22/5/09

H 23η Μαίου στην Ιστορία



1453-Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απαντά στον Μωάμεθ
"Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ' εμόν εστίν ούτ' άλλου των
κατοικούντων εν ταύτη` κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως
αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών."1878 - Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.


641-Θάνατος του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Γ'. Στον θρόνο τονδιαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς, υπό την επιτροπεία της μητέρας του Μαρτίνας.
1430 - Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν τη Ζαν ντ' Αρκ και αργότερα την πωλούν στους Άγγλους.

1453-Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη με τον στρατό του, την αυλή και τους θησαυρούς του και του προσφέρει ως αντάλλαγμα την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο Έλλην Αυτοκράτωρ, ως νέος Λεωνίδας, απαντά με ένα νέο "Μολών Λαβέ".
"Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ' εμόν εστίν ούτ' άλλου των
κατοικούντων εν ταύτη` κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως
αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών."
(Κατά τον ιστορικό Δούκα.)


1618 - Η «Εκπαραθύρωση» απεσταλμένων του Πάπα από Προτεστάντες στην Πράγα, επισπεύδει την έναρξη του Τριακονταετούς Πολέμου.
1785 - Σε επιστολή του, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος περιγράφει την τελευταία του ανακάλυψη, τα γυαλιά διπλής εστίασης, για πρεσβυωπία και για μυωπία.
1788 - Η Νότια Καρολίνα είναι η 8η Πολιτεία, που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
1825-Ο Ιμπραήμ πασάς, μετά την μάχη στο Μανιάκι, επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη. Ύστερα από λίγες ημέρες καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση την Καλαμάτα και άλλες κωμοπόλεις της Μεσσηνίας και τις πυρπολεί.Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τους Γ. Σαχτούρη, Ν. Αποστόλη και Γ. Ανδρούτσο, συναντάει τον τουρκικό στον Καφηρέα. 35 Ελληνικά πλοία με 3 πυρπολικά αντιμετωπίζουν πάνω από 50 τουρκικά. Οι Έλληνες διασπούν την εχθρική παράταξη και ο τουρκικός στόλος πανικόβλητος υποχωρεί προς νότο.
1863 - Ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας
1873 - Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο.
1878 - Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία, έναντι 92.687 λιρών στερλινών ετησίως.
1893 - Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο σημαντικότερο αθηναϊκό αθλητικό σωματείο, από 12 μέλη του Πανελληνίου ΓΣ που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου Ιωάννη Φωκιανού. Ήδη από τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους έχει διαγραφεί ο Ν.Α. Κοτσελόπουλος, ενώ η διάσταση των απόψεων έχει αιτία το γεγονός ότι ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες δαπανηρούς για λίγους εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
1900 - Αρχίζει τη λειτουργία του στη Νέα Υόρκη το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
1909 - Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό μένει άφωνο όταν η αστυνομία παρεμβαίνει και διακόπτει διάλεξη της Έμα Γκόλντμαν, που δηλώνει αναρχική.
1910 - Χαλάζι μεγέθους καρυδιού πέφτει στο Δομοκό, καταστρέφει τις στέγες σπιτιών, σκοτώνει πολλά ζώα και προξενεί ζημιές, που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο δραχμές.
1911 - Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
1912 - Η Γερμανία ναυπηγεί το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο, το Ιμπερατόρ, 50.000 τόνων, που δρομολογήθηκε στη γραμμή Αμβούργο-Αμερική.
1915 - Η Ιταλία συντάσσεται με τη Αντάντ κατά τον Α΄ Παγκ. Πόλεμο, μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Αυστροουγγαρίας. Την ίδια μέρα στο Δυτικό Μέτωπο η 2η Βρετανική Στρατιά ανακόπτει τη γερμανική προέλαση στην Υπρ. Μέσα σε ένα μήνα, οι Γερμανοί έχουν χάσει 35.000 άνδρες, οι Βρετανοί 60.000 και οι Γάλλοι 10.000.
1919 Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει το Αξάριο.
1922 - Ο Τζιν Τάνεϊ χάνει μετά από 15 γύρους από τον Χαρι Γκρεμπ στην μοναδική ήττα στην καριέρα του για την κατηγορία ελαφρών βαρών.
1923 - Στο Βέλγιο, ιδρύεται ο εθνικός αερομεταφορέας Sabena.
1929 - Εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.
1931 - Υπογράφεται νέα ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία και ρυθμίζεται το θέμα εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.
1940 - Ο Φράνκ Σινάτρα ηχογραφεί με την Ορχήστρα Τόμι Ντόρσι το "I'll Never Smile Again" το πρώτο από μια σειρά Νο 1 τραγούδια, που θα επιτύχει με αυτή την ορχήστρα.
1941- Ο Γεώργιος Β' και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα κατά του Άξονος
1944 - Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα ξεκινούν μεγάλη επίθεση από το Άντζιο της Ιταλίας.
1949 - Οι Αμερικανοί αποφασίζουν τη συνέχιση της αποστολής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και μετά το 1952, οπότε έληγε η προθεσμία.
1949 - Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στις τρεις ζώνες κατοχής των δυτικών δυνάμεων (αμερικανική, βρετανική και γαλλική).
1952 - Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χένρι Τρούμαν δίνει διαταγή για την επιστροφή των σιδηροδρομικών γραμμών στους ιδιοκτήτες τους, μετά από την 21μηνη κατοχή του στρατού.
1954 - Η Ουγγαρία συντρίβει την Αγγλία στο Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης με 7-1 σε έναν αγώνα που η Αγγλία θέλει να πάρει την άτυπη ρεβάνς του 3-6 της 25/11/53 στο Γουέμπλεϊ.
1958 - Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.
1960 - Ισραηλινοί απαγάγουν από την Αργεντινή και οδηγούν στο Ισραήλ τον ανώτατο αξιωματούχο των SS, Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνο για τη λεγόμενη «τελική λύση» του εβραϊκού ζητήματος και την εκδίωξη των Εβραίων, που ζούσαν σε εδάφη γερμανικής κατοχής.
1961 - Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η δίκη 10 ατόμων, που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας.
1962 - Ξεκινάει η κατασκευή του υπόγειου σιδηρόδρομου στο Κεμπέκ του Καναδά.
1968 - Ορισμένες εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν χωρίς λογοκρισία.
1976 - Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-4.
1979 - Στη Βόννη, ο πρώην ναζιστής Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
1982 - Ο Κόλιν Γουίλσον διανύει 294 μίλια με ιστιοσανίδα.
1983 - Η πολεμική αεροπορία της Νότιας Αφρικής βομβαρδίζει την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης *Μαπούτο, μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Πρετόρια.
1984 - Ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, δύο μεγάλοι αντίπαλοι του Εμφυλίου, δίνουν τα χέρια και συμφιλιώνονται.
1986 - Η Κ.Υ.Π. μετονομάζεται σε Ε.Υ.Π. και "μετεξελίσσεται" σε πολιτική οργάνωση.
1988 - Ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αντέννα ξεκινάει τις εκπομπές του.
1993 - Στην Αθήνα φτάνει ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάσλαβ Χάβελ για να παραβρεθεί στην τελετή απονομής των Βραβεία Ωνάση, όπου τιμάται με το ειδικό βραβείο για την προστασία την ανθρωπότητας.
1993 - Στην Καμπότζη, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αγνοούν τις απειλές των Ερυθρών Χμερ και ψηφίζουν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, που είχαν να διεξαχθούν στη χώρα περισσότερο από δυο δεκαετίες.
1994 - Η Coca Cola εισβάλει και στην Αλβανία, μέσω του ιταλικού επιχειρηματικού ομίλου Φερούτσι, εγκαινιάζοντας το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της.
1994 - Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ο Χρυσός Φοίνικας απονέμεται στην ταινία "Pulp Fiction", του Κουέντιν Ταραντίνο.
1995 - Ανακοινώνεται επίσημα η κυκλοφορία της γλώσσας προγραμματισμού Java.
1995 - Στην Τουρκία, ένοπλοι δολοφόνησαν τον εκδότη της εφημερίδας «Γενί Γκιουναϊντίν», Μπεκίρ Κουτμανγκίλ.
1996 - Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή της λεωφόρου Σταυρού-Ελευσίνας, για τη σύνδεση των δύο εθνικών οδών με το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων.
1997 - Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου για το διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών.
1998 - Ο Ολυμπιακός κατατάσσεται δεύτερος πίσω από την Φερεντσβάρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο μετά από διπλό αγώνα (7/6 & 5/8).
2003 - Ο 25χρονος Νεπαλέζος Πέμπα Ντόρζι Σέρπα ανεβαίνει σε χρόνο ρεκόρ στην κορυφή του Έβερεστ, σε 12 ώρες και 45 λεπτά.
2004 - Μεγάλος νικητής του 57ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών αποδεικνύεται το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Φαρενάιτ 9/11» του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ. Η αναγγελία της απονομής γίνεται δεκτή μέσω καταιγιστικών χειροκροτημάτων, ενώ ο σκηνοθέτης αφιερώνει την ταινία «στα παιδιά του Ιράκ και της Αμερικής» και «σε όλους όσοι υποφέρουν εξαιτίας μας». Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής αποσπά το "Old Boy" του Παρκ Τσαν -γουκ (Νότια Κορέα).
2007 - Διεξάγεται στην Αθήνα ο 16ος τελικός του Champion's League μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ

