22/6/23

Οι χθεσινές εξελίξεις στη νεα κρίση του Κοσσυφοπεδίου

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ένας ακόμη Σέρβος συνελήφθη από το Κράτος Δικαίου κοντά στην Γκρατσάνιτσα. Ο Ντράγκισα Μιλένκοβιτς, είναι ύποπτος  για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου κατά την περίοδο 1998-1999. Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα διέταξε 48ωρη κράτηση για τον ύποπτο . Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ντόπιοι Σέρβοι  απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο Πρίστινα-Γκνιλάνε. Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζουν να συγκεντρώνονται μπροστά από τα Δημοτικά  κτίρια . Η Πρίστινα άλλαξε την απόφαση για τα σερβικά φορτηγά. Επιτρέπει τώρα την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο σε φορτηγά με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας που μεταφέρουν αγαθά από το εξωτερικό, αλλά όχι αγαθά που παράγονται στη Σερβία.Φορτηγά με σερβικές πινακίδες χωρίς εμπορεύματα εξακολουθούν να μην επιτρέπονται. Το πρώτο φορτηγό, με πινακίδες κυκλοφορίας από το Νόβι Παζάρ, διέσχισε τη διάβαση Μπρνιακ αργά χθες το απόγευμα,

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι απευθύνθηκε στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα σερβικά λέγοντας ότι απαιτούνται πρόωρες εκλογές, σε τέσσερις δήμους στο βορρά αλλά τόνισε ότι το κράτος δικαίου, απαιτεί «ένα περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχει εκφοβισμός και εγκληματίες», αλλά «ανοιχτές και ελεύθερες προεκλογικές εκστρατείες»  και είπε ότι «με το κράτος δικαίου, ο αριθμός των αστυνομικών στα δημοτικά κτίρια θα μπορούσε σταδιακά να μειωθεί».Ο Κούρτι είπε ότι «γνωρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη» και ότι όλοι «φοβούνται απρόβλεπτα γεγονότα στο εγγύς μέλλον» και τόνισε: «Η διεθνής κοινότητα μας υποσχέθηκε ότι αν αποδεχθούμε το παράρτημα της Οχρίδας – θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Srpska Lista στις εκλογές. Παρατείναμε επίσης την προθεσμία εγγραφής στο κόμμα, αλλά όλα ήταν μάταια. Πίστευα ότι ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς θα κέρδιζε στο Λεποσάβιτς, αλλά εγκατέλειψε τον αγώνα δύο ημέρες πριν την εξασφαλισμένη Νίκη. Άκουσα ότι πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ και δύο διαμερίσματα στο Βελιγράδι. Μπορεί να μην είναι αλήθεια, αλλά ούτως ή άλλως, ήταν είτε υπερβολική πίεση είτε πολύ καλή προσφορά», ανέφερε ο Άλμπιν Κούρτι . Ο  Άλμπιν Κούρτι, ανακοίνωσε αργότερα  ότι θα ταξιδέψει σήμερα από τη Ρώμη στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο του διαλόγου με το Βελιγράδι, που συγκάλεσε ο Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ.Ο Κούρτι  θα επιμείνει στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των τριών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου, στην «αποκλιμάκωση» και στην «εξομάλυνση των σχέσεων».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Κοσσυφοπέδιο Σαμπρί Τούνκ Ανγκιλί δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στο Διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, εάν το επιθυμούν τα μέρη.

Ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μετέφερε προσωπικά την προσφορά του στον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και στον Πρόεδρο της Σερβίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ, σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αν και δεν πιστεύει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ, επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε ότι «τα ψέματα του Κούρτι δεν πιάνουν» και ότι  «το μόνο μήνυμα που περιμένουν άμεσα οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι  η απελευθέρωση  όσων Σέρβων απήγαγαν και βασάνισαν οι σύντροφοι του Κούρτι». «Οι Σέρβοι αναμένουν  από τον Κούρτι την εντολή να αποσυρθούν οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις κατοχής από το βόρειο τμήμα της επαρχίας και να εγκαταλείψει αμέσως την πολιτική των απειλών, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης, η οποία πραγματοποιείται μέσω της πείνας, των αβάσιμων συλλήψεων και της σωματικής βίας κατά των Σέρβων», δήλωσε ο Πέτκοβιτς.

«Και μετά από αυτά, όλοι θα καλωσόριζαν την τιμωρία των υπευθύνων για τους ξυλοδαρμούς και τους τραυματισμούς Σέρβων και το μήνυμα ότι η Πρίστινα παραιτείται από την επίμονη παρεμπόδιση του σχηματισμού της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων», ανέφερε ο Πέτκοβιτς.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Αστυνομίας Μπράτισλαβ Γκάσιτς δήλωσε χθες στη Βουλή ότι ο δολοφόνος του Όλιβερ Ιβάνοβιτς είναι πλέον γνωστός και ότι βρίσκεται υπό γερμανική προστασία. «Γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο δολοφόνος και ζητήσαμε από τις γερμανικές αρχές, υπό την προστασία των οποίων βρίσκεται αυτός ο άνδρας, να μας δώσουν πληροφορίες. «Έχουμε φωτογραφίες από το αεροδρόμιο των Τιράνων όταν προσγειώθηκε, όταν μπήκε στην Πρίστινα», είπε ο Γκάσιτς στο σερβικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της κοινής εργασίας της Εισαγγελίας για το Οργανωμένο Έγκλημα του Υπουργείου Εσωτερικών. και των Μυστικών Υπηρεσιών.Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ο δολοφόνος δεν είναι διαθέσιμος στις σερβικές αρχές δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ασκηθεί δίωξη στη Σερβία στο άμεσο μέλλον.

Ο ηγέτης της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» Όλιβερ Ιβάνοβιτς δολοφονήθηκε  στις 16 Ιανουαρίου 2018 στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Χτυπήθηκε με πέντε σφαίρες στο στήθος και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Αχμέντ Ατάφ που επισκέπτεται το Βελιγράδι και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Αλγερία για την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας.Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι η Αλγερία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: