20/5/09

H 20η Μαίου στην Ιστορία.

20 Μαίου 1825.Ο Παπαφλέσσας με 1000 άνδρες οχύρωσε στις 19 Μαίου, πρόχειρα τη θέση Μανιάκι, την γνωστή έκτοτε ως "ταμπούρια του Παπαφλέσσα", στο μικρό όρος Μάλλια, για να αντιμετωπίσει την προέλαση του Ιμπραήμ.. Ο Παπαφλέσσας γνώριζε πιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του η αναζωογόνηση της επαναστατικής ιδέας μετα τον εμφύλιο με «νέες Θερμοπύλες».. Όταν την 20η Μαΐου 1825 ο Ιμπραήμ με 6000 Αιγυπτίους βάδιζε προς το Μανιάκι από τους 1000 άνδρες του Παπαφλέσσα έμειναν μόνο 300. Το ανεπανάληπτο των Θερμοπυλών επαναλήφθηκε. Οι 300 του Παπαφλέσσα αγωνίσθηκαν ανταξίως των προγόνων τους και έπεσαν μέχρις ενός.
Η Μάχη της Κρήτης και το Μανιάκι

325 - Αρχίζει επίσημα τις εργασίες της η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας.
1067 -Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ι' Δούκας. Στον θρόνο ανέρχεται η σύζυγός του Ευδοκία η Μακρεμβολίτισσα, ως επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ Ζ' Δούκα Παραπινάκιου.(Αργότερα η Ευδοκία παντρεύτηκε τον Ρωμανό Δ' Διογένη.)
1498 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
1506 – Πεθαίνει ο Χριστόφορος Κολόμβος.
1622 – Πεθαίνει ο σουλτάνος Οσμάν Β'.
1821-Ο πρόκριτος Χρήστος Καψάλης, ο προύχοντας Αθανάσιος Ραζηκότσικας και ο Αναστάσιος Παπαλουκάς υψώνουν την Ελληνική Σημαία στο τουρκικό διοικητήριο του Μεσολογγίου και κηρύσσουν την Επανάσταση.
1825 - Η Μάχη στο Μανιάκι: Ο Παπαφλέσσας με λιγοστούς άνδρες πέφτουν μαχόμενοι κατά υπεραρίθμων Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ.
1828 -Ο φιλέλλην Άγγλος Πλοίαρχος της "Καρτερίας" Φραγκίσκος Άστιγξ, ( γιος του στρατηγού Κάρολου Άστιγξ). παθαίνει από τέτανο στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου, σε ηλικία 34 χρόνων. Πήρε μέρος στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Στην Ελλάδα κατέβηκε μ' ενθουσιασμό το 1821. Έδειξε αυταπάρνηση, ηρωισμό και ικανότητα. Πρόσφερε από την ιδιωτική του περιουσία 7.000 λίρες, που μ' αυτές αγοράστηκε το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό καράβι μας η "Καρτερία" κι έγινε πλοίαρχός της.Το 1828, οργανώνοντας επίθεση κατά του Αιτωλικού τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι.

1833- Συνίσταται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.

1834- Σύσταση του "Αριστείου Αγωνιστών" με σκοπό την αναγνώριση και βράβευση των υπηρεσιών όσων αγωνίστηκαν κατά την Επανάσταση.
1882- Ιδρύεται η Τριπλή Συμμαχία από τη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία.
1901-Η Κρητική Βουλή ζητά με ψήφισμά της την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
1902 - Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τόμας Εστράντα γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας,
1919- Εκρηξη ηφαιστείου στην κεντρική Ιάβα . 16.000 νεκροί.
1920 - Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό.
1927 - Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό το Παρίσι.
1941 - Αρχίζει η μάχη της Κρήτης.
1942-Επιτρέπεται για πρώτη φορά, η κατάταξη μαύρων στο ναυτικό των ΗΠΑ.
1946 - Παραχωρείται από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το αντιτορπιλικό Αιγαίον ΙΙ.

1951-Ο γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.
1954- Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.(Ταιβάν)

1970- Ο Μάο καλεί όλο τον κόσμο να επαναστατήσει ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
1972 – Τα αγάλματα δυο Κούρων, ανακαλύπτονται στο Μαρκόπουλο Αττικής.

1977-Το Όριαν Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του.
1983-Γάλλοι ερευνητές υπό τον καθηγητή Λικ Μοντανιέ απομονώνουν τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.
1983- Η κυβέρνηση Ρόναλντ Ρίγκαν αίρει μετά από σχεδόν ένα χρόνο το εμπάργκο πώλησης F-16. στο Ισραήλ, που επιβλήθηκε μετά την εισβολή στο Λίβανο.
1985 - Το Ισραήλ απελευθερώνει 1.500 Παλαιστινίους και Λιβανέζους κρατούμενους για την απελευθέρωση τριών Ισραηλινών στρατιωτών.
1992- Στην Ταϊλάνδη, 40 νεκροί κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών ταραχών στην Μπανγκόκ.
1993- Κρίνεται ομόφωνα αθώος ο επιχειρηματίας Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος κατηγορήθηκε για την υπόθεση της αγοράς των πυραύλων Μάτζικ.
1994-Στις ΗΠΑ, πεθαίνει από καρκίνο η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, σε ηλικία 64 ετών.Στην Αθήνα ψηφίζεται στη Βουλή η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Κων/νου Μητσοτάκη, Γιάννη Παλαιοκρασσά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για το θέμα της πώλησης της ΑΓΕΤ.

2002 - Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

2004 -Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για 5ήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών στο Λευκό Οίκο, οι διμερείς σχέσεις, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και θέματα της ομογένειας.
2006 - Διεξάγεται ο τελικός του 51ου Διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στην Αθήνα (για πρώτη φορά στην Ελλάδα). Νικητές το Φινλανδικό ροκ συγκρότημα Lordi με 292 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...