Στις 16 Νοεµβρίου, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων συνέχισε την επίθεση του για την κατάληψη της Βίγλας και την απελευθέρωση της Κόνιτσας , την οποία πυρπόλησαν οι Ιταλοί .
Στο μέτωπο «Μόροβας – Ιβάν» , το Απόσπασμα Μπεγέτη κατέλαβε το ορεινό συγκρότημα Χήπετς, το ύψωμα 1500 και το χωρίο Ρέσνιτσε. Πιάνοντας 130 Ιταλούς αιχμαλώτους και άφθονο πολεμικό υλικό.
Σε όλο το µήκος του µετώπου οι ελληνικές δυνάµεις µετά από σκληρό αγώνα κατάφεραν να προωθήθούν µέχρι τα υψώµατα 1779 και Αγιος Αθνανάσιος. Τις απογευµατινές ώρες κατελήφθη το χωριό Άρζα και τα υψώµατα βορείως του χωριού.
Η 20η ημέρα πολέμου του 1940 από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά 1940.
16 Νοεμβρίου, Σάββατον. «Εξασφαλισμένη η υπεροχή μας εις την μάχην Κορυτσάς.
-Άγγλος Ναύαρχος Ναυτικός ακόλουθος Τερλ-φεύγει με αποστολήν πρεσβείας και Άγγλων στρατιωτικών και ναυτικών και αεροπόρων Λονδίνον, του δίδω οδηγίας: 1ον. Μεταφορά θεάτρου πολέμου Άγγλων εις τα Βαλκάνια δια Ελλάδος. 2ον Δια να συνεχίσωμεν εκστρατείαν αεροπλάνα, αντιαεροπορικά και αρματικά. 3ον. Φορτηγά αυτοκίνητα. 4ον Άρματα μάχης. -Τον βεβαιώ ότι τον χειμώνα θα συνεχίσωμεν και ότι προβλέπομεν επίθεσιν Γερμανών. ΕΟΝ πάει μπροστά. Νανά εις ΕΟΝ -Λουλού Θαυμάσια αυτή διοικεί .
-Πειθαρχία γενική κόσμου, του λαού. Ποίημα Χρηστίδη, τον ευχαριστώ». Η Μεταφορά θεάτρου πολέμου Άγγλων εις τα Βαλκάνια δια Ελλάδος είναι αναφορά στο τηλεγράφημα του Γεωργίου της 10ης Νοεμβρίου.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του προσέθεσε τις προϋποθέσεις: "αεροπλάνα, αντιαεροπορικά και αρματικά, Φορτηγά αυτοκίνητα και άρματα μάχης"
Το Γενικό Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 16 Νοεμβρίου 1940, στο Ανακοινωθέν No. 162 περιέγραφε βασικά την δράση της αεροπορίας και ανέφερε:
«Στο ελληνικό μέτωπο, πραγματοποιήθηκαν αναμετρήσεις πυροβολικού και πεζικού. Η αεροπορία μας συνεργάστηκε με τα στρατεύματα βομβαρδίζοντας εχθρικό τροχαίο υλικό και συγκεντρώσεις. Το αεροδρόμιο της Λάρισας βομβαρδίστηκε επίσης. Καταστράφηκαν δύο αεροσκάφη Μπλένχαϊμ και προκλήθηκαν ζημιές σε άλλα. Βομβαρδίστηκε και η ελληνική ναυτική βάση του Ναυαρίνου. Σε αερομαχίες, εννέα εχθρικά αεροσκάφη διαφορετικών τύπων καταρρίφθηκαν φλεγόμενα.
Στη Βόρεια Αφρική, ένας από τους αεροπορικούς σχηματισμούς μας έπληξε τις στρατιωτικές και αεροπορικές και λιμενικές εγκαταστάσεις της Μάρσα Ματρούχ. Αλλα αεροπλάνα μας βομβάρδισαν ξανά τις ναυτικές βάσεις της Αλεξάνδρειας. Όλα τα αεροσκάφη μας επέστρεψαν. Η εχθρική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές στο Bir Sofafi, Sidi el Barrani, Sollum και Bardia, χωρίς να προκαλέσει απώλειες ή ζημιές. Τα αεροσκάφη μας του Υγειονομικού φέρονται τα διεθνή σήματα, δέχτηκαν επίθεση από εχθρικά μαχητικά ενώ εργάζονταν στα ανοικτά των ακτών του Σίντι ελ Μπαρανί . Ένα από αυτά βυθίστηκε. Τα πληρώματα διασώθηκαν.Ένα από τα υποβρύχιά μας που επιχειρούσε στον Ατλαντικό βύθισε ένα εχθρικό αντιτορπιλικό.
Στην Ανατολική Αφρική, η αεροπορία μας βομβάρδισε εχθρικές θέσεις πυροβολικού δυτικά του Gallabat. Εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες στην Κασάλα και το Ασσάμπ χωρίς συνέπειες. Στη Ντίρε Ντάουα και στο Γκιάβελο υπήρξαν μικρές ζημιές και χωρίς θύματα. Ο εχθρός πραγματοποίησε, με πολλά αεροσκάφη, επίθεση στο Μπρίντιζι κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 15ης και 16ης. Η άμεση και αποτελεσματική αντιαεροπορική αντίδραση απέτρεψε τη ρίψη βομβών στην πόλη, ενώ αρκετές έπεσαν στη θάλασσα και στην ύπαιθρο, προκαλώντας μικρές πυρκαγιές που σβήστηκαν αμέσως . Ένα εχθρικό αεροπλάνο πιθανότατα καταρρίφθηκε και δύο άλλα χτυπήθηκαν από αντιαεροπορική άμυνα. Δεν υπάρχουν θύματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου