22/12/16

Βράζει το καζάνι στα Σκόπια

Η (απερχόμενη) αμερικανική διακυβέρνηση εμφανίστηκε χθες ως ο «εμπνευστής και υποκινητής» της ανατροπής Γκρουέφσκι και ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ζάεφ υποσχόμενη βοήθεια σε αυτόν για την ένταξη στις «ευρωατλαντικές δομές».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι , «καταδίκασε την ανάρμοστη ρητορική ορισμένων ηγετών εναντίον των ξένων διπλωματων και των θεσμών της Μακεδονίας» και εξέφρασε , «την ανησυχία των ΗΠΑ για την αυξανόμενη εντάση στη χώρα». «Καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες αυτούς να σταματήσουν τις επιθέσεις, να σεβαστούν τη δημοκρατική διαδικασία και να επιτρέψουν το σχηματισμό μιας αξιόπιστης και σταθερής κυβέρνησης που θα είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών», είπε ο Κίρμπι , προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη μελλοντική κυβέρνηση στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της , όπως, για παράδειγμα, Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση της Μακεδονίας».

Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε μποϊκοτάζ των εκλογών στο εκλογικό κέντρο 2011, στο δήμο Τεάρτσε, και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, της ψηφοφορίας που θα γίνει την Κυριακή.(25 Δεκεμβρίου).

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος τόνισαν ότι η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για επανάληψη των εκλογών σε ένα εκλογικό τμήμα είναι πολιτική και παράνομη και τόνισαν: «Δεν θα επιτρέψουμε στον υπόδικο Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση πλαστογραφώντας τη βούληση των πολιτών της πΓΔΜ».

Παράλληλα, η εφημερίδα «Zurnal» των Σκοπίων έγραψε, ότι η δικαστίνα Σνέζανα Τρπόφσκα, δωροδοκήθηκε με 400.000 ευρώ για να ψηφίσει υπέρ της ακύρωσης των εκλογών στο εκλογικό τμήμα 2011 του Τέτοβο, και ότι τα χρήματα, «τα παρέδωσε ο αδελφός του Ζάεφ στον σύζυγο της Τρπόφσκα μέσα σε μια μαύρη τσάντα».

Στο εκλογικό κέντρο 2011 είναι εγγεγραμμένοι 780 εκλογείς αλλά στις 11 Δεκεμβρίου ψήφισαν 423 . Από αυτούς έλαβαν , το VMRO-DPMNE 136 , η SDSM 67 και το DUI 207. Τα υπόλοιπα ήσαν άκυρα. Περίπου 300 ψηφοφόροι δεν εμφανίστηκαν. Στην 6η Περιφέρεια όπου το DUI έβγαλε 6 βουλευτές το VMRO-DPMNE κέρδισε 4 και η SDSM 3. Το VMRO-DPMNE πήρε 26135 ψήφους , και η SDSM 25828. Η διαφορά ήταν 307 ψήφοι.
Αν η SDSM περάσει μπροστά από το VMRO-DPMNE κερδίζει την τέταρτη έδρα με τα υπόλοιπα και η κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο από 51-49 γίνεται 50-50.

Οι δημοσιογράφοι που υποστηρίζουν το VMRO-DPMNE διαφωνούν με το μποϋκοτάζ και λένε ότι , «είτε πρέπει να σχηματίσει συμμαχία με το DUI και το DPA στην Τεάρτσε, για να πάρει την πλειοψηφία των Αλβανών ψηφοφόρων στο πλευρό του», με την αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών από πόρτα σε πόρτα και να τους δωροδοκήσει όλους»! , είτε να βγάλει την Κυριακή 80.000 ανθρώπους στους δρόμους για την υποστήριξη της Μακεδονίας. 30.000 μπροστά από το Κοινοβούλιο, 20.000 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ , 10,000 μπροστά από το γραφείο της ΕΕ στα Σκόπια, 5.000 να κλείσουν την συνοριακή διάβαση Ταμπανόβτσε και 5.000 να κλείσουν την διέλευση των συνόρων στην Μπογκορόντιτσα. Οι υπόλοιποι να μαζευτούν μπροστά από τα σπίτια των υπαλλήλων του Σόρος και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βλάντε Μίλτσιν, Σάσο Ορντανόφσκι, Ζόραν Ζάεφ, Μπράνκο Γκερόσκι, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κλπ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

να μην ξεχασω αμα πεθανω να γινω βρυκολαλας και να κατεβω εδω κατω να φαω καμποσους