11/12/16

11 Δεκεμβρίου 1944 .Η τελευταία κομμουνιστική επίθεση στου Μακρυγιάννη

Περί της 20.00 εκατό «επίλεκτοι» μαυροσκούφηδες πλησίασαν με κάθε προφύλαξη το μεγάλο ρήγμα του νότιου μαντρότοιχου.
Ο επικεφαλής τους όρμησε πρώτος με αποτέλεσμα να πατήσει μια από τις νάρκες και να διαμελιστεί. Στη συνέχεια τα πολυβόλα έπληξαν τους αντάρτες που υποχώρησαν ατάκτως αφήνοντας πάνω από 50 νεκρούς στο ρήγμα.

Στις 22.00 εξαπολύθηκε  νέα γενική επίθεση που αποκρούστηκε. Νεα επίθεση έγινε τα μεσάνυχτα.  
Στις 02.00, επειδή θα πέρναγε ο Στρατάρχης Αλεξάντερ τα πυρά διακόπηκαν τελείως και απότομα .

Οι νυκτερινές αυτές επιθέσεις ήταν και οι τελευταίες σοβαρές προσπάθειες των κομμουνιστών να καταλάβουν το συγκρότημα Μακρυγιάννη.

Ο  Στρατάρχης Αλεξάντερ όταν προσγειώθηκε λίγο πριν μετά τα μεσάνυχτα στο Χασάνι, (προερχόμενος έξ Ιταλίας), απευθύνθηκε στον ΕΛΑΣ και επικοινώνησε με το στρατηγείο του   Σκόμπυ, ο ποίος έστειλε τεθωρακισμένα για να τον μεταφέρουν στην αγγλική πρεσβεία.  
Ο ίδιος έγραψε: «….η μόνη τηλεφωνική έπικοινωνία ήτο δυνατή μέσω ενός σταθμού υπό το έλεγχον του ΕΛΑΣ. Είχαν ωστόσο την ευγένεια να με συνδέσουν με το Στρατηγείον του 3ου Σώματος και έπειτα από κάποιαν καθυστέρηση έφθασε ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο δια να με παραλάβη. Μετέβην με αυτό εις την Αγγλικήν Πρεσβείαν βαλλόμενος κατά την διαδρομήν. Ο Αλεξάντερ  καθόταν στην θέση του γεμιστή πολυβολητή/πυροβολητή ενός τεθωρακισμένο Staghound.
Ο Χάρολντ Μακμίλλαν ακολουθούσε μ΄ ένα δεύτερο Staghound...»
.
Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 11ης Δεκεμβρίου/29ης Νοεμβρίου  θα το βρείτε  εδώ http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2016/12/11-29.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με 100 νοματαίους προσπάθησε ο ΕΛΑΣ να μπουκάρει στου Ρουφιανογιάννη; Που πας ρε Καραμήτρο;

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...