28/4/23

Κυριακή 28 Απριλίου 1963. Αποφασίστηκε στο Λονδίνο από τη Φρειδερίκη και τον «άνδρα» των ανακτόρων ταγματάρχη Αρναούτη το «στραπατσάρισμα» του Γρηγόρη Λαμπράκη που έγινε 24 ημέρες μετά στην Θεσσαλονίκη. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης έκανε το λάθος να πάει στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη «Μάχη» της Αμπατιέλου με τη Φρειδερίκη.


 

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πήγε μαζί με την Μπέτυ Αμπατιέλου στο ξενοδοχείο Κλάριτζες και ζήτησε ως βουλευτής ακρόαση από τη βασίλισσα η οποία δεν γίνεται δεκτή, όπως του ανακοινώσε ο «άνδρας» των ανακτόρων και υπασπιστής του διαδόχου, ταγματάρχης Αρναούτης. 
Η Φρειδερίκη «ενοχλήθηκε τρομερά» από την παρέμβαση του Λαμπράκη, ο οποίος σε συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, είπε ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς αλλά η βασίλισσα. Η δυσαρέσκεια της Φρειδερίκης, που κυβερνούσε, έφτασε μέσω του Αρναούτη και στην «Καρφίτσα». 

 Ο τότε γραμματέας των ανακτόρων Γεράσιμος Τσιγάντες, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», (το 2006), ανέφερε ότι τότε η Φρειδερίκη αναφώνησε, «δεν θα με απαλλάξει κανείς από αυτόν τον άνθρωπο;». 

 24 ημέρες μετά, στις 22 Μαΐου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η «Επιτροπή δια την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη», στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.
 Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του , ο βουλευτής της ΕΔΑ φώναξε από το μικρόφωνο: «Προσοχή, προσοχή! Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου», και ξεκίνησε για να πάει απέναντι στο ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ. 
Παρουσιάστηκε ο μοίραρχος Παπατριανταφύλλου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η περιοχή είχε εκκαθαριστεί . Βγαίνοντας ο Λαμπράκης συνάντησε και τον συνταγματάρχη Καμουτσή.
 Βλέποντας να εκκαθαρίζεται ο χώρος μπροστά στο κτίριο, ο Λαμπράκης μαζί με αρκετά άτομα ξεκίνησαν να περάσουν απέναντι για το ξενοδοχείο.
 Καθώς διέσχιζαν το δρόμο, ακούστηκε ο θόρυβος από την τρίκυκλη μοτοσυκλέτα, του Γκοτζαμάνη, που έπεσε με ταχύτητα πάνω στην ομάδα του βουλευτή , ενώ "κάποιος" που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα, χτύπησε με λοστό τον Λαμπράκη στο κεφάλι.
 -Η επιθυμία της Φρειδερίκης είχε υλοποιηθεί, αν και ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής Γεώργιος Βαρδουλάκης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, επέμενε σε συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ότι "ουδέποτε δόθηκε εντολή δολοφονίας στην «Καρφίτσα»", ότι, «μπορεί να είχε λεχθεί να τον στραπατσάρουν...», και ότι, «ο Λαμπράκης σκοτώθηκε από λάθος», των αυτουργών.
ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΣΗΣ ΟΠΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ "ΛΑΕ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ¨"
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: