2/4/23

Η 2α Απριλίου στην Ιστορία

Η 2η Απριλίου είναι η 92η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 273 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

568. Οι Λομβαρδοί, υπό από το βασιλιά Αλβοΐνο, διάβηκαν (το αφύλακτο) Αλπικό πέρασμα Πρέντιλ , (λόγω υπερθέρμανσης), και από την Παννονία βρεθήκαν στην Ιταλία. 
 
801 . Ήταν Μεγάλο Σάββατο, όταν μετά από πολιορκία αρκετών μηνών οι Μαυριτανοί της Βαρκελώνης συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν στα στρατεύματα του βασιλιά της Ακουιτανίας Λουδοβίκου Α΄ του Ευσεβή που επανέφερε την Καταλονία στην καρολίγγεια αυτοκρατορία.
 

1118
. Πέθανε στην Ιερουσαλήμ ο Βαλδουίνος Α' , ο πρώτος βασιλιάς του βασιλείου της Ιερουσαλήμ που που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους.
 
 1453. Οι Τούρκοι εμφανιστήκαν προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης. 

 1711. Στις 2/13 Απριλίου υπογράφηκε Συνθήκη του Λουτσκ μεταξύ Μολδαβίας και Ρωσίας· 

 1718. Με Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου δημιουργήθηκε η αυτοκρατορική Μυστική Υπηρεσία. 

1769. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν από τους Τούρκους το Ταϊγάνιο. 

1770. Κατά τα Ορλωφικά, στις 2/13 Απριλίου, ήταν Μ. Παρασκευή. Δαλματοί μισθοφόροι (Δουλτσινιώτες) εισήλθαν στην Πάτρα. Ωμότητες κατά πληθυσμού, Ερήμωση των Πατρών. 

1774. Στη Ρωσία  κατά τη μάχη της Τατισέβα, οι επαναστάτες του Πουγκατσόφ υπέστησαν την πρώτη τους μεγάλη ήττα στον Πόλεμο των Αγροτών του 1773-1775.

1780. Μετά τον ανασκολοπισμό του Καπετανάκη Γρηγοράκη, από τον Χασάν Πασά, h φάρα του εκδικούμενοι κατέλαβαν το φρούριο του Πασαβά και εξολόθρευσαν τις οικογένειες Τούρκων.

1790. Μετά από 13 χρόνια στη φυλακή απελευθερώθηκε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ . 

 1792. Στις ΗΠΑ , ο νόμος περί νομισμάτων και για τη δημιουργία του Νομισματοκοπείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Με τον νόμο κόπηκαν τα νομίσματα των 10, 5 και 2,5 δολαρίων με τον χρυσαετό, καθώς και ασημένιο δολάριο, μισό δολάριο, και τα κέρματα των 25, 10 και 5 λεπτών).

1794. Έναρξη της σφαγής του Σατώ-ντ'Ω ,κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βανδέας Εκτελέστηκαν 209 κάτοικοι ως ύποπτοι για την υποστήριξη της βασιλέας.

1800. Η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συμφώνησαν, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, να δημιουργήσουν την «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Επτά Νήσων». Πρεμιέρα της Πρώτης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.


1801. Οι Βρετανοί νίκησαν το στόλο της Δανίας στη ναυμαχία της Κοπεγχάγης. 

1810. Ο Ναπολέων παντρεύτηκε τη Μαρία-Λουίζ της Αυστρίας.

1814. Ο θάνατος του Ναπολέοντα Α'. 

1822. Το ολοκαύτωμα της Χίου. Η νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα 2/14 Απριλίου 1822 ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χίου  Ιάκωβος Μαύρος τελούσε τη λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Οι κανονιοβολισμοί των Τούρκων προξένησαν ρήγμα που επέτρεψε την είσοδο του μαινόμενου στίφους των πολιορκητών. Όλοι οι αγωνιστές που υπεράσπιζαν το Μοναστήρι έπεσαν μαχόμενοι και μετά ξεκίνησε η σφαγή. Όσοι χριστιανοί δεν κατάφεραν να μπουν στο Καθολικό της Μονής, σφαγιάστηκαν. Μέσα στο ναό ήταν τόσος ο συνωστισμός που οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα. Αφού ξήλωσαν ένα μέρος της στέγης, έριξαν αναμμένα στουπιά και τους έκαψαν όλους ζωντανούς. Το ίδιο έκαναν και στη δεξαμενή του μοναστηριού, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εμπρησμός. 
Τον ηγούμενο Θεοδόσιο Λουφάκη τον ανασκολώπησαν στον ιστό της Αναστάσεως, ενώ έκαψαν τον ιερομόναχο  Θεοδόσιο Κουμάκη. 
Τον παπά Ιάκωβο Μαύρο που αρνήθηκε να προσκυνήσει το Κοράνιο, αφού τον βασάνισαν, τον θανάτωσαν χτυπώντας τον με χατζάρι στο κεφάλι. Ο Βαχήτ Πασάς στα Απομνημονεύματά του αναφέρει: 
«Όλους που βρέθηκαν μέσα στο μοναστήρι τους αποκεφάλισαν Και τα σφαγμένα κεφάλια των σκοτωμένων τα έστειλαν στον τοποτηρητή, ο οποίος φιλοτιμήθηκε να ανταμείψει με πλούσια δώρα τον ηρωισμό και την αφοσίωση των γενναίων στρατιωτών μας, που πολέμησαν για την τιμή και τη θρησκεία». 
 Ενώ ο Ανδρούτσος, ο Δυοβουνιώτης, ο Υψηλάντης, ο Νικηταράς, και Άκουρος είχαν οχυρωθεί στην Αγία Μαρίνα με 3.000 άντρες απασχολώντας την κύρια Δύναμη του Δράμαλη , οι Σαφάκας, Κοντογιάννης, Σκαλτσοδήμος επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην Υπάτη (Πατρατζίκι) όπου βρισκόταν ο Δραμαλης.
 Η επίθεση εκδηλώθηκε από ανατολικά και δυτικά ταυτόχρονα και εξελισσόταν νικηφόρα. Κατέλαβαν τις κάτω συνοικίες, έκαψαν τα τούρκικα σπίτια, σκότωσαν πολλούς Τούρκους και τους απώθησαν στα ανώ­τερα σημεία της πόλης. Κατά την ορμητική αυτή προέλαση των Ελλήνων παρά λίγο να πιαστεί αιχμάλωτος και ο ίδιος ο Δράμαλης. 

 1860. Συνεδρίασε στο Τορίνο το πρώτο κοινοβούλιο της ενωμένης Ιταλίας. 

 1861. Ο Πάπας έχρισε τον Ιωσήφ Σοκόλσκι Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας των Ουνιτών στη Βουλγαρία. Συνεδρίασε η Συνέλευση των Σέρβων στην αυστριακή αυτοκρατορία. 

1866. Πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στο οποίο ζητήθηκε η γνώμη του πληθυσμού των δύο Ρουμανικών Ενωμένων Πριγκιπάτων, Μολδαβίας και Μουντενίας, (Βλαχίας) σχετικά με την εκλογή ως ηγεμόνα της χώρας του Καρόλου του Χοεντσόλερν.

1868.Η κόρη του Καρλ Μαρξ Λώρα παντρεύτηκε τον γεννημένο στην Κούβα «επαναστάτη, μαρξιστή και ακτιβιστή», ιουδαίο Πωλ Λαφάργκ, («Το δικαίωμα στην τεμπελιά») .Ο Πωλ και η Λώρα αυτοκτόνησαν στις 26 Νοεμβρίου 1911 με ένεση υδροκυανίου. Στο σημείωμα που άφησε ο Λαφάργκ έγραφε : «Εδώ και χρόνια ανέλαβα την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου να μην περάσω τα εβδομήντα ... Ζήτω ο Κομμουνισμός! Ζήτω ο Διεθνής Σοσιαλισμός!» . Ο παππούς της μητέρας του Abraham Armagnac, ήταν Εβραίος και η γιαγιά του Carib Ινδιάνα. 

 1879. Τρίτη απόπειρα δολοφονίας του Τσάρου Αλέξανδρου Β' του Ελευθερωτή. Ο δράστης, Αλέξανδρος Σολοβιόφ,που ανήκε στην οργάνωση «Πατρίδα και Ελευθερία», (Земля и воля), ήταν φοιτητής τον πυροβόλησε 5 φορές αλλά αστόχησε. Ειχαν προηγηθεί οι απόπειρες του 1866, και του 1867. Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Σολοβιόφ, είπε: « η ιδέα για τη δολοφονία της Αυτού Μεγαλειότητας προήλθε από τη μελέτη της διδασκαλίας των σοσιαλιστών-επαναστατών. Ανήκω στο ρωσικό τμήμα του Κόμματος, που πιστεύει ότι οι πολλοί υποφέρουν για χάρη μιας μειοψηφίας που απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας των ανθρώπων και όλα τα πλεονεκτήματα του πολιτισμού, που είναι απρόσιτα για την πλειοψηφία». Την ίδια χρονιά έγινε και η τέταρτη απόπειρα από τη «Ναρόντναγια Βόλια», η οποία αποσχίσθηκε από την λαϊκίστική «ζεμλιά ι Βόλια». 

1906. Εκλογές για την ανάδειξη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. 

1913 ‎‎. Ο αυστροουγγρικός στόλος απέκλεισε το λιμάνι  του Μπαρ για να πιέσει το Μαυροβούνιο να λύσει την πολιορκία της Σκόδρας. .‎


1917. Σερβικό Στρατοδικείο στη Θεσσαλονίκη καταδίκασε για προδοσία σε θάνατο τον συνταγματάρχη Ντραγκούτιν Ντιμιτρίεβιτς-Απις, τον ηγέτη της «Μαύρης Χειρός» που δολοφόνησε τον Φερδινάνδο στο Σεράγιεβο, και δύο από τους οπαδούς του. Κατηγορήθηκαν για συνομωσία κατά της ζωής ,του τότε ακόμα αντιβασιλέα της Σερβίας ,Αλέξανδρου Καρατζώρτζεβιτς. Εκτελέστηκαν στις 26 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ρωσίας, (Φεβρουαριανή Επανάσταση), ακύρωσε τους περιορισμούς κατά των Εβραίων . Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία. 

1939. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο  και αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με τη νέα ισπανική κυβέρνηση.

1943. Το Ελληνικό υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» βύθισε το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό "TERGESTE" στο λιμάνι του Γυθείου. Αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβάρδισαν το κέντρο του Βερολίνου.

1944. Τα σοβιετικά στρατεύματα διέσχισαν τον Προύθο και μπήκαν στη Ρουμανία. 

 1946. Μικτή δύναμις Χωροφυλακής και Στρατού συνεπλάκη εις αγροτικήν τοποθεσίαν περιοχής Τριπόλεως μετά συμμορίας Ταλαγάνη και Καπετάν Μαυρογιάννη, με άποτέλεσμα τον έλαφρόν τραυματισμόν και σύλληψιν του Διονυσίου Ταλαγάνη, όστις ήτο ώπλισμένος δια γερμανικού αυτομάτου όπλου. 

1947. ΙΟΟμελής συμμορία επετέθη κατά του Σταθμού Χωροφυκαής Πλατάνου Αλμυρού η δύναμις του οποίου ήταν 8 οπλίτες Χωροφυλακής καί μικρός αριθμός ανδρών ΜΑΥ. Κ]Σ νεκροί 3. Τη νύκτα 02-4-47 υπέρ τους χίλιους συμμορίτες προσέβαλον εξ όλων των σημείων τας έν Δεσκάτη δυνάμεις Στράτου καί Χωρ]κής. Η μάχη διήρκεσε επί 5ωρον όποτε οί συμμορϊται έτράπησαν εις φυγήν έγκαταλείψαντες επί τόπου οκτώ νεκρούς. 

 1949. Οι Κ]Σ προσέβαλαν Σταθμό Χωροφυλακής Δαφνώνος. Κατά επακολουθήσασαν συμπλοκή μετα τμημάτων Στράτου και Χωροφυλακής εφονεύθησαν 27 και συνελήφθησαν 18 Κ/Σ. Έκ των ημετέρων εφονεύθη 1 Χωροφύλαξ. Απόσπασμα Πυρσόγιαννης Εθνικών Δυνάμεων συνεπλάκη μετά Κ]Σ εις περιοχήν Στρατσάνης. Έκ των ήμετέρων έτραυματίσθη 1 και άγνοεΐται έτερος. Ομάδα Κ]Σ προερχομένη έκ Κορώνης και κατευθυνομένη υψώματα περιοχής Δοϊράνης, συνεπλάκη μετά δυνάμεως Χωροφυλακής μέ άποτέλεσμα τον φόνο ένός συμμορίτου και τήν παράδοσιν έτέρου. Εις χείρας ημετέρων περιήλθον 2 υποζύγια έμφορτα διαφόρων ειδών. Πολύμελής Κ]Σ επετέθη κατά του Σ.Χ. Δαφνώνος Ξάνθης, έξ 6 ανδρών ένισχυθεΐσα και υπό 15 άνδρών ΜΕΑ άντέστησαν σθεναρώς, μέχρι πρωίας της 3-4-1949 οπότε οι Κ]Σ υπεχώρησαν. 

1951. Συμφωνήθηκε στη Βόννη η άρση των απαγορεύσεων εξοπλισμού της Δυτικής Γερμανίας. 

1955. Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αλγερία

1956. Οι Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», δέχτηκαν επίθεση από ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα. Στη Σόφια άρχισε η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία καταδίκασε την προσωπολατρία και εξέλεξε τον Τοντόρ Ζίβκοφ. 

 1960 . Η Μαδαγασκάρη έγινε ανεξάρτητο κράτος μετά από 64 χρόνια γαλλικής κατοχής.

1963. Αποτυχημένο πραξικόπημα του Ναυτικού  της  Αργεντινής

1964. «Κυβέρνηση λάσπης και βορβόρου» αποκάλεσε την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κατόπιν καταγγελίας του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι στη νομισματική κρίση, κύριοι αγοραστές χρυσών λιρών ήταν οι «εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας της ΕΡΕ». 

 1965. Σοβαρά επεισόδια με 21 τραυματίες σημειώθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια απαγορευμένης διαδήλωσης της Ε.Δ.Α. κατά της αμερικανικής παρουσίας στο Βιετνάμ. 

 1966. Ο σοβιετικός  δορυφόρος, Luna 10,  έκανε τον κύκλο της Σελήνης.

 1967. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ως αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της Βουλής. 

 1970 . Το Κατάρ απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Αγγλία. 

1974. Ιδρύθηκε στην Ποντγκόριτσα το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου.

1981 Η Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κοσσυφοπέδιο λόγω των διαδηλώσεων των Αλβανών φοιτητών που έχουν ξεκινήσαν στις 11 Μαρτίου με το σύνθημα «Κόσοφσκα Ρεπούμπλικα», δηλαδή με τοι αίτημα να γίνει η έβδομη δημοκρατία της Σοσιαλιστής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. (SFRJ).Πέθανε στο Παρίσι  ο Ζωρζ Πομπιντού . Εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1969. μετά την παραίτηση του Ντε Γκόι. ‎


1982. Η Αργεντινή κατέλαβε τις Μαλβίνες Νήσους και άρχισε ο πόλεμος των Φώκλαντς. 

1986 . Τρομοκρατική ενέργεια σε αεροσκάφος της TWA που εκτελούσε την πτήση 840. Εξεράγει βόμβα που τοποθέτησε η τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ στη Ρώμη, ενώ πετούσε πάνω από το Άργος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερεις επιβάτες, από τους οποίους τρείς Ελληνίδες. Άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. 

 1989 .Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, έφτασε στην Αβάνα, , για να συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο. 

 1990. Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε διπλασιασμό της τιμής του νερού προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, λόγω της ….λειψυδρίας. 

 1999. Κατά την 10η ημέρα της επιδρομής του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις 01:30 3 πυραύλους χτύπησαν το χωριό Νόγκαβατς, στο δήμο του Οράχοβατς. 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Κουρσούμλια σκοτώθηκαν 13 άμαχοι υπέστησαν ζημιές τραυματίστηκαν περίπου 500 σπίτια κτίρια, καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου από το 120 αιώνα. Πύραυλοι Κρούζ Κρουαζιέρες χτύπησαν το Υπουργείο εσωτερικών στο Βελιγράδι στην Λεωφόρο Κνεζ Μίλος . Βόμβες έπεσαν κοντά στο Μαιευτήριο του Βελιγραδίου και το Ψυχιατρείο «Λάζα Λαζάρεβιτς». Ο Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι απορρίφθηκε το αίτημα του Βατικανού και της Παγκόσμιας Ένωσης Εκκλησιών για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα Καθολικών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Βρετανός υπουργός Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα «εντείνει την εκστρατεία από αέρος», αλλά δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μαιντάνι κάλεσε το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Αλβανίας. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δέχτηκε την αντιπροσωπεία της Ρωσικής Κρατικής Δούμας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Μπαμπόυριν. Ο υπουργός Άμυνας Παύλε Μπουλάτοβιτς ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Τμήματα του F-117 που κατατρίφθηκε παραδόθηκαν στη Ρωσία. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Κβασνιν είπε ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία «είναι δυνατή, αλλά αυτό εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις» Το Ρωσικό σκάφος επικοινωνιών «Λίμαν» απέπλευσε από το λιμάνι της Σεβαστούπολης με κατεύθυνση την Αδριατική Θάλασσα. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι τουλάχιστον 230.000 Αλβανοί έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η Αλβανία έκανε έκκληση για βοήθεια προς τους πρόσφυγες. 

 2003 . Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίρκο Σάροβιτς παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου των εξαγωγών όπλων από τη Μπιελίνα στο Ιράκ, που ήταν κάτω από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του Πακιστάν επειδή βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Στο Ζάγκρεμπ, η βουλή της Κροατίας ψήφισε τις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου, ώστε η Σερβική μειονότητα να εκλέγει τρεις βουλευτές. 

2004. Η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και τη Ρουμανία έγιναν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ. 

2008. Ο Καραμανλής άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

2009. Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και αποφάσισαν να επενδυσουν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.‎

 2013. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα  για τον έλεγχο του εμπορίου συμβατικών όπλων, που συζητιόταν για περισσότερα από επτά χρόνια. Το ψήφισμα , ψηφίστηκε από 154 Κράτη. Κατά ήταν η Συρία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, και 23 χώρες,  μεταξύ των οποίων η  Ρωσία, η Κίνας και η Ινδία απείχαν.


2014.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας αναγνώρισε την ύπαρξη τρίτου φύλου. 

2016. Μάχες τους στρατού της Αρμενίας και τουΑζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

2017. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανεκλέχτηκε πρόεδρος στη Σερβία με 55%. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αρμενία, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, ήταν νικητής των εκλογών . Η αντιπολίτευση και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν παρατυπίες στην ψηφοφορία. 
 
2018. Στην Αίγυπτο ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 97% των ψήφων . Η συμμετοχή ήταν 41%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...