20/12/16

20 Δεκέμβρη του 1944: 17η ημέρα της μάχης της Αθήνας

Στις 20 Δεκεμβρίου 1944 η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, δηλαδή ο Σιάντος, που «πληροφορήθηκε», ότι οι Γερμανοί είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά κάτω από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά τα αποσύνδεσαν, έδωσε εντολή στο συγκρότημα «δυναμιτιστών» Βρατσάνου, να αποσταλεί άμεσα στην Αθήνα μια τριμελής ομάδα δυναμιτιστών για τη συμμετοχή σε ένα σπουδαίο σαμποτάζ. Ο Βρατσάνος έσπευσε στην Αθήνα με δύο δυναμιτιστές και εκεί του ανακοινώθηκε το σχέδιο ανατίναξης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» με τα γερμανικά εκρηκτικά.
Την ίδια μέρα η ΚΕ του ΕΑΜ επέδωσε διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Ι. Ντε Ρενιέ σχετικά με τους «δολοφονικούς βομβαρδισμούς των βρετανικών δυνάμεων κατά του άμαχου πληθυσμού», «με πολλά θύματα εις νεκρούς και τραυματίας υπερβαίνοντα μέχρι σήμερον τας 2.500.»
Οι Βρετανικές δυνάμεις συνέχισαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον άξονα Πειραιάς-Φάληρο και στις συνοικίες μεταξύ των λεωφόρων Συγγρού και Πειραιώς, ενώ αυξήθηκε η πίεση κατά των θέσεων του ΕΛΑΣ σε Πετράλωνα-Θησείο-Ψυρρή. 
Οι αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ μέχρι τις 20 Δεκέμβρη υπερέβαιναν τους 1.000 Βρετανούς

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τι τους κάνανε αυτούς τους αιχμάλωτους Βρετανούς Χατζάρα; Τους ρίξανε σε καμμιά πηγάδα;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ Χατζάρα, άμα είχες την δυνατότητα να πατήσεις ένα κουμπί και να ανατιναχθεί στον αέρα ο Τσώρτσιλ, θα το έκανες;

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...