με κοινή τους δήλωση απέρριψαν  το δόγμα Μπρέζνιεφ για την προτεραιότητα των συμφερόντων του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος έναντι των συμφερόντων μεμονωμένων κρατών.

1979. Ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στην Τεχεράνη από τη Γαλλία. μετά από 15 χρόνια εξορίας, που τα πέρασε κυρίως στο Ιράκ.


1985. Οι δυνάμεις του Βιετνάμ ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη.

1988. Η «Συμφωνία του Νταβός» μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών μετά την κρίση του 1987.

1990 . Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις και βγήκε στους δρόμους ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός .Στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας σκοτώθηκαν 27 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε η κυβέρνηση Γκεόργκι Ατανάσωφ.

1991. Έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κάνει αναφορά στη «σλαβομακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Στη Βουλγαρία απελευθερώθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων που ακολουθούν τους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς.


1992: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογος του Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, με την οποία μπήκε και επίσημα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

1999. Η ελληνική κυβέρνηση διάψευσε κατηγορηματικά τις τουρκικές πληροφορίες περί άφιξης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Αθήνα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα. Ανακοίνωση στο Παρίσι της συγχώνευσης τραπεζών Paribas-Banque Nationale de Paris.

2000 .Λόγω των συχνών επιθέσεων από ένοπλες ομάδες Αλβανών οι σερβικές αρχές ενέτειναν την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας και του γιουγκοσλαβικού στρατού στην περιοχή του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντια, όπου οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.
 2003 .H Συνθήκη της Νίκαιας τέθηκε σε ισχύ.
 ‎2007‎‎ . Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο δικαστήριο της Χάγης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Ράντοβαν Κάραζιτς και Ράτκο Μλάντιτς να παραδοθούν στο δικαστήριο της Χάγης.
 ‎2008‎‎ . Οι υπουργοί Εσωτερικών Μαυροβουνίου και Αλβανίας Γιουσούφ Καλαμπέροβιτς και Μπουγιάρ Νισάνι υπέγραψαν Συμφωνία Διασυνοριακής Αστυνομικής Συνεργασίας.
‎ ‎
2009‎‎ . 
Στη Μόσχα στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, έγινε η τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Μόσχας και όλης της Ρωσίας Κύριλου.‎ 
2011‎‎. Στην Αίγυπτο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου , Χόσνι Μουμπάρακ.‎ 
 2020 .Tο Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση.Tο Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2021.Στρατιωτικό πραξικόπημα  στη Βιρμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: