28/12/16

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο δεν έδωσε βίζα στον Ντόντικ

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ πήγε χθες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο και ζήτησε να του δοθεί βίζα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ ως πολίτης. Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε να θεωρήσει το διπλωματικό του διαβατήριο διότι δεν έχει προσκληθεί για να εκπροσωπήσει τους θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης .
Με άλλα λόγια το Στέιτ Ντιπάρετμεντ θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η παρουσία του κ.Ντόντικ στην ορκωμοσία Τραμπ είναι «ιδιωτική».
Ο κ. Ντόντικ, την Δευτέρα το βράδυ είχε αποκαλύψει ότι την απόρριψη της διπλωματικής βίζας αποφάσισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Hoyt Brian Yee ο οποίος πρόσφατα επέκρινε τον Ντόντικ για παρακώλυση των προσπαθειών για πρόοδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Ο Ντόντικ τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι αυστηρά προσανατολισμένη στο γράμμα των Ειρηνευτικών Συμφώνων Ντέιτον, και ότι είναι γελοίο να μιλάει κανείς για Κράτος Δικαίου όταν δημιουργεί εξωθεσμικά όργανα όπως η Εισαγγελία και το Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα της και όταν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, διορίζουν ξένους μισθοφόρους με αποστολή να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα της χώρας και τη λαϊκή βούληση.
Μετά το «σερβικό λόμπι», και το αλβανικό εξασφάλισε, (ιδιωτική), πρόσκληση για τον αρχηγό της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (ΑΑΚ), Ραμούς Χαραντινάι. Σε αυτόν δεν είναι γνωστό εάν η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα δώσει διπλωματική βίζα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα πάρει τηλέφωνο ο Τραμπ και θα του δώσουν βίζα. Και βίζα και βίζιτα...

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...