20/4/09

Ένα βήμα πριν την ειρήνευση πάντα ξεσπούν βιαιότητες (Κώστας Μπετινάκης)

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2271

Η μυθολογία του Ισραήλ

Αφού επί μία εβδομάδα –κατά τα ειωθώτα- παρακολουθήσαμε να παρελαύνει από τις οθόνες τις τηλεόρασης όλη η μυθολογία του Ισραήλ, αναρωτήθηκα τι ακριβώς έχει προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό αυτό το «αρχαίο» κράτος που επανιδρύθηκε ετσιθελικά. Eκτός αν η ιδιαίτερη πατρίδα μιας θρησκείας που καθιστά τους κατοίκους του «περιούσιο λαό» ή μια θεωρούμενη από τους Εβραίους αίρεση, που κατέκτησε τη Δύση ως κυρίαρχη θρησκεία, πειθαναγκάζει την «παγκόσμια κοινότητα» να υποκύπτει στα εβραϊκά καπρίτσια. Άσε που το Χόλυγουντ έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να μας προπαγανδίσει μεγαλειώδεις σαχλαμπούχλες τύπου «Μπεν Χουρ», «Σολομών και βασίλισσα του Σαββά» κλπ. που λουστήκαμε για πολλοστή φορά. Έρχεται και η γειτνίαση με μια Τρίτη θρησκεία – επίκαιρη επειδή κατηγορείται ότι εκτρέφει εξτρεμισμό, να καθιστά τον «περιούσιο λαό» και χωροφύλακα γαιοπολιτικών συμφερόντων, έχοντας μετατρέψει όμως ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με παγκόσμια πυριτιδαποθήκη. Αρκεί να μετρήσουμε πόσους πολέμους έχει γνωρίσει η περιοχή, με κύριο στόχο να καταστεί το Ισραήλ η δύναμη εκείνη που θα αποφασίζει για την τύχη όλης της περιοχής.
Αλλά δεν φτάνει ότι το Ισραήλ έχει καταστεί ο αφέντης της Παλαιστίνης, απαγορεύοντας την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Δεν φτάνει ότι θέλει να ελέγχει τα πολιτικά δρώμενα στον γειτονικό του Λίβανο. Να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, έχοντας προκρίνει ως ιδανικό ηγέτη της τον ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ Μουμπάρακ. Μετά την επιτυχία της πολιτικής του να βάλει τους Αμερικανούς να καταστρέψουν το Ιράκ –τον κυριότερο εχθρό στην περιοχή- έχει στρέψει την προσοχή όλου του κόσμου, σε έναν άλλο άσπονδο εχθρό του, το Ιράν.

Περιδιαβάζοντας το διαδίκτυο, και ανατρέχοντας τα πρόσφατα δεδομένα στην περιοχή του αρχιταραξία της Μέσης Ανατολής, παραθέτω μερικούς τίτλους:
«Ισραηλινά μεθοριακά στρατεύματα στο πέρασμα Αλ-Όγια στο Κεντρικό Σινά, δεν επέτρεψαν να περάσουν 13 φορτηγά του αιγυπτιακού Ερυθρού Σταυρού, με 250 τόνους αλεύρι για την Λωρίδα της Γάζας».
«Ισραηλινοί στρατιώτες, σκότωσαν διαδηλωτή σε συμπλοκές με Παλαιστίνιους που διαδήλωναν εναντίον του Τείχους του Αίσχους (μήκους 723 χλμ.) στη Δυτική Όχθη».
«Τα Ηνωμένα Έθνη, καθυστερούν να αποκαλύψουν τα ευρήματα της έρευνάς τους για την πρόσφατη αιματοχυσία που προκάλεσαν το Ισραηλινά στρατεύματα κατά την 22ήμερη εισβολή τους την Λωρίδα της Γάζας».
«Όταν διαφαίνεται πως ωριμάζουν οι συνθήκες για πραγματική ειρήνευση στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ ξεκινά βιαιότητες».
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ ντ’ Εσκότο, έκανε μια απλή αναφορά στις παλινωδίες των Ηνωμένων Εθνών για να αντιμετωπιστεί επιτέλους η «αιώνια» διαμάχη, λέγοντας πως ο ΟΗΕ καταπατά την υποχρέωση που ανέλαβε το 1947, όταν είχε υποσχεθεί να δημιουργηθούν ταυτόχρονα δύο κράτη –του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων. «Δεν έχουμε ακόμα Παλαιστινιακό κράτος, και η αναταραχή εξακολουθεί», είπε.
----
Και η μεγάλη συμπαιγνία: Κάθε τόσο ξεσπά διαφωνία στις διαδικαστικές λεπτομέρειες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ώστε η διαδικασία να ατονήσει και άντε να βρεθεί οψέποτε λύση…`
Ιερουσαλήμ –Ασοσιέιτεντ Πρες.- έντονες διαφορές ανάμεσα στην πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην κατεύθυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους φάνηκαν από τις πρώτες επαφές του προεδρικού απεσταλμένου στοΙσραήλ και τους εκπροσώπους της νεοεκλεγμένης (άκρως εθνικιστικής) ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ έδωσε έμφαση πως στόχος της Ουάσιγκτον είναι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Οι Ισραηλινοί όμως, αποφεύγοντας να αναφερθούν σε παλαιστινιακή κρατική υπόσταση υποστήριξαν πως «οι ισραηλινές παραχωρήσεις έχουν οδηγήσει σε βιαιότητες και όχι ειρήνη». (Τώρα τι είδους «υποχωρήσεις» εννοούν, ο θεός τους κι η ψυχή τους).
----
Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο ιέρακας Μπίμπι Νετανιάου, και τα μπουμπούκια τύπου εξτρεμιστή δημαγωγού Λίμπερμαν που τον περιβάλλουν, σθεναρά είναι αντίθετοι, ακόμα και για προσωρινό πάγωμα της ανοικοδόμησης νέων οικισμών εποίκων στα κατεχόμενα, και ούτε λόγος να γίνεται για κρατική παλαιστινιακή οντότητα. Στον παρθενικό του λόγο ως υπουργός Εξωτερικών ο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε πως το Ισραήλ, «δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες του 2007 στην Ανάπολις των ΗΠΑ, που ανέφεραν ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία δύο κρατών. Το αγαπημένο σύνθημα του Λίμπερμαν, είναι «Κάντε στη Χαμάς, ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία».

Ποτέ άλλοτε ένας αναμενόμενος πόλεμος δεν είχε διαφημιστεί, όσο η αναμενόμενη ισραηλινή επιδρομή εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν: Όταν ο Ισραηλινός Αρχηγός του Επιτελείου Ντάνιελ Χαλούτζ ρωτήθηκε πόσο είναι έτοιμο να προχωρήσει το Ισραήλ για να σταματήσει το πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα του Ιράν, απάντησε: «Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα – η απόσταση της επιχείρησης». (στυξ, 26/12/2005)

Τι είδους κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ; Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα-ο υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κάτζ, ζήτησε την δολοφονία του γενικού γραμματέα των Χεσμπολά, (στο Λίβανο) Σαγίντ Χασάν Νασράλα. Την ίδια ώρα, «η περιστερά» πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, απείλησε ότι το Ισραήλ «θα πλήξει το Ιράν».
Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχει προειδοποιήσει τον πρόεδρο Ομπάμα, ότι «αν η Ουάσιγκτον δεν βρει σύντομα έναν τρόπο να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Ισραήλ, τότε θα βρει».

Το ερώτημα παραμένει: Θα τολμήσει τελικά μόνο του το Ισραήλ; Κατ’ αρχήν, απαιτείται τουλάχιστον η έγκριση από την Ουάσιγκτον ώστε να επιτραπεί στα ισραηλινά βομβαρδιστικά να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ. Εκτός αν πιστεύετε πως αρκεί η έγκριση από την κυβέρνηση με τις Μαριονέτες της Βαγδάτης. Όπως έγραψε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Αλούφ Μπεν στην «Χα’αρέτζ», «Ειδικοί σε θέματα άμυνας, υποστηρίζουν πως χωρίς το πράσινο φως της Ουάσιγκτον Νετανιάου και Μπάρακ δεν μπορούν να δώσουν εντολή να πετάξει η ισραηλινή αεροπορία… Κατά την άποψή μου είναι από πολύ δύσκολο ως αδύνατο για το Ισραήλ να πραγματοποιήσει αυτή την επιχείρηση από μόνο του, τόσο για τεχνικούς, όσο και πολιτικούς λόγους».

Η επιθετικότητα των νέων κυβερνητών στο Ισραήλ, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση για συνομιλίες που έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα προς την Τεχεράνη. Ή το Ισραήλ επιχειρεί να υπαγορεύσει πολιτικής τις ΗΠΑ, ή υπάρχει προ-συνενόηση για δημιουργία επικίνδυνου κλίματος προκειμένου να καμφθούν όποιες επιφυλάξεις της ιρανικής ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: