21/6/23

Τωρα θα τον ψηφίσουν ακόμα περισσότεροι


 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με το που μαθεύτηκε ότι το κράτος θα καλύπτει το 75% των τόκων ή και το 100% (τρίτεκνους) των στεγαστικών δανείων, οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν διότι υπάρχει η προσδοκία μεγαλύτερης ζήτησης. Έτσι, ενώ διαμερίσματα που μπορούσες να τ' αγοράσεις με 120.000,00 €, τώρα χρειάζεσαι, ας πούμε, 160.000,00 €.
Εντάξει τους τόκους θα τους καλύψει το κράτος, τις δόσεις όμως που θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, όχι!
Ακόμα όμως και η κάλυψη των τόκων (75%) από το κράτος μετριάζεται κατά πολύ διότι οι τόκοι σε πιο μεγάλα δάνεια (λόγω αυξημένης ζήτησης) θα είναι ασφαλώς πιο μεγάλα ποσά και θ' αντιστοιχούν σε πιο μεγάλο μέρος του τρέχοντος εισοδήματος.
Ακόμα το ποσοστό συμμετοχής των τόκων στη δόση του δανείου με την πάροδο των ετών, μεταβάλεται (νομίζω μειώνεται), οπότε και η ανακούφιση από την κρατική ενίσχυση θα ξεθωριάζει.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν αυτό θα αντισταθμιστεί από μία πολύ καλή αύξηση των μισθών (μάλλον όχι).
Επίσης με το επίδομα στέγασης να δώσω μία παράμετρο. Μετά τη νομοθέτησή του, μου τηλεφωνούσαν πελάτες εκμισθωτές και μου έλεγαν ότι οι μισθωτές ζητούσαν παρατάσεις των μισθωτηρίων (το σύστημα θέλει να βλέπει περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών μέχρι τη λήξη του) και με ρωτούσαν για ποιον λόγο βιαζόντουσαν τόσο πολύ οι μισθωτές τους.
Τους απαντούσα το προφανές, ότι ήθελαν να υποβάλουν αίτηση για στεγαστικό επίδομα.
Με ρωτούσαν πόσο επίδομα θα λάμβαναν οι μισθωτές τους. Αφού λάμβανα πληροφορίες για τη σύνθεση του αριθμού μελών των νοικοκυριών των μισθωτών, απαντούσα π.χ. 140 €.
Το μηνιαίο μίσθωμα των 150 € έγινε σε μία μέρα κατ' απαίτηση των εκμισθωτών 250 ή και 280 €.
"Τι τζάμπα θα μένουν;" αυτό μου έλεγαν.
Φανταστείτε τώρα να έχετε στο νου σας, μία τιμή πώλησης για ένα σπίτι που σας αποφέρει 150 € σε σχέση με τα 250 ή 280 € ξαφνικά.
Έτσι αυξήθηκαν οι τιμές και τότε των ακινήτων.
Από τους πολιτικούς αρχηγούς, μόνο ο Βαρουφάκης (που δεν τον συμπαθώ) το "έπιασε".
Από όλους τους άλλους ξέφυγε. Δεν θέλει κανείς να γίνει δυσάρεστος!
Κάτι παρόμοιο έγινε και με τα φωτοβολταΐκά που αυξήθηκαν οι τιμές τους πρόσφατα.
Το κράτος όταν αποφασίζει να ξοδέψει λεφτά, πρέπει να προσέχει ποιοι θα είναι οι πραγματικά ωφελημένοι.