Σχόλιο
Να συμπληρώσω ότι το 1941 ο βασιλιάς και η κυβέρνηση διατάχθηκαν (ως υποτελείς ή κατακτημένοι που ήταν) να μεταβούν στην Αίγυπτο και όχι στην Κύπρο όπου είχαν ζητήσει ενώ ο χρυσός της Ελλάδας φορτώθηκε στα αγγλικά πολεμικά και δεν ακολούθησε πορεία προς Αίγυπτο αλλά προς Αγγλία και τα ίχνη του από τότε έχουν χαθεί.Όταν αυτόν τον τόπο κυβερνήσουν πατριώτες έχουν πάρα μα πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν και να λύσουν με γνώμονα πάντα το δίκαιο της πατρίδας,της ελληνικής πατρίδας όχι της πατρίδας του Καραμάν Αλή.
Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημέρες του 49. Ο Ζαχαριάδης έριξε το Σύνθημα "ΟΛΟΙ ΣΤ ΑΡΜΑΤΑ". Η Εξόντωση των Κ/Σ στα Τζουμέρκα. Ο ΠΠ (Πφούστης Παύλος) και η Φρίκη σε Άργος Ναύπλιο

  Ο Τσιφλικάς της Ευβοιας πράκτωρ σερ Νόελ Μπέηκερ σε ειδική αποστολή στο Βελιγράδι