26/6/23

26 Ιουνίου 1974. 19 ημέρες πριν το Πραξικόπημα στην Κύπρο, και 24 ημέρες πριν τον Αττίλα, ο υπάλληλος Cia Ανδρουτσόπουλος τα είπε με τον Ετζεβίτ στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση των Αμερικανών. Στην 4ωρη Συνάντηση Κορυφής η τουρκική πλευρά πρότεινε , κάτι που είχαν σκεφτεί οι Αμερικανοί, τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξετάσουν τα διμερή προβλήματα. Η πλευρά Ιωαννίδη απέρριψε αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και το Αβάπτιστο. Στις 26 Ιουνίου ούτε ο Ιωαννίδης ήξερε ότι θα έκανε πραξικόπημα ούτε ο Ετζεβίτ ήξερε ότι θα εισεβαλε στην Κύπρο. O Yπαρχηγός του ΠΝ Υποναύαρχος Καψάλης σε συνέντευξη στην Γενικη Γραματεία Τύπου για την Ναυτική Εβδομαδα μίλησε για τα α τέσσερα νεα Υποβρύχια και τις 4 πυραυλακάτους που αγοράστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Στο Γενικό Επιτελείο άρχισε η δεύτερη φάση της Άσκησης «Καταιγίς».


(Ο Ανδρουτσόπουλος ήταν προτελευταίος από αριστερά στην Οικογενειακή Φωτογραφία)

Στις 26 Ιουνίου ούτε ο Ιωαννίδης ήξερε ότι θα έκανε πραξικόπημα ούτε ο Ετζεβίτ ήξερε οτι θα εισεβαλε στην Κύπρο. Την απειλή ενός κινήματος των "Γριβικών" με την υποστήριξη των Ελλήνων Αξιωματικών της Εθνοφρουράς  την γνώριζαν τα Κλιμάκια της   Cia  και του MI6 που εισηηούτναι στον Μακάριο "δυναμική αντιμετώπιση του Ιωαννίδη". Για τις εξελίξεις που τις είχε προβλέψει 9 μηνες πριν ο Μάγος ανησυχούσε και ο Κουφός στο Παρίσι.
Ανδρουτσόπουλος και Ετζεβίτ είχαν να λύσουν τα προβλήματα της Υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου του Αιγαίου.
  
Το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είχαν "ομαλοποιηθεί" μετή την απόσυρση της Μεραρχίας από την  Κύπρο, και τις προτάσεις του Παπαδόπουλου για το όραμα της Ελληνοτουρκικής Ομοσπονδίας, επανήλθε,    λόγω της εύρεσης πετρελαίου στη Θάσο.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός του Αόρατου Ταξιάρχου, ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Για την Συνάντηση μεσολάβησαν οι αμερικανοί. 
 Η τουρκική πλευρά πρότεινε , τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξέταζαν τα  διμερή προβλήματα. Αυτή η πρόταση επανήλθε μετά το πρακτικό της Μαδρίτης με την συγκρότηση των επιτροπών που εξετάζουν τα ΜΟΕ. 
 Η τότε ελληνική πλευρά απέρριψε τότε αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και ο Αβάπτιστος Τζέφρυ. 
 Πριν τη Συνάντηση στις Βρυξέλλες, η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία έστειλε στο Αιγαίο στις 29 Μαΐου το «Τσανταρλί» για υποθαλάσσιες έρευνες το οποίο συνοδευόταν από Τουρκικά πολεμικά . 
 Ο Ιωαννίδης έβγαλε τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο και οι δύο νηοπομπές συναντήθηκαν μεταξύ Χίου και Ψαρών.
 Η ένταση εκτονώθηκε χάρις την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.  Ο Ιωαννίδης στις 30 Ιουνίου διέψευσε την παρουσία του Τσανταρλί. 

 Οι συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των 2 χωρών κατέληξαν στη συνάντηση των Βρυξελλών. 
Μετά την Συνάντηση ο Ετζεβίτ δήλωσε:
Ο Αδαμάντιος είπε:

 Συγκεκριμένα ο υποναύαρχος είπε για τα Υποβρύχια που αγοράστηκαν όμως για... το ΝΑΤΟ
Για την Άσκηση "Καταιγίς"  στις 25 Ιουνίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση 

1 σχόλιο:

ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ είπε...

Παθητική στάση, έναρξη υποχωρητικότητος. Πού είναι η προβολή της αποκατάστασης και αποζημίωσης των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως άνευ των οποίων ουδεμία συζήτησις δεκτή;