22/4/23

Η 22α Απριλίου στην Ιστορία

Η 22α Απριλίου είναι η 112η ημέρα του έτους του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 253 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.

1073. Εκλογή του Πάπα Γρηγορίου Ζ

960. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Βασίλειος Β', σε ηλικία 2 ετών, στέφθηκε από τον πατέρα του Ρωμανό Β, συναυτοκράτορας. 

1401.Ένας στόλος της Χανσεατικής Ένωσης, υπό τις διαταγές του Σιμόν της Ουτρέχτης νίκησε τους πειρατές στη ναυμαχία της Ελιγολάνδης και συνέλαβαν τον αρχηγό τους, Κλάους Στορτεμπέκερ, που εκτελέστηκε αργότερα στο Αμβούργο. 

1418. Έληξε η Σύνοδος της Κωνσταντίας που συγκλήθηκε το 1414 με πρωτοβουλία του Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου, βασιλιά της Βοημίας και της Ουγγαρίας και Γερμανού αυτοκράτορα , με βασικό σκοπό να δώσει τέλος στο σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία, εκλέγοντας πάπα κοινής αποδοχής. Ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε με την επιλογή του Ρωμαίου Οντόνε Κολόννα, ο οποίος εξελέγη πάπας με το όνομα Μαρτίνος Ε΄. Παρεμπιπτόντως, η Σύνοδος εξέτασε και το ζήτημα των διαφορών μεταξύ του 
Τάγματος των Τευτόνων και του βασιλείου της Πολωνίας-Λιθουανίας και καταδίκασε ως αιρετικό τον Ιωάννη Χους. 

 1516.Δημοσιευτηκε για πρώτη φορά ο Ορλάνδος Μαινόμενος ή Orlando Furioso του Λοντοβίκο Αριόστο. 

 1529 . Η συνθήκη της Σαραγόσα χώρισε το δυτικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ισπανία έλαβε και χρηματική αποζημίωση γιατί με τη συνθήκη παραχώρησε εδάφη στην Πορτογαλία. 

1622 .Συνδυασμένες δυνάμεις της Περσίας και της Αγγλικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας νησί του Ορμούζ και αποκατέστησαν τον έλεγχο πάνω από τον Περσικό Κόλπο, τον οποίο διεκδικούσαν Ολλανδοι και Πορτογάλοι. 

 1676. Η ναυμαχία της Αγκόστα κατά τον Γαλλο-Ολανδικό πόλεμο. Η μάχη ήταν σύντομη αλλά πολύνεκρη. Οι ολλανδοί υποχώρησαν όταν ο ολλανδός ναύαρχος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. (πέθανε επτά ημέρες αργότερα). 

 1745. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βαυαρίας και της Αυστρίας . Ο εκλέκτορας Μαξιμιλιανός ΙΙΙ παραιτήθηκε από την αξίωση του στον θρόνο της Βιέννη και έμεινε Δούκας της Βαυαρίας.

 1796. Μετά τη μάχη του Μοντοβί και τη νίκη του Βοναπάρτη ο Βασιλιάς της Σαρδηνίας Βίκτωρ Αμαδαίος ζήτησε ειρήνη από τους Γάλλους, αποσύροντας το βασίλειό του από τον πρώτο συνασπισμό. Η ήττα της Σαρδηνίας ανέτρεψε τη στρατηγική των Αψβούργων και οδήγησε στην απώλεια της βορειοδυτικής Ιταλίας που πέρασε στον έλεγχο της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

 1809. Κατά τον πέμπτο πόλεμο συνασπισμό, κατά του Ναπολέοντα, η δεύτερη ημέρα της μάχης του Έγκμουλ. Οι Γάλλοι με επικεφαλής τον Αυτοκράτορα νίκησαν τους Αυστριακούς που υποχώρησαν πέρα από τον Δούναβη στο Ρέγκενσμπουργκ. 

 1821.  Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως, στις 22 Απριλίου/4 Μαίου έγινε η μάχη της Αλαμάνας. Στις 10/22 Απριλίου οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε. 

1822.22 Απριλίου /4 Μαΐου. Έπειτα από ολιγοήμερη πολιορκία η Νάουσα κατελήφθη από τους Οθωμανούς. Σφαγή των κατοίκων. Θυσία των Κοριτσιών στην Αραπίτσα. 

 1827. 22 Απριλίου /4 Μαΐου, στο Φάληρο, ένας Έλληνας Εφιάλτης, για λογαριασμό των Άγγλων και του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, πυροβόλησε γύρω στις 4 το απόγευμα και τραυμάτισε στο υπογάστριο τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 το πρωί της 23ης Απριλίου 1827, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. 


1838.
Tο  «Sirius», το πρώτο ατμόπλοιο που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό χωρίς στάση, αγκυροβόλησε στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϊ.

 1854. Κατά την Επανάσταση της Ηπείρου ο Νικόλαος Ζέρβας ο οποίος αν και αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού, παραιτήθηκε από τη θέση του για να πολεμήσει στην επανάσταση με την ενίσχυση 400 ανδρών υπό τον Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη νίκησε στη μάχη της Πλάκας Ιωαννίνων δύναμη 1500 Τούρκων υπό τον Τσέλιο Πιτσιάρη. Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν 200 νεκρούς στο πεδίο της μάχης.

1867. Ο Στη Ρουμανία, στις 22 Απριλίου / 4 Μαΐου υιοθετήθηκε ο πρώτος νομισματικός νόμος με τον οποίο το Λέι ορίστηκε ως νομισματική μονάδα του ρουμανικού κράτους. Ο Νομισματικός Νόμος της 22ας Απρ/4 Μαΐου 1867 προέβλεπε την έκδοση χρυσών νομισμάτων (20, 10 και 5 λέι), ασημένιων (2 , 1 και μισού λέι), καθώς χάλκινων των 10, 5, 2, 1 μπάνι. 

 1875. Στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας, που έμεινε γνωστή ως «Kulturkampf», ο Γερμανός Αυτοκράτορας υπόγραψε το διάταγμα του Μπίσμαρκ (rotkorbgesetz), που εξαιρούσε από τα κρατικά ωφελήματα τις ενορίες που δεν αναγνώριζαν εγγράφως τις αυτοκρατορικές αρχές. 1884. Εγκαινιάστηκαν οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι.

1897. 22 Απριλίου /4 Μαΐου. Κατά τον «ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο» άρχισε η Μάχη των Φαρσάλων, που έληξε με υποχώρηση του ελληνικού Στρατού στο Δομοκό, και κατάληψη των Φαρσάλων από τους Τούρκους. Στο Βελεστίνο η ταξιαρχία Σμολένσκι κράτησε τις θέσεις της. Ο Ιταλός «αναρχικός» Pietro Acciarito προσπάθησε να μαχαιρώσει στη Ρώμη τον Ουμπέρτο Α. 

 1913. 22 Απριλίου/5 Μαΐου . Υπογράφηκε στην Αθήνα το πρωτόκολλο Κορομηλά – Μπόσκοβιτς, με στόχο τη Βουλγαρία. Με το πρωτόκολλο συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση που δεν θα είναι εφικτή η συμφωνία με τη Βουλγαρία για την Ελληνοβουλγαρική και Σερβοβουλγαρική οριοθετική γραμμή , η Σερβία και η Ελλάδα θα προτείνουν τη προσφυγή σε διαιτησία, και εάν η Βουλγαρία εκδηλώσει επιθετική στάση προς επιβολή των αξιώσεών της δια των όπλων, τότε η Σερβία και η Ελλάδα , προκειμένου να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα των κτήσεών τους θα παρείχαν αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια και δεν θα συνήπταν ειρήνη με τη Βουλγαρία, παρά μόνο μετά από κοινή συμφωνία. Μετά από μια μακρά μάχη οι συνδυασμένες δυνάμεις του Βασιλείου του Μαυροβουνίου και της Σερβίας κατέλαβαν τη Σκόδρα, και έληξαν οι επιχειρήσεις του Α 'Βαλκανικού Πολέμου.
Οι Μπολσεβίκοι άρχισαν τη νόμιμη έκδοση της εφημερίδας «Πράβντα» στην Αγία Πετρούπολη στις 22 Απριλίου/4 Μαίου 1913. Η «Πράβντα» θεωρήθηκε από τους κομμουνιστές ως διάδοχος της σοσιαλιστικής εφημερίδας «Ίσκρα» .Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν, ο οποίος έλεγχε την εφημερίδα, τοποθέτησε τον Στάλιν ως αρχισυντάκτη. 

1915. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο γερμανικός στρατός στη δεύτερη μάχη του Υπρ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια με μείγμα θείου και χλωρίου, που αργότερα ονομάστηκε ,«αέριο μουστάρδας». Οι 5.000 Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν αμέσως . 10000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο βούλγαρος Κομιτατζής Γιάνε Σαντάνσκι σκοτώθηκε σε ενέδρα κοντά στο Μελένικο. 

 1917.Το 3ο Τάγμα του 1ου ΣΠ, με Διοικητή τον Λοχαγό Γ. Κονδύλη, κατέλαβε το ύψωμα Σεμέν ντε Φερ νότια της Ειδομένης). Επανειλημμένες αντεπιθέσεις των βουλγάρων αποκρούστηκαν. Απώλειες τάγματος 17 νεκροί και 52 τραυματίες. 

 1920. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Βενιζέλου ήρε τον στρατιωτικό νόμο, εκτός από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, και κατάργησε τη λογοκρισία του Τύπου. Από την αμνηστία εξαιρέθηκαν οι υπουργοί των κυβερνήσεων Σκουλούδη και Λάμπρου. Ανακοινώθηκε η επιστροφή στην Υπηρεσία ορισμένων δικαστικών και Δημοσίων Υπαλλήλων που είχαν παυθεί.

1921.Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης πραγματοποιούσε επίσκεψη στο μέτωπο της Μικράς Ασίας δήλωσε ότι πιστεύει στην τελική Νίκη. 

1922. Στη Βουδαπέστη η Κομμουνιστική κυβέρνηση του ιουδαίου Μπέλα Κούν απαγόρευσε τη λειτουργία των Καφενείων και διέκοψε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Προς την πόλη κατευθύνοντο στρατιωτικές δυνάμεις από την Ρουμανία και την Τσεχία για να τον ανατρέψουν. 

1928. Σεισμός 6,3 Ρίχτερ έπληξε την Κόρινθο και το Λουτράκι . Καταστράφηκαν 3.000 σπίτια. 20 νεκροί. 

1930. Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη «Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου», που διευθετούσε τον υποβρυχιακό πόλεμο και πρόβλεπε τη μείωση των ναυτικών εξοπλισμών .

1931. Παρουσία του Πρωθυπουργού εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το Μουσείο «Μπενάκη». 

1939. Απεβίωσε στο χωριό Πλάτανος του κάμπου της Μεσαράς στην Κρήτη σε ηλικεια 59 ετών ο Γεώργιος Κατεχάκης, γνωστός και ως Καπετάν Ρούβας ή Γεώργιος Αποστόλου. Ανώτατος στρατιωτικός που αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου, ο Αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα .Διετέλεσε βουλευτής και υπουργός.

