7/8/15

Το σερβικό Ελ-Ντοράντο


Στα βουνά της ανατολικής Σερβίας , στα Ορυχεία χαλκού του Μπορ, εντοπίστηκε το πλουσιότερο κοίτασμα χρυσού στον Κόσμο, με εκτιμώμενη αξία 18 δις δολάρια. Το ορυχείο στο Μπορ το άνοιξαν το 1903 οι Γάλλοι, (Société française des mines de Bor), και στα 110 χρόνια που πέρασαν τα ορυχεία έδωσαν πέντε εκατομμύρια τόνους χαλκού και σχεδόν 160 τόνους χρυσού.
Το Μπορ, στη λεκάνη του Μοράβα , είναι περιτριγυρισμένο από τα ηφαιστειογενή βουνά, Στόλ 1,156 μ, Μαύρη Κορφή , («Crni Vrh 1043 μ.»), Μεγάλη και Μικρή Πέτρα, («Veliki Krš 1148 μ και «Mali Krš» 929 μ). Όπως γράφει η εφημερίδα «Вечерње Новости», η αμερικανική εταιρεία «Freeport Mekmoran», στην οποία έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας, εντόπισε στην τοποθεσία «Τσούκαρου Πέκι» - (Чукару пеки) και σε βάθος 559 στρώμα περιεκτικότητας 25,7% χαλκού και 50,3 γραμμάριων χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος.
Μέχρι τώρα το πλουσιότερο κοίτασμα που είχε βρεθεί ήταν στο ορυχείο Hollister στην Αμερική, που απέδιδε 27,20 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος. Σε βάθος 179 μέτρων, είχε εντοπιστεί προηγουμένως ένα στρώμα 84 μέτρων στο οποίο η περιεκτικότητα σε χαλκό είναι 10,75% και 10,86 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, ενώ άμεσος μετά υπήρχε δεύτερο στρώμα μεταλλεύματος, με 46 μέτρα πάχος, του οποίου η περιεκτικότητα σε χαλκό είναι 15,85% και αποδίδει 16,77 γραμμάρια ανά τόνο, χρυσό.
Τα ως τώρα γνωστά κοιτάσματα στην περιοχή του Μπορ είναι 65 εκατομμύρια τόνοι, με μέση περιεκτικότητα σε χαλκό 2,6% και 1,5 γραμμάριο χρυσού ανά τόνο.
Ανεπίσημες πληροφορίες από τη Σερβική κυβέρνηση υπολογίζουν σε ένα δισεκατομμύριο τους τόνους μεταλλεύματος, με την αντίστοιχη ποσότητα χαλκού, χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...