5/3/19

His Master's Voice o σ.Κοτζιάς

Η Ευθυδικία και ο σύντροφος Νίκος του Χάρβαρντ 

Ο σύντροφος Νίκος, δεν απολύθηκε και εξακολουθεί να εργάζεται για τους αμερικανούς φίλους. 
Μετά τη λύση των Πρεσπών, οι αμερικανοί φίλοι εργάζονται και για τη λύση στο Αιγαίο. 

Το 1980, η λύση που πρότειναν οι αμερικανοί στον Παπανδρέου, ήταν να συμπεριλάβουμε στο συνυποσχετικό της προσφυγής μαζί με την Τουρκία στη Χάγη, την αρχή της «Ευθυδικίας», (L'équité ) σύμφωνα με την οποία ο δικαστής θα μπορούσε να μετριάσει την «αδικία» για την Τουρκία από το διεθνές δίκαιο. 

(L'équité . Source subsidiaire de solution des conflits internationaux à laquelle le juge international peut avoir recours pour atténuer la rigueur d'une règle de droit ou combler une lacune juridique. (Le juge statue ex æquo et bono.) 

Ακριβώς ότι έλεγαν τότε οι αμερικανοί και οι Τούρκοι επανέλαβε τώρα ο His Master's Voice σ.Κοτζιάς, που είπε, «…αλλά αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ δεν έχει τίποτα και όλοι η ΑΟΖ είναι, ξέρω γω, το Καστελόριζο έχει 100% όλη την ΑΟΖ σε όλη την περιοχή, συγνώμη που το λέω έτσι και ας με κράξουν οι εθνικοί μας φίλοι, δεν είναι έτσι! Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο. Και να τον βάζεις και τον άλλον στο παιχνίδι, για να κατευνάζει»! 

Το, "η Τουρκία με τα χιλιάδες μίλια ακτογραμμή",  το ακούω από τους αμερικανούς από το 1982. Ο σ. Κοτζιάς δεν το σκέφτηκε μόνος του. 
Ο χειραγωγός του τον έβαλε ο Πάιατ.

 Η διαφορά με το 1982, είναι ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Χάγης υιοθετούν την Αρχή της ευθυδικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897 ήταν η μητέρα εκείνης του 1922

 Ο Λαός ήταν εξαλος με την ξένη Ακρίδα και τους Αυλικούς  Ο Δημήτριος Ράλλης ήταν γιος του Γεωργίου Ράλλη, νομικού, πολιτικού και μέλους της...