1941. Άρχισε η μάχη των Θερμοπυλών. Οι  υποχωρούσες Βρετανικές δυνάμεις, που παρέταξαν τρεις Ταξιαρχείες Νεοζηλανδών, 4η, 5η. 6η, και μια Αυστραλών την 19η που ανέλαβε τον Μπράλλο. Οι στρατηγοί Φρέιμπεργκ και Μακκέι ενημέρωσαν τους υφισταμένους τους ότι δεν θα υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις. Μετά τη μάχη ο Μακκέι είπε: «Θεωρούσα ότι θα κρατούσαμε για περίπου ένα δεκαπενθήμερο και θα καταρρέαμε υπό το βάρος των αριθμών». Οι Γερμανοί κατέλαβαν το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Στην Ήπειρο, το 9ο Σύνταγμα πεζικού υπό τον συνταγματάρχη Κετσέα, που βρίσκεται σε συντεταγμένη υποχώρηση απέκρουσε επίθεση των Ιταλών που προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν το Β' Σώμα Στρατού. Ήταν η τελευταία μάχη της Στρατιάς της Ηπείρου. Έξω από τις Λαγούσες πλησίον της Αίνινας, γερμανικά βομβαρδιστικά βύθισαν το αντιτορπιλικό Ύδρα. Φονεύθηκε ο Κυβερνήτης Θ. ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ και 38 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι. Στον όρμο Αντικύρων στον Κορινθιακό γερμανικά βομβαρδιστικά βύθισαν το πλωτό νοσοκομείο «Σωκράτης» με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Κ.Αρβανίτη. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε τον Πειραιά , την Ελευσίνα, και τα Μέγαρα.
22 Απριλίου 1941, στο Πάνστσεβο εκτέλεση Σέρβων ως Παρτιζάνων.18 απαγχονισθήκαν και 18 εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στο νεκροταφείο. Οι Γερμανοί είπαν ότι τους δίκασαν σε στρατοδικείο.  

1942. Έληξε η Πανυπαλληλική Απεργία του Εργατικού ΕΑΜ που ξεκίνησε από τους «Τριατατικούς». 

 1944. Στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης στη Λιβύη σχηματίστηκε η πρώτη μοίρα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (NOVJ) που είχε 16 «Spitfire». 

 1945. Οι Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι κατέλαβαν τη Μπάνια Λούκα. 

 1947. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε το «δόγμα Τρούμαν». 

 1961. Στις 22 Απριλίου, μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο στο Αλγέρι το διάγγελμα του στρατηγού Μορίς Σαλ, που καλούσε το Στρατό και το λαό σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης στο Παρίσι .« Η γαλλική Αλγερία δεν είναι νεκρή». «Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμία ανεξάρτητη Αλγερία», «είμαι στο Αλγέρι, με τους στρατηγούς Τσελέρ, και Ζουό Zeller και σε συνεργασία με τους στρατηγούς θα κρατήσουμε τον όρκο μας»,    « η κυβέρνηση ….σήμερα είναι έτοιμη να παραδώσει τελικά την Αλγερία, ο στρατός δεν θα αποτύχει στην αποστολή του και οι διαταγές που θα σας δώσω, ποτέ δεν θα έχουν άλλους σκοπούς ». Οι αλεξιπτωτιστές από το 1ο Σύνταγμα κατέλαβαν τα κύρια σημεία και οι αξιωματικοί που αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

 1963. Στο Λονδίνο συνεχίστηκαν τα επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, όπου διέμενε η Φρειδερίκη. Αναγκάστηκε να βγει από πλαϊνή πόρτα και πήξε φιλοξενούμενη της βασιλικής οικογενείας στον πύργο του Ουίνδσορ. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς την αγγλική. Εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο «Χίλτον» Αθηνών από τον Παναγιώτη Παπαληγούρα. Στο θέατρο «Χατζηχρήστου» έγινε το ιδρυτικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας.

 1964 . Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους σε ένα ενιαίο κράτος . 

 1990 . Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία. Νίκησε ο Φράνιο Τούτζμαν με την Κροατική Δημοκρατική Ένωση. 

 1992. Από μια σειρά εκρήξεων στο σύστημα αποχέτευσης στη μεξικανική πόλη της Γκουανταλαχάρα, σκοτώθηκαν περίπου 200 άτομα. 

 1993. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση να καταργηθεί κάθε μνεία, του θρησκεύματος των Ελλήνων στις νέες ταυτότητες. 

 1994. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο και συζήτησε με τον Μπιλ Κλίντον, το Μακεδονικό, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. 

 1996 . Ο ΟΥΤΣΕΚΑ ξεκίνησε αθόρυβα τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.με επιθέσεις στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας, 

 1997. Τερματίστηκε , με επέμβαση του στρατού, έπειτα από 126 ημέρες, η μακρόχρονη κατάληψη της ιαπωνικής πρεσβείας στη Λίμα από τους αριστεριστές Τουπάκ Αμάρου .Σκοτώθηκαν 14 Αντάρτες και 2 στρατιώτες. Απελευθερώθηκαν 72 όμηροι ενώ ένας όμηρος πέθανε από καρδιακή προσβολή. -Στο Αούς Σεμιστί της Αλγερίας, σουνίτες ισλαμιστές σφαγίασαν 93 χωρικούς. 

 1999. Το ΝΑΤΟ έστειλε «μήνυμα» Θανάτου στον Μιλόσεβιτς. Στις 4 το πρωί με τέσσερις πυραύλους βομβάρδισαν την κατοικία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας - Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι στην οδό Ούζιτσε 15 που καταστράφηκε εντελώς. Το σπίτι είχε εγκαταλειφτεί από την αρχή των βομβαρδισμών και δεν υπήρχε ούτε καν φρουρός. Γύρω στις 15:00 με τέσσερεις πύραυλους βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τη Γέφυρα «Ζίζελι» στο Νόβι Σαντ, η οποία είχε γλυτώσει την προηγουμένη. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τις γειτονιές Μπαταίνιτσα και Οστρούζνιτσα του Βελιγραδίου , το Βάλιεβο, τη Βράνιε, και κατέστρεψαν μια σιδηροδρομική γέφυρα στο χωριό Μπογκούτοβατς στο Κράλιεβο.Επίσης έγιναν βομβαρδισμοί γύρω από την Πρίστινα και στο αεροδρόμιο «Σλάτινα». 
Καναδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν το γονίδιο που ευθύνεται για την ομοφυλοφιλία. 

 2001. Βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο. Ο συνασπισμός του Τζουκάνοβις πήρε 42% και 36 από τις 77 έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ     ο συνασπισμός «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» με 40,6% πήρε 33 έδρες. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία με 7,9% έβγαλε 6 έδρες.

 2003. Η KFOR συνέλαβε τον ηγέτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, και Μπουγιάνοβατς, Σεφκέτ Μουσλίου. 

2004 Στη Βόρεια Κορέα δύο τρένα συγκρούσθηκαν. Το ένα φορτωμένο με πετρέλαιο και το άλλο με υγραέριο - κοντά στο σταθμό Ryongchon, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ. 150 νεκροί και 1.250 τραυματίες

2005 .Ο Ιταλός  πρόεδρος Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι  έδωσε την εντολή στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

2006 . Στο Ιράκ  ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί, μακροχρόνιος εχθρός  του Σαντάμ Χουσεΐν, εκλέχθηκε από το Κοινοβούλιο για δεύτερη προεδρική θητεία 

2012. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.Ο Φρανσουά Ολλάντ και ο Νικολά Σαρκοζί πέρασαν στον δεύτερο γύρο. 

 2013. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε το εμπάργκο στο εμπόριο πετρελαίου που είχε επιβληθεί εναντίον της Συρίας , με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η αντιπολίτευση, από την πώληση του πετρελαίου που έκλεβε. 

 2014. Στη Σαουδική Αραβία απολύθηκε ο υπουργός Υγείας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Ραμπιάχ, καθώς οι θάνατοι από την επιδημία του κορωνοϊού της Μέσης Ανατολής έφτασαν τους 81. 

 2016. Στο Γλόγκοβατς, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο , βρέθηκε νεκρός Μπέντρι Τσούρι, πρώην μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ που επρόκειτο να καταθέσει στο Ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου εναντίον των ηγετών του ΟΥΤΣΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: