21/5/09

Η 21 Μαίου στην Ιστορία


1821- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Ζαράκοβα Αρκαδίας. Ο Δημήτριος Πλαπούτας οδηγεί τα σώματα του Χρυσοβιτσίου και της Πιάνας στα
Τρίκορφα Αρκαδίας.Ο Δημήτριος Μνακής υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως στοΑιτωλικό. 6 Υδραϊκά πλοία, υπό τον Δημήτριο Μιαούλη, και 6 Σπετσιώτικα, υπό τον Γκίκα-Μπόταση, καταδιώκουν τουρκικά πλοία στον Κορινθιακό κόλπο και τα αναγκάζουν να καταφύγουν στον κόλπο της Ναυπάκτου.

1829 -Ο Δημήτριος Υψηλάντης, επικεφαλής σώματος 3.000 ανδρών, επιτίθεται εναντίον των τούρκων στο Πυρί Βοιωτίας. Μετά από δίωρη μάχη οι Έλληνες ανατρέπουν τον εχθρό και καταλαμβάνουν την ερειπωμένη Θήβα.

1864 - Ένωσις των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα. Ο Άγγλος αρμοστής Ερρίκος Στόρης παραδίδει την σημαία του Ιονίου Κράτους στον Βασιλέα Γεώργιο Α'.

1867-Ήττα των Κρητών επαναστατών στο Λασίθι.

1904 -Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA)
1911- Τερματίζονται στην ελληνική Βουλή οι εργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο ψηφίζεται στο σύνολό του.
1920- Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Καράντζα δολοφονειται από τον στρατό.
1925-Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν αναχωρεί για το Βόρειο Πόλο. 1927 - Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιστορία.
1932 -Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.
1939 -Στην Κέρκυρα γίνονται τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Σολωμού και του Μάντζαρου.
1940-Οι Ναζί παγιδεύουν τους Συμμάχους στη Λουκέρνη.
1941 -Στο αεροδρόμιο Ρεθύμνου οι συμμαχικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές που το απειλούσαν. Στο Ρέθυμνο το Τάγμα Χωροφυλακής αποκρούει γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Το Ηράκλειο βομβαρδίζεται σφοδρότατα. Οι γερμανοί μπαίνουν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθούνται. Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές, αφού ενισχύθηκαν, καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε και, παρά τα πυκνά πυρά πυροβολικού της 2ης νεοζηλανδικής μεραρχίας, κατορθώνουν να μεταφέρουν με κανονική προσγείωση, ένα ακόμη τάγμα. Βυθίζεται στα ανοιχτά της Βραζιλίας το αμερικανικό σκάφος SS Robin Moor. Πρόκειται για το πρώτο σκάφος των ΗΠΑ που βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο.

1955-Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει ότι θα πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αίγυπτο.

1956-Πραγματοποιείται στα νησιά Μπικίνι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τη νησίδα.

1975-Στη Γερμανία, αρχίζει κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας η δίκη της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ.

1985 - Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.
1998 - Ο δικτάτορας της Ινδονησίας Σουχάρτο παραιτείται.
2005 - Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "My number One", ερμηνευμένο από την Έλενα Παπαρίζου.
2006 - Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55.5% την ανακύρηξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλλιτέχνες, Παπαγάλοι, Πανελίστες, πρώην αθλητές, και γόνοι .ΟΛΟΙ στα ψηφοδέλτια

  «Επώνυμοι» και «διάσημοι» επιλέγονται από τα κόμματα και διεκδικούν την χρυσοφόρο είσοδό τους στην Ευρωβουλή την ώρα που η Ε.Ε έχει να αντ...