14/12/16

Μπουγιουρουμού. Στον ορίζοντα νέες εκλογές

Ο άνθρωπος του Σόρος στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κάλεσε τα αλβανικά κόμματα να μην συνεργαστούν με τον Γκρουέφσκι, και «να σεβαστούν τη θέληση της πλειοψηφίας για αλλαγή».
«Ο Νίκολα Γκρουέφσκι δεν πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και εάν ο Γκρουέφσκι αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο καθένας ξέρει ποιος θα τα την σχηματίσει», είπε ο Ζάεφ, που προεκλογικά υποσχέθηκε στους αλβανούς να ομοσπονδοποιήσει το κράτος ακαι να δημιουργήσει αλβανικό «Καντόνι».
Ο Ζάεφ μίλησε ακόμα για «παρατυπίες» και ότι τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα αλλάξουν διότι το κόμμα του θα καταθέσει ενστάσεις ιδίως για την 6η περιφέρεια όπου διεκδικεί δυο ακόμη έδρες.
Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε μετά από ένταλμα του αρμόδιου εισαγγελέα τον αστυνομικό διευθυντή του Κουμάνοβο Στογιάντσε Βελίσκοβιτς , οποίος είναι στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και είχε διοριστεί από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών της SDSM. Ο Βελίσκοβιτς κατηγορείται για εκβιασμό και δωροδοκία ψηφοφόρων για να ψηφίσουν την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση.
Η εφημερίδα «Republika» των Σκοπίων απεκάλυψε χθες ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση κατέβαλε τις δαπάνες σε περισσότερους από 70.000 Αλβανούς ψηφοφόρους που δεν ζουν στην πΓΔΜ και οι οποίοι μπήκαν στην χώρα το Σάββατο. Επίσης γράφει ότι ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφτηκε το Σάββατο περίπου 20 χωριά στη δυτική πΓΔΜ , και συναντήθηκε με πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ . Μάλιστα δημοσιεύει φωτογραφίες από το Αρασίνοβο,για το οποίο γράφει ότι προκατέβαλε στους πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ 30.000 δηνάρια ,(500 ευρώ), ανά ψήφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στους λογαριασμούς της SDSM προήλθαν από ΜΚΟ των ΗΠΑ.
«Πολιτικοί παρατηρητές» προσκείμενοι στην αμερικανική πρεσβεία θεωρούν ότι
ο συνασπισμός, Γκρουέφσκι-Αχμετι, (VMRO DPMNE- DUI) , αν και διαθέτει τη δεδηλωμένη είναι «λίαν απίθανο» να επαναληφθεί , ενώ θεωρούν πρακτικά απίθανο να συμφωνήσουν όλα τα αλβανικά κόμματα να συνεργαστούν για να κάνουν τον Ζάεφ πρωθυπουργό.
Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι «θα χρειαστούν νέες εκλογές για να λύσει ο λαός το αδιέξοδο που πιθανότατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: