14/2/24

Η 14η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η 45η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Στο δίσεκτο 2024 απομένουν 321 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

842. Μια Σύνοδος εικονόφιλων κυρίως μοναχών στην Κωνσταντινούπολη εξέλεξε ως πατριάρχη τον εικονόφιλο Μεθόδιο και αναθεμάτισε τον πατριάρχη Ιωάννη Γραμματικό και τους ομόφρονές του . Στους Φράγκους , ο Λουδοβίκος ο Γερμανός και ο αδελφός του Κάρολος ο Φαλακρός ενίσχυσαν τη συμμαχία τους εναντίον του τρίτου αδελφού τους Λοθάριου,  μέσω του Όρκου του Στρασβούργου 

869 .Πέθανε  στη Ρώμη ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 826 μοναχός Κύριλλος,  ο «ευαγγελιστής» της Παννονίας και της Μοραβίας που μαζί με τον Μεθόδιο σχεδίασαν το αλφάβητο για τους σλαβικούς λαούς.

1014. Ο Ερρίκος της Βαυαρίας, στέφτηκε από τον Πάπα Βενέδικτο Η' αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1081. Έναρξη του κινήματος του Αλέξιου Κομνηνού και των αδελφών του εναντίον του Νικηφόρου Βοτανειάτη, με τη βοήθεια του Ιωάννη Δούκα. 

1076 . Ο Πάπας Γρηγόριος Ζ΄ τρείς εβδομάδες μετά την καθαίρεση του από τη Σύνοδο της Βορμς που συγκάλεσε ο αυτοκράτορας Ερρίκος Δ΄ αφόρισε τον αυτοκράτορα και απάλλαξε τους υπηκόους του από τους όρκους πίστης προς αυτόν. 

1130. Μετά την εκλογή του Ιννοκέντιου Β ως Πάπα οι καρδινάλιοι που διαφώνησαν με την εκλογή του εξέλεξαν τον «Ιουδαίο» καρδινάλιο Πιέτρο Πιερλεόνε από μια πλούσια οικογένεια εκχριστιανισμένων Εβραίων ως δικό τους πάπα. Με το όνομα Ανάκλητος. Οι σφετεριστές του Ανάκλητου κατέλαβαν την Ρώμη, αναγκάζοντας Ιννοκέντιο να διαφύγει στη Γαλλία όπου βρήκε την υποστήριξη του Αγίου Βερνάρδου του Κλερβώ.


1488. Στο Έσλιγκεν αμ Νέκαρ , της Βάδης Βυρττεμβέργης , το Ράιχστάγκ που συγκάλεσε Φρειδερίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , αποκαλούμενος ως ο Ειρηνοποιός, αποφάσισε την δημιουργία της Μεγάλης Σουηβικής Ένωσης, για τη διατήρηση της ειρήνης της χώρας. (Η Ενωση διαλύθηκε το 1533).

1502. Οι Καθολικοί Μονάρχες της Ισπανίας υπέγραψαν διάταγμα που καλούσε τους μουσουλμάνους της Γρανάδας να ασπαστούν τον καθολικισμό ή να εγκαταλείψουν την Ισπανία.

1554. Στην Κωνσταντινούπολη επί της βασιλείας του Σουλεϊμάν Α' αποκεφαλίστηκε ο καταγόμενος από το Ψάρι Κορινθίας νεομάρτυς Νικόλαος που ηταν πλανόδιος παντοπώλης και κατηγορήθηκε από μουσουλμάνους ότι εξύβρισε τη θρησκεία του Μωάμεθ.

1556 .Ο Τόμας Κράνμερ κηρύχθηκε  αιρετικός.

1610. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σμολένσκ μεταξύ του βασιλιά της Πολωνίας και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Σιγισμούνδου Γ, ο δεκαπεντάχρονος γιός του Βλάδισλαβ έλαβε το Στέμμα του Τσάρου της Ρωσίας, από επτά βογιάρους αλλά έπρεπε να λάβει την έγκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Βλάντισλαβ, αν και διατήρησε τον τίτλο του βασιλιά της Μόσχας μέχρι το 1634, και κατά τις επίσημες δεξιώσεις φορούσε το στέμμα δεν πήγε ποτέ στη Μόσχα.


1670. Ο Λεοπόλδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διέταξε τους Εβραίους να βγουν έξω από τη Βιέννη.


1744. Έφτασαν στην Αγία Πετρούπολη , στις 14/25 Φεβρουαρίου, η πριγκίπισσα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ Σοφία Φρειδερίκη Αυγούστα, με τη μητέρα της, ως προξενιό στον Πέτρο Γ. Η Σοφία της οποίας πατέρας της ήταν οκυβερνήτης του Στεττίνου Χριστιανός-Αύγουστος πρίγκιπας του Άνχαλτ-Τσερμπστ, έγινε Αικατερίνη και Βελίκαγια.

1797 .Η Ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου κοντά στο Γιβραλτάρ. Το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό νίκησε τον ισπανικό στόλο.


1804. Οι Σέρβοι προεστοί συγκεντρώθηκαν, την πρώτη Φεβρουαρίου/ 14 Φεβρουαρίου στο Όρασατς στην Σουμαντία και την επομένη, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων.


1814. Κατά την εκστρατεία των έξι ημερών ο Ναπολέοντας νίκησε στη Μάχη του Βοσάν τους Ρώσους και τους Πρώσους του Μπλύχερ. Η μάχη κράτησε από τις
3 το πρωί έως τις 10 τη νύχτα. Δύο ρωσικά σώματα καταστράφηκαν, ενώ άλλα δύο πρωσσικά σώματα παραδόθηκαν. Ο διοικητής των Ρωσων Ουρούσοφ, αιχμαλωτίστηκε. Οι απώλειες των Συμμάχων ήταν 8 χιλιάδες στρατιώτες. Ο Ναπολέοντας έχασε 1200 στρατιώτες.


1822. Στις 2/14 Φεβρουαρίου , ο Οδυσσεύς με 300 , ο Κριεζώτης ο Βάσος και Κυριακούλης Μαυρομιχάλης έφτασαν στην Κάρυστο και ο μεν Οδυσσεύς κατέλαβε την άνωθεν του φρουρίου θέση Πλακωτά, οι δε Κυριακούλης και Κριεζώτης κατέλαβαν τους Κήπους πολιορκούντες το φρούριο.

1831. Κατά την Πολωνική Εξέγερση οι πολωνοί επαναστάτες πέτυχαν την πρώτη τους Νίκη.Το Σύνταγμα του στρατηγού Γιούζεφ Ντβερνίτσκι ,(1000 στρατιώτες), σε μάχη κοντά στο χωριό κατέστρεψε τη ρωσική 2η Ταξιαρχία Ιππικού Μεραρχία του Φιοντόρ Γκέιμαρ. Οι Πολωνοί είχαν 27 νεκρούς και 87 τραυματίες, ενώ οι Ρώσοι έχασαν 400 νεκρούς. Οι Πολωνοί συνέλαβαν 230 Ρώσους ως αιχμαλώτους και είχαν 11 κανόνια ως λάφυρα. Η μάχη δεν είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, αλλά ενέπνευσε ενθουσιασμό στους επαναστάτες. 

1834.Στη Λυών άρχισε η γενική απεργία των υφαντών, στην οποία για πρώτη φορά εμφανίστηκε η κόκκινη σημαία, ως σύμβολο της επαναστατικής πάλης.

1835. Το Πριγκιπάτο της Σερβίας υιοθέτησε το πρώτο σύνταγμα της σύγχρονης σερβικής ιστορίας, του Ντιμίτριγιε Νταβίντοβιτς, που ακολούθησε τα πρότυπα του γαλλικού και του βελγικού συντάγματος, αλλά λόγω των αντιδράσεων της Αυστρίας και της Ρωσίας, που δεν του άρσεσε ο φιλελευθερισμός του Νταβίντοβιτς, ο Μίλος Ομπρένοβιτς, υποχρεώθηκε να το καταργήσει τρείς εβδομάδες αργοτερα.

1879. Η Μασσαλιώτιδα έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Οι χιλιανές δυνάμεις κατέλαβαν το βολιβιανό λιμάνι της Αντοφαγάστα.

1896 . Ο γεννημένος στην Ουγγαρία Τέοντορ Χερτσλ (πραγματικό όνομα, Benjamin Ze’ev Herzl) , δημοσίευσε στο Βερολίνο το βιβλίο «Το εβραϊκό κράτος» «Der Judenstaat», που έγινε το ιδεολογικό θεμέλιο του Σιωνισμού. 

1898. Απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεωργίου στη Λεωφόρο Συγγρού. Ο Γεώργιος είχε πάει βόλτα με την Βασιλική άμαξα στο Φάληρο και μαζί του, εκτός απο τους υπασπιστές και τη προσωπική του φρουρά, ήταν και η πριγκίπισσα Μαρία. Στην θέση Ανάλατος, (στην λεωφόρο Συγγρού),γύρω στις 4.30′, ρίχτηκαν πυροβολισμοί κατά της άμαξας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ακόλουθος Περικλής Νέρης. Οι δράστες συνελήφθηκαν αμέσως. Ήταν ο εθελοντής στην Κρητική επανάσταση Γ. Καρδίτσης, και ο Ι. Κυριακού, απο την Μακεδονία. Και οι δύο υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Βασιλιά, επειδή τον θεωρούσαν ως υπαίτιο της ήττας στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι δράστες καταδικάστηκαν εις θάνατο και καρατομήθηκαν στις φυλακές Παλαμηδίου, στις 27 Απριλίου 1898. Στο μέρος όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας , ανεγέρθηκε το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη. 

1906. Άρχισαν οι αιματηρές συγκρούσεις Μανιατών και Κρητικών στον Πειραιά, λόγω της δολοφονίας από τους Μναιάτες ενός Κρητικού. 1916. Δώδεκα αεροσκάφη της αεροπορίας της Αυστροουγγαρίας βομβάρδισαν το Μιλάνο.

1919.Αρχίσε ο Πολωνο-Σοβιετικός Πόλεμος.

1922. Οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν το Χαμπαρόφσκ. 

1939 .Στα ναυπηγεία Μπλομ ουντ Φος του Αμβούργου εγινε η τοποθετηση τηε τρόπιδας του θωρηκτού «Βίσμαρκ».

1940 .Κατά τον Χειμερινό Πόλεμο, οι Φιλανδοί σχημάτισαν σύνταγμα με βρετανούς εθελοντές στη φινλανδική Λεγεώνα των Ξένων για την αντίσταση στη Σοβιετική Ένωση.


1941. Στο Μπερχτεσγκάρντεν ο Χίτλερ με τον Ρίμπεντροπ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Τσβέτκοβιτς και τον Υπουργό εξωτερικών Τσίντσαρ-Μάρκοβιτς και τους ζήτησε μια γρήγορη απόφαση για ένταξη στο τριμερές σύμφωνο και επέμεινε πως ήταν «η τελευταία ευκαιρία της Γιουγκοσλαβίας». Ο Χίτλερ έκανε ειδικές παραχωρήσεις προς τη Γιουγκοσλαβία από τους οποίους δεν ζήτησε τίποτα που «θα ήταν αντίθετο προς τις στρατιωτικές παραδόσεις και την εθνική υπερηφάνεια» της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ζήτησε ούτε διέλευση στρατευμάτων, ούτε χρήση του σιδηροδρόμου, ούτε εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, ή στρατιωτική συνεργασία, και επιπλέον τους εγγυήθηκε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Τσέτκοβιτς και ο Μάρκοβιτς ζήτησαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι και να ενημερώσουν τον αντιβασιλέα πρίγκιπα Παύλο. Οι αγγλικές εφημερίδες που ήξεραν καλύτερα έγραψαν ότι ο Χίτλερ απαίτησε άδεια διέλευσης στρατευμάτων και πυρομαχικών, και οικονομικής συνεργασίας. Στη Λιβύη, αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη οι πρώτες μονάδες της 5ης Μεραρχίας του «Άφρικα Κορπς», που αργότερα μετονομάστηκε σε 21η μεραρχία Πάντσερ), το 3 τάγμα αναγνώρισης και το 39ο Panzerjägerabteilung και στάλθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή στη Σύρτη όπου βρισκονταν τα υπολήμματ της ιταλικης 10ης Στρατιάς.
Στο Αλβανικό Μετωπο , η 5η Μεραρχία του Β΄ ΣΣ διέταξε το 44ο Σύνταγμα Πεζικού να επιτεθεί προς τα υψώματα 1260 και Πούντα Νορντ που αποτελούν την κορυφογραμμή του όρους Σεντέλι. Το ΙΙΙ/44 Τάγμα εμπλέχθηκε σε αγώνα στο ύψ. 1178, ενώ οι Ιταλοί επιτέθηκαν για την ανακατάληψη του υψώματος 1178, όπου και αποκρούσθηκαν. Το ΙΙΙ/44 Τάγμα, τελικά καθηλώθηκε μπροστά από το ύψ. 1260. Η V Μεραρχία διέταξε να πραγματοποιηθεί η επίθεση κατά του ζωτικής σημασίας υψώματος Πούντα Νορντ με δύο τάγματα του 44ου Συντάγματος Πεζικού υπό τον Υποδιοικητή του και να επιδιωχθεί εντός της ημέρας η κατάληψη του υψώματος. Το 43ο Σύνταγμα Πεζικού της 5ης Μεραρχίας (Κρητών), επιτέθηκε στην κατεύθυνση ύψωμα 1178-χωριό Μαριτσάι-χωριό Άρτζα ντι Μέτζο στο μέτωπο της βορείου Τρεμπεσίνας

1943. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Ροστόφ επί του Ντον από τη ναζιστική κατοχή. Στην Τυνησία η 21η μεραρχία Πάντσερ υπό τον Ρόμελ εξαπέλυσε την τελευταία επίθεση της Αφρικανικής εκστρατείας της Βέρμαχτ στο πέρασμα Κάσσεριν και στο Σιντί Μπουζίντ.


1945.
Ο Τσώρτσιλ  πέρασε από τηνΑθήνα. Το δεύτερο κύμα της επίθεσης των Συμμαχικών βομβαρδισμών της Δρέσδης. Οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη συνεχίστηκαν όλη την ημέρα. Οι νεκροί της δεύτερης ημέρας ξεπέρασαν τις 100.000. Ο Ρούσβελτ συναντήθηκε πάνω στο καταδρομικό «USS Quincy» που είχε αράξει στο Σουέζ με τον Αμπντούλ Αζίζ της Σαουδικής Αραβίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρούσβελτ προσπάθησε να πείσει τον Σαούντ να υποστηρίξει τη μετανάστευση Εβραίων στην Παλαιστίνη. Ο Ρούσβελτ και ο Αμπντούλ Αζίζ έκλεισαν μυστική συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν το θρόνο των Σαούντ και την ασφάλεια τους με αντάλλαγμα την ασφαλή πρόσβαση στις προμήθειες πετρελαίου. Αυτή είναι η "η Συμφωνία του Κουίνσι".

Βομβαρδισμός της Πράγας, από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε αργότερα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, o βομβαρδισμός ήταν ανθρώπινο λάθος που οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχηγός τους σμήνους θεώρησε την Πράγα για τη Δρέσδη.
701 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1184 τραυματίστηκαν . Οι παρτιζάνοι του Τίτο κατέλαβαν το Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

1946. Έναρξη του εκτοπισμού του γερμανικού πληθυσμού από την Πολωνία.

1949 .Στη Βαγδάτη εκτελέστηκε ο Γενικός Γραμματέας του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουσούφ Γιουσούφ Σαλμάν και δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.Η Κνεσέτ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Ιερουσαλήμ.

1950 . Ο Τσου Εν Λάι και ο Αντρέι Βυσίντσκι υπέγραψαν στη Μόσχα τη συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.

1956. Στη Μόσχα, άνοιξε το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Η ρεβάνς των Εβραίων. Ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη Σαχάρα


1958. Ο βασιλιά Φαϊζάλ του Ιράκ και ο ξάδερφός του, βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, σε απάντηση της Ηνωμένης Αραβικης Δημοκρατίας Συρίας -Αιγυπτου ένωσαν τα βασίλεια τους στην Αραβική Ομοσπονδία με τον Φαϊζάλ ως αρχηγό του κράτους. Το ΜΠΑΑΘ ανέτρεψε τη μοναρχία στο Ιράκ τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και ο Φεϊζάλ σκοτώθηκε.

1962 . Ο μητροπολίτης Καβάλας Χρυσόστομος εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών νικώντας κατά κράτος τον αρχιμανδρίτη της Ζωής και πανεπιστημιακό Ιερώνυμο Κοτσώνη.


1966. Υποτιμήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας. Στη Σοβιετική Ένωση, 1925 «εξέχουσες» σοβιετικές προσωπικότητες, της επιστήμης, της λογοτεχνίας και των τεχνών υπέγραψαν επιστολή προς τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του είπαν ότι θεωρούσαν απαράδεκτη τη «μερικής ή έμμεση αποκατάσταση του Στάλιν».

1967. Ενενήντα τόνοι δηλητηριασμένων με παραθείο παστών Μπακαλιάρων που εισήγαγε και διακινούσε ο Έλλην βασιλιάς του Μπακαλιάρου και πεθερός του αδελφού του Εθνάρχη βρέθηκαν σε αποθήκες. Άγνωστη η ποσότητα που είχε βγει στην αγορά.
Κατά τη συνάντηση των αρχηγών των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού , υπογράφηκε η Συμφωνία για τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

1971. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε νέο 5ετές πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ειδών κατανάλωσης.

1972‎‎.Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 20» εκτοξεύτηκε με αποστολή να πάει στην Σελήνη να λάβει δείγματα του εδάφους και να τα μεταφέρει στη γη  πράγμα που έκανε 11 ημέρες αργότερα.

1979. Στην Καμπούλ, μουσουλμάνοι εξτρεμιστές απήγαν τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Άντολφ Ντουμπς, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την  ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των απαγωγέων του και της αστυνομίας.


1983 . Ο Σπύρος Κυπριανού εκλέχτηκε πρόεδρος στην Κύπρο.

1990. Γκλάσνοστ. Έκθεση της KGB ανέγερε ότι, κατά τη σταλινική περίοδο εκτελέστηκαν 786.000 άνθρωποι.

1991. Η Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν ότι, είναι προς αμοιβαίο οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι, μπορούσαν να επιστρέψουν όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.

1992. Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο για την υπράσπιση της Μακεδονίας. Στις προεδρικές εκλογές της Βουλγαρίας, ο εκλέχτηκε ο Ζέλιου Ζέλεφ. Κατά τη συνεδρίαση των αρχηγών κρατών της ΚΑΚ στο Μινσκ, εγκρίθηκε η «Δήλωση για τις Αρχές Συνεργασίας» και συστάθηκαν το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΚΑΚ (SMO) και το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της ΚΑΚ. 1993. Στην Κύπρο, ο Γλαύκος Κληρίδης με το 50,3% των ψήφων, κέρδισε τις προεδρικές ανατρέποντας τα προγνωστικά που θεωρούσαν νικητή τον Κόκκινο επιχειρηματία Γιώργο Βασιλείου. Στην Ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη έγινε ξαφνική επίθεση από τις μουσουλμανικές δυνάμεις της Γκοράζντε στο σερβικά χωρια Πόνικβε, Πρυπίνιακαι Σάπιτσι 25 Σέρβοι σκοτώθηκαν. Λήστεψαν τα σπίτια και στη συνέχεια τα έκαψαν.

1994. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν τη συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ υπέγραψε στις Βρυξέλλες τη Συνθήκη προσχώρησης της Βουλγαρίας στην πρωτοβουλία της Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.

1995 . Ανακοινώθηκε η χρονολόγηση της ξύλινης πινακίδας με άγνωστη επιγραφή, που βρέθηκε το 1993 στο Δισπηλιό Καστοριάς. Xρονολογήθηκε με τη μέθοδο C14 ότι ήταν 7.254 ετών. 

2000 . H ΕΕ επέκτεινε την «μαύρη λίστα» των «συνεργατών» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στους οποίους απαγορευόταν η είσοδος σε χώρες της ΕΕ σε 900. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ όμως ανέστειλαν για έξη μήνες τις κυρώσεις κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για την εναέρια κυκλοφορία, που επιβλήθηκαν ενάμιση χρόνο νωρίτερα, γεγονός που επέτρεπε στις αεροπορικές εταιρείες της JAT και της ΕΕ να αρχίσουν εμπορικές πτήσεις. 

2002 .Στο Μπαχρέιν, ο Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς.

2003. Το Δικαστήριο της Χάγης άσκησε δίωξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι . Ο Σέσελι παραδόθηκε στο δικαστήριο στις 24 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. 

2004. Σε προάστιο της Μόσχας, κατέρρευσε  η οροφή ενός κλειστού υδάτινου πάρκου. Περισσότεροι από 25 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες


2005. Στη Βηρυτό , ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, και δισεκατομμυριούχος Ραφίκ Χαρίρι σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση. 
2007. H Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας, απέρριψε το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

2008‎‎ . Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα με διάγγελμα από την κρατική τηλεόραση, αμακοίνωσε στον  στη Σερβικό λαό την απόφαση των «διεθνών» για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου,.

 2009‎‎ .Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών και της οι συνάδελφοι τους από τη  Ρωσία συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης να συμμετάσχουν από κοινού στην ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και στην ενίσχυση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος για να ξεπεραστεί η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων 50 ετών.‎

 2011 . H Αραβική «Άνοιξη» μετακόμισε στο Μπαχρέιν.. 


2014. Στην Ιταλία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. 

 2015. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Πορόσενκα με διάγγελμα του ζήτησε συνέντευξή από όλες τις ουκρανικές δυνάμεις να σεβαστούν κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς από τα μεσάνυχτα. 

2018
, Ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ σκότωσε 17 άτομα και τραυμάτισε άλλα 15 σε Γυμνάσιο της Φλόριντα, Ο πράκτωρ Σαακασβίλι, ο οποίος απελάθηκε από την Ουκρανία , εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα παραιτήθηκε. 
 
2020. Ο Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς με  τη μεσολάβηση των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τον αυτοκινητόδρομο Βελιγράδι-Πρίστινα και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: