24/6/23

Ο Πούτιν είπε ότι οι αντάρτες θα τιμωρηθούν άμεσα


 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο 24 Ιουνίου, δήλωσε ότι οι αντάρτες θα τιμωρηθούν αναπόφευκτα.Είπε, ότι «όλοι εκείνοι που σκόπιμα ξεκίνησαν το δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, ξεκίνησαν το δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα λογοδοτήσουν τόσο ενώπιον του νόμου όσο και ενώπιον του λαού μας». 
«Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή είναι μια θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση, για εμάς ως έθνος, είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και οι ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας από μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στο διάγγελμά του.
 Επιπλέον, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διεξάγει τώρα έναν δύσκολο αγώνα για το μέλλον της, ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον της. 
 «Ως πρόεδρος της Ρωσίας και ανώτατος αρχιστράτηγος, ως πολίτης της Ρωσίας, θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τη χώρα, να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη, τη ζωή και την ασφάλεια, την ελευθερία των πολιτών», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης. Ο ιδρυτής της Βάγκνερ PMC, Γιεβγένι Πριγκόζιν, επιχείρησε μια στρατιωτική εξέγερση διανέμοντας ένα βίντεο σχετικά με υποτιθέμενη επίθεση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε στρατόπεδα των Βάγκνερ. Το Υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις αναφορές για τις . Εναντίον του Πριγκόζιν ασκήθηκε δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 279 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ("Ένοπλη εξέγερση")). 
Ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 12 έως 20 ετών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απευθύνθηκε στους μαχητές των αποσπασμάτων της Βάγκνερ σημειώνοντας ότι εξαπατήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένοπλη εξέγερση
 «Πολλοί από τους συντρόφους σας έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους, ζητώντας βοήθεια για να εξασφαλίσουν την ικανότητα να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σημεία μόνιμης ανάπτυξης», αναφέρει το μήνυμα.
 Το Υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους μαχητές της PMC να επιδείξουν σύνεση και να έρθουν αμέσως σε επαφή με εκπροσώπους του Στρατού  ή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και σημείωσαν ότι για όλους τους είναι εγγυημένη η ασφάλεια.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κάλεσε τους μαχητές της «Wagner PMC» να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του ιδρυτή τους και να λάβουν μέτρα για την κράτησή του. Η υπηρεσία χαρακτήρισε τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Πριγκόζιν που ζητούν την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης «μια μαχαιριά στην πλάτη του ρωσικού στρατού». 
 «Καλούμε τους μαχητές του PMC να μην κάνουν ανεπανόρθωτο λάθος, να σταματήσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του Πριγκόζιν, να λάβουν μέτρα για την κράτησή του», ανέφερε η η ανακοίνωσή .
Αργότερα, δημοσιεύτκε έκκληση από τον στρατηγό Σουροβίκιν προς τους μαχητές της Wagner PMC. 
 «Απευθύνω έκκληση στους  μαχητές και τους διοικητές της Wagner PMC. Μαζί με εσάς, έχουμε περάσει ένα δύσκολο, δύσκολο μονοπάτι. Παλέψαμε μαζί σας, ρισκάραμε, χάσαμε, κερδίσαμε μαζί. Είμαστε από το ίδιο αίμα. Είμαστε πολεμιστές. Σας καλώ να σταματήσετε. Ο εχθρός περιμένει απλώς να επιδεινωθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση. Δεν μπορείς να παίζεις στα χέρια του εχθρού σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα. Πριν να είναι πολύ αργά, είναι απαραίτητο και απαραίτητο να υπακούσουμε στη βούληση και την τάξη του εκλεγμένου από το λαό προέδρου. Επιστρέψτε τις στα σημεία μόνιμης ανάπτυξής . Λύστε όλα τα προβλήματα μόνο ειρηνικά υπό την ηγεσία του Ανώτατου Αρχιστράτηγου»,  είπε

 Σύμφωνα με τον προεδρικό εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν γνωρίζει τις δηλώσεις του Πριγκόζιν και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αναφέρουν συνεχώς στον Ρώσο ηγέτη τα μέτρα που λαμβάνονται.
 Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις των περιοχών Lipetsk, Rostov, Tula, Voronezh ανακοίνωσαν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.
 Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν και ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας Αντρέι Βορομπιόφ ανακοίνωσαν την εισαγωγή ενός καθεστώτος αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στις περιοχές τους. Επιπλέον, σύμφωνα με το RIA Novosti, οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν το κτίριο του Κέντρου Wagner στη Golden Street στην Αγία Πετρούπολη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: