5/4/23

Η 5η Απριλίου στην Ιστορία

Η 5η Απριλίου είναι η 95η ημέρα τoυ Γρηγοριανού  ημερολόγιου. Απομένουν 270 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

 
582. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή του Θωμά, o Πατριάρχης Ευτύχιος. Αυτόπτες φίλοι του είπαν ότι λίγα λεπτά πριν πεθάνει, άγγιξε το δέρμα του χεριού του και είπε «Ομολογώ ότι σε αυτή τη σάρκα θα αναστηθούμε». Ετάφη κάτω από τη βάση της Αγίας Τράπεζας του Ναού των Αγίων Αποστόλων, δίπλα στα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Τιμοθέου.  Η κάρα του βρίσκεται σήμερα στη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος. Ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 5 Απριλίου. 

622. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, κρατώντας σαν λάβαρο την Εικόνα του Σωτήρος,  τέθηκε επικεφαλής του στρατού που επιβιβάστηκε στα πλοία poy θα τον μετέφεραν από την Κωνσταντινούπολη στις Πύλες της Βιθυνίας. 

 823 .Ο Λοθάριος Α΄ στέφτηκε από τον Πάπα Πασχάλη Α'. συναυτοκράτορας στο πλευρό του πατέρα του, Λουδοβίκου του Ευσεβούς. 

1097. Την ημέρα του Πάσχα, ο Γοδεφρείδος του Μπουγιόν και ο Βαλδουίνος της Βουλώνης, συμφώνησαν να ορκισθούν πίστη και υποταγή στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιος Α Κομνηνό.

1192. Την Κυριακή των Βαΐων οι Κύπριοι αποπειράθηκαν να σφάξουν τους κυβερνήτες των Ναιτών, στους οποίους είχε πουλήσει το νησί Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος .Οι Ιππότες οπισθοχώρησαν στο οχυρό τους στην Λευκωσία. 

1242. Ο άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ο πρίγκηπας του Νόβγκοροντ στη μάχη των Πάγων στη λίμνη Πέιπους, συνέτριψε τον Παπισμό και τους Τεύτονες Ιππότες αποκρούοντας την εισβολή το καθολικού τάγματος στην ορθόδοξη Ρωσία. 

 1355. Ο βασιλιάς της Βοημίας, Κάρολος Δ' στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Ρώμη και ταυτόχρονα, στέφτηκε αυτοκράτειρα η σύζυγος του Άννα της Σβίντνιτσα.  

 1398.Οι Γερμανοί έδιωξαν τους πειρατές (αδελφούς Βιτάλι) από το νησί Γκότλαντ.

1453. Άρχισε η πολιορκία Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς του Μωάμεθ Β. 

 1566 .Διακόσιοι Ολλανδοί αριστοκράτες παρουσίασαν στη Μαργαρίτα της Πάρμας  τοn «Συμβιβασμό των Ευγενών» , και ζήτησαν να ανασταλεί η δράση της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης στις Δεκαεπτά Επαρχίες. 

1710 .Ο Φίλιπ ΣτεπάνοβιτςΌρλικ που υπηρετούσε τους Σουηδούς στον Πόλεμο εναντίον του Μεγάλου Πέτρου υπογράφει τον «Χάρτη του Στρατού των Ζαπορόζι» στην πόλη Μπέντερ.


1793. Ο Ζαν Πολ Μαρά, εξελέγη Πρόεδρος της λέσχης των Ιακωβίνων.
1794. Εκτελέστηκαν στο Παρίσι ο Ζορζ Νταντόν, και ο Καμίλ Ντεμουλέν. 

1795. Υπογράφηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και της Πρωσίας, με την οποία έληξε ο πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού . Η αριστερή όχθη του Ρήνου περιήλθε στη Γαλλία. 

 1799 . Κατά τον δεύτερο συνασπισμό κατά της Γαλλίας τα αυστριακά στρατεύματα , (41000), νίκησαν τους Γάλλους, (46000) στη μάχη του Μάγκανο. (Κοντα στο Καστέλ ντ’Ατσάνο). Οι Γάλλοι είχαν 8000 νεκρούς και οι Αυστριακοί 6000. 

 1812. Η Ρωσία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία για κοινή δράση κατά της Γαλλίας. 

 1815. Στις 5 Απριλίου , μια πολύ μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε, από το ηφαίστειο Ταμπόρα στη νήσο Σουμπάβα της Ινδονησίας που εξαφάνισε το εκεί μικρό βασίλειο. Η έκρηξη καταγράφηκε στο Σουλαγουέσι 380 χιλιόμετρα μακριά, στην Τζακάρτα και στην Ιάβα 1.260 χιλιόμετρα μακριά.

 1841. Εκδηλώθηκε εξέγερση των Σέρβων εναντίον των Τούρκων , στο Νις, το Λέσκοβατς, το Πίροτ και τη με επικεφαλής τον Μιλόγιε Γιοβάνοβιτς και τον Νίκολα Σίρντακ. 

1875.Ο βασιλιάς Βιττόριο Εμμανουέλε Β της Σαβοΐας υποδέχτηκε τον αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ στη Βενετία. 

 1879 .Η Χιλή κήρυξε τον πόλεμο στη Βολιβία και το Περού, αρχίζοντας τον Πόλεμο του Ειρηνικού.

 1886. Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η σύμβαση του Τοπχανέ μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των προξένων της Ρωσίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας , η οποία ρυθμίζει την προσωπική ένωση μεταξύ του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας με επικεφαλής τον βούλγαρο πρίγκιπα, ο οποίος θα εκτελούσε ταυτόχρονα και τα χρέη του Γενικού Διοικητού της Ανατολικής Ρωμυλίας καταβάλλοντας τον φόρο υποτέλειας στην Υψηλή Πύλη. Με την υπογραφή της σύμβασης έληξε και ο λεγόμενος «ψευτοπόλεμος του Δηλιγιάννη» για την «Ανατολική Ρωμυλία». 

1887. Στο Βελιγράδι ο βασιλιάς Μίλαν Ομπρενοβιτς διόρισε τα πρώτα 16 μέλη της Σερβικής Βασιλικής Ακαδημίας. 

 1897.Κηρύχθηκε ο «ατυχής» Ελληνοτουρκικός Πόλεμος. Τα τουρκικά φρούρια της Πρέβεζας βομβάρδισαν τις ελληνικές θέσεις και βύθισαν το ελληνικό πλοίο "Μακεδονία" ,που έβγαινε από τον Αμβρακικό κόλπο. 

1904. Η εντεινόμενη Βουλγαρική τρομοκρατία οδήγησε τις μεγάλες δυνάμεις να θέσουν την περιοχή της Μακεδονίας, υπό διεθνή Επιτροπεία .Οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Αυστριακοί στρατιωτικοί ακόλουθοι ανέλαβαν καθήκοντα παράλληλης διοίκησης με τους Οθωμανούς. Η Αυστρο-Ουγγαρία πήρε την περιοχή των Σκοπίων, η Ιταλία το Μοναστήρι, η Ρωσία την περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Αγγλία τη Δράμα, και η Γαλλία τις Σέρρες. Οι Γάλλοι οι Αυστριακοί και οι Ιταλοί προωθούσαν τις ουνιτικές ιεραποστολές στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ οι Ρώσοι υποστήριζαν φανερά τις Βουλγαρικές ένοπλες ομάδες. 

 1912. Οι Νεότουρκοι έκαναν εκλογές. Υπήρξε εκτεταμένη νοθεία. Πολλοί «Ρωμιοί» δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. 

1915. Στο Σόπρον , που βρίσκεται στη σημερινή Ουγγαρία, οι Αυστροουγγρικές αρχές άνοιξαν σχημάτισαν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για περισσότερα από 30000 κρατουμένους .Πάνω από 6.000 Σέρβοι κρατούμενοι πέθαναν σε αυτό. 

1918. Στο Βλαδιβοστόκ αποβιβάστηκαν ιαπωνικά στρατεύματα. 

1921 .Στην Κωνσταντινούπολη, βαρώνος Πιότρ Νικολάγιεβιτς Βράνγκελ σχημάτισε εξόριστη ρωσική κυβέρνηση. 

1925. Ο Λάζαρ Καγκάνοβιτς εκλέχτηκε πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας. 

 1941. Οι Πραξικοπηματίες της Ιντέλιζενς Σερβις στο Βελιγράδι υπέγραψαν με τον Στάλιν στην Μόσχα συνθήκη φιλίας και μη επίθεσης ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της ιταλικής Ανατολικής Αφρικής. 

 1942. Ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε την οδηγία 41, για τη θερινή γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση και τον Καύκασο . (Επιχείρηση Μπλάου). Στη Μόσχα, εκπρόσωποι της ΕΣΣΔ, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν Αντιφασιστικό Πανσλαβικό Συνέδριο που κάλεσε τους Σλάβους να πολεμήσουν στον Δεύτερο Παγκόσμιο κατά του φασίστα κατακτητή. Στη Γιουγκοσλαβία στο Μπγιέλο Πότοκ, κοντά στη Μπάνια Λούκα, οι Κροάτες σκότωσαν 54 Σέρβους . 

 1944. Στην Κλεισούρα της Καστοριάς οι Γερμανοί εκτέλεσαν 270 κατοίκους ως αντίποινα για το φόνο δύο στρατιωτών. Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν για τρίτη φορά τη Νις στη Γιουγκοσλαβία. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 Σέρβοι άμαχοι. Οι Γερμανοί δεν είχαν απώλειες. 

 1945 .Ο Πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο υπέγραψε στη Μόσχα συνθήκη φιλίας και αμοιβαίας συνδρομής και συνεργασίας μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, που επέτεπε επιτρέψει την «προσωρινή είσοδο σοβιετικών στρατευμάτων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας». 

 1947. Περί ωραν 23,30' πολυμελής συμμορία υπό Τσικριτζήν προσέβαλε διά βαρέων οπλών, όλμων και Πιάτ την Υποδ]σιν Χωροφυλακής Βελβενδούς. Οι συμμορίτες. ενέπρησαν τεσσαράκοντα οικίας καί Καταστήματα, άφού τα έλεηλάτησαν, το οίκημα του Παρθεναγωγείου, το Γραφείο Τ.Τ.Τ., το αρχείο του Αγρονομείου, και έσφαξαν τους εθνικόφρονας Τιμολέοντα Νάνον, Κων]νον Βασαράν. Απηνθρακώθησαν έντός τών πυρποληθεισών οικιών των ή Μαρία συζ. τού Ιερέως Χαρίσιου Άσημοπούλου, η Σοφία Ζανδέ καί ο Χαρίσιος Στέργιου. 

 1948. Μικτό απόσπασμα Στρατού και Χωροφυλακής που ενεργούσε επιθετική αναγνώριση συνεπλάκη μετά πολυμελούς συμμορίας εντός της κωμοπόλεως Κάτω Κλειτορίας' Αχαΐας .Έφονεύθη εις αύτοαμυνίτης, ετραυματίσθησαν 4 συμμορίτες καί συνελήφθηκαν είς συμμορίτης και τρεις αύτοαμυνΐται. Περί ωραν 23,30' 100μελής συμμορία επετέθη κατά της δυνάμεως Στρατού καί Χωροφυλακής Μελίτης Φλωρίνης. Η έπίθεσις διήρκεσε έπί 5 ώρας. Οι συμμορίτες λεηλάτησαν πολλάς οικίας διαρπάσαντες μεγάλας ποσότητας σιτηρών, τροφίμων, ρουχισμού καί πρόβατα. Απώλειαι ημετέρων τρεις στρατιώται τραυματίαι. Συμμοριτών μή έξηκριβωμέναι. Συνελήφθη εις συμμορίτης καί περισυνελέγησαν δύο άντιαρματικαί γροθιαί . 

 1949. Κ]Σ επέδραμαν κατά χωρίου Κοίλα, περιοχής Κοζάνης. Στρατολόγησαν βιαίως 16 νέους και μία νεάνιδα, και διήρπασαν 13 υποζύγια,.Λεηλάτησαν 3 καφενεία και ενέπρησαν αποθήκην χορτονομής Κτηνοτροφικού Σταθμού. Καταδιώχθησαν υπό Τμήματος Στράτου και Χωροφυλακής με άποτέλεσμα απελευθέρωση πέντε άτόμων και ανάκτηση τριών υποζυγίων. 

 1955. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους υγείας κλείνοντας την πολιτική του δραστηριότητα που άρχισε το 1900. Στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος τον διαδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ίντεν. Στο Νόβι Σαντ, απεβίωσε ο Επίσκοπος Μπάτσκας της Σερβικής Ορθοδοξης Εκκλησίας μετά από τα βασανίστρια στα οποία των υπέβαλε η μυστική αστυνομία του Τίτο, η ΟΖΝΑ. 
 1957. Στην Κύπρο, καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία ότι πυροβόλησαν στη Λύση εναντίον Βρετανών οι νεαροί Βάσος Χριστοφόρου, Μανώλης Χειμώνας, Γεώργιος Ξενόπουλος, Δήμος Μιχαηλίδης και Κυριάκος Νικολέττης. Ο Μακάριος αναχώρησε από τις Σεϋχέλλες.

 1960.Συμπλοκές μεταξύ βουλευτών της ΕΡΕ και της ΕΔΑ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας που είχε υποβάλει η ΕΔΑ ενώ στο Διαρκές Στρατοδικείο άρχιζε η δίκη 14 κομμουνιστών, που κατηγορούνταν για κατασκοπεία. 

 1962. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας  έλαβε μέτρα εναντίον των Τσιγγάνων, των Τάταρων και των Πομάκων. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ζήτησε από την ελληνική πρεσβεία στην Μόσχα να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. 

1965 . Δεκαοκτώ νεκροί και 217 τραυματίες από τον σεισμό των 6.1 της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρκαδία .Μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη. 

1966.Το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο «Joanna V», με πλοίαρχο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, διέσπασε το ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι Βρετανοί στο καθεστώς Σμιθ της Ροδεσίας και εκφόρτωσε πετρέλαιο στο Ντάρμπαν . 

 1970. Η εφημερίδα «Έθνος» ανέστειλε την έκδοσή της. 

 1976. Στη «Λαϊκή Δημοκρατία» της Κίνας, ξεκίνησε το «Κίνημα της 5ης του Απρίλη» που οδήγησε στα γεγονότα της πλατείας Τιενάνμεν.

1979. Εκδηλώθηκε η 2η Πετρελαϊκή Κρίση, με αφορμή την Ιρανική Επανάσταση .

1980 . Η Σοβιετική Ένωση και το Αφγανιστάν υπέγραψαν συμφωνία για την παρουσία στο Αφγανιστάν σοβιετικών στρατευμάτων. 

 1986 . Έγινε έκρηξη στη ντίσκο του Δυτικού Βερολίνου , με θύματα δύο Αμερικανούς στρατιώτες και ένα κορίτσι από την Ουκρανία , ενώ περισσότερα από 250 άτομα τραυματίστηκαν. Οι Αμερικανοί κατηγόρησαν τον Καντάφι. 

 1989. Η πολωνική κυβέρνηση νομιμοποίησε το συνδικάτο της Αλληλεγγύης. 

 1990. Ανατολική Γερμανία. Πρώτη συνεδρίαση του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου Κοινοβουλίου της Λαοκρατικής Γερμανίας. 

 1992.Έγιναν οι επαναληπτικές εκλογές στην Β’ Αθηνών, λόγω της έκπτωσης από το αξίωμα του Δημήτρη Τσοβόλα και της παραίτησης όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία, ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ δεν είχαν υποψήφιους. Η επίσημη γραμμή και των τριών κομμάτων ήταν αποχή. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 397.721 ψήφους, έναντι 293.070, που είχε λάβει στη Β’ Αθήνας στις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 ανεβάζοντας τη δύναμη του κατά 30%. Η Ένωση Κεντρώων Οικολόγων του Βασίλη Λεβέντη έλαβε 110.324 ψήφους. Το Εθνικό Κόμμα 24.027 και το Κόμμα Λευκό 12.768 ψήφους. Στο Σεράγεβο, έγινε διαδήλωση μπροστά στο κτήριο της Βουλής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης των «Γιουγκοσλάβων», με αίτημα το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ελεύθεροι σκοπευτές από τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες πυροβολούσαν τους διαδηλωτές από τις γύρω ταράτσες . Οκτώ νεκροί, και 50 τραυματίες διαδηλωτές. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη ανακοίνωσε την απόσυρση της από τη Γιουγκοσλαβία, Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός κατέλαβε το αεροδρόμιο του Σεράγεβο. Από την γέφυρα Βρμπάνια ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τον Σουάντ Ντιλμπέροβιτς και την Όλγα Σούτσιτς. Οι Σέρβοι Αστυνομικοί επιτέθηκαν στη σχολή της αστυνομίαςστη Βράτσα του Σεράγεβο, που κατείχαν οι μουσουλμάνοι. Γενικές εκλογές στην Ιταλία στις οποίες η Λέγκα του Βορρά κέρδισε 55 εδρες και έκανε την εμφάνιση της η (ορθόδοξη) Κομμουνιστική Επανίδρυση. Οι Χριστιανοδημοκράτες πρώτοι με 29,66%. Στο Περού, συνταγματική κρίση. Ο Προέδρος Φουτζιμόρι διέλυσε το Κοινοβούλιο. Η Λιβύη παρέδωσε δύο από τους υπηκόους της που κατηγορούνταν για την ανατίναξη του αεροσκάφους της Παναμέρικαν που έπεσε στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 .

 1993 .Η Πολεμική Αεροπορία του ΝΑΤΟ άρχισε να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

 1999. Κατά την 13η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία βομβαρδίστηκε για τέταρτη φορά η περιοχή του μοναστηριού της Γκρατσάνιτσα και το χωριό  Γκρατσάνιτσα. Καταστράφηκαν σπίτια. Μία βόμβα έπεσε στο νεκροταφείο. Το μοναστήρι γλίτωσε . Βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο της Πρίστινα και καταστράφηκε ο τερματικός σταθμός. Για δεύτερη φορά βομβαρδίστηκε το Λεποσάβιτς.Στη Βράνιε βομβάρδισαν τα σπίτια κοντά στο σταθμό των λεωφορείων. 2 νεκροί και 15 σοβαρά τραυματίες. Στη Νις βομβαρδίστηκε το Στρατόπεδο Στεβαν Σίντελιτς και στη συνέχεια, μια αποθήκη της βιομηχανίας καπνού, μια κλινική και ένα νηπιαγωγείο. Αυτή τη φορά επηρεάζεται από τη στρατιωτική διοίκηση και το Νοσοκομείο Παίδων . Γύρω στις 5:20 η Νις βομβαρδίστηκε και πάλι.. . Στις 2:35 βομβάρδισαν την Λούτσανι και ιδιαίτερα τη χημική βιομηχανία «Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς». Στο Βελιγράδι, περίπου στις 4:15 μια βόμβα έπεσε κοντά στο νοσοκομείο στην Ζβέζνταρα. Μια άλλη βόμβα έπεσε κοντά στο σχολείο. Στο Ζέμουν περίπου στις 4:15 βομβάρδισαν τον κεντρικό δρόμο. Στο Σόμπορ, στα βόρεια, περίπου στις 3:00 με 3 πυραύλους βομβάρδισαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σερβικής βιομηχανίας πετρελαίου. Το Σόμπορ βομβαρδίστηκε και πάλι, στις 22:20 Αυτή τη φορά οι στόχοι ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός και μια γέφυρα. Στο Αλέξινατς στις 20:22 χτυπησαν το πολεοδομικό συγκρότημα. Καταστράφηκαν 700 κτίρια κατοικιών .Σοβαρές ζημιές, υπέστη το Κέντρο Υγείας . 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν. Στο Μπογκόγιεβο στις 2200 βομβαρδίστηκε μια γέφυρα. Στο Νόβι Σάντ στις 22:15, βομβαρδίστηκε το διυλιστήριο. 

1993. Στη Ρωσία ιδρύθηκε  με διάταγμα της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η εταιρεία πετρελαίου Λουκ Οίλ .

2003. Η τελευταία εμφάνιση του Σαντάμ στην Βαγδάτη πριν μπουν σε αυτή οι Αμερικανοί.

2004. Στο Ιράκ ξεκίνησε η πρώτη μάχη της Φαλούτζα. 

2005. Ο Ασκάρ Ακάγιεφ παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Κιργιζίας.

 2007 .Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος, βυθίστηκε στην Καλδέρα της Σαντορίνης.


2009 . Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO- DPMNE, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Σεβερνοματσεντόνιγια , τις οποίες  μποϊκόταραν οι Αλβανοί.

2012.  Στην Ιταλία ο ιδρυτής και ηγέτης του λαϊκιστικού, αυτονομιστικού Κινήματος «Λίγκα του Βορρά» Ουμπέρτο Μπόσσι παραιτήθηκε από την ηγεσία του Κόμματος μετά από 30 χρόνια λόγω των κατηγοριών ότι χρησιμοποίηση την Κρατική χρηματοδότηση προς το Κόμμα για τις ανάγκες των μελών της οικογένειας.

 2016. Με τη μεσολάβηση του Ρώσου Προέδρου τερματίστηκε η νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (2016),

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  16/4/23 Η 16η Απριλίου στην Ιστορία Η 16η Απριλίου, είναι η 107η ημέρα του έτους. Υπολείπονται 258  ημέρες.   529.  Ολοκληρώθηκε η σύνταξη...