21/6/10

Τούρκοι "πολίτες" εμφανίστηκαν στην Κρήτη και ζητούν τις ακίνητες περιουσίες των προγόνων τους!

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12756&Itemid=8321

Tουλάχιστον 45 Τούρκοι πολίτες αφίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη και διεκδικούν τις περιουσίες των προγόνων τους, αναζητώντας σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Εξωτερικών και τα υποθηκοφυλακεία. Τους τελευταίους μήνες στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, αλλά και σε άλλες περιοχές εμφανίστηκαν νομικοί εκπρόσωποι τους θέλοντας να καταγράψουν, τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν οι Τουρκοκρήτες πρόγονόί τους, μέσω των συμβολαίων που υπήρχαν στα κρατικά αρχεία της τουρκικής διοίκησης, μέχρι το 1898.
Όπως γράφει μάλιστα τοπική εφημερίδα, σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται ότι η αναζήτηση αυτή έχει φτάσει μέχρι και στα αρχεία του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι απόγονοι εκείνων που αναχώρησαν από την Κρήτη πριν από ένα και πλέον αιώνα, ή με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, γνωρίζουν ακριβώς πού πρέπει να αναζητήσουν τα ίχνη των πατρογονικών περιουσιών, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνά τους δεν ξεκινά μόλις τώρα, ούτε ότι αυτή γίνεται απλώς για ιστορικούς λόγους.

Είναι καλά εφοδιασμένοι με στοιχεία κι αναζητούν τα αρχεία του τότε μεταφραστικού γραφείου, στο οποίο υπήρχαν όλα τα τουρκικά αρχεία και οι νομικές πράξεις που γίνονταν από τους Οθωμανούς.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έρευνες αφορούν ακόμη και σε χώρους στους οποίους σήμερα λειτουργούν δημόσια κτίρια.

Η μεθόδευση αυτή έχει να κάνει με την πολιτική που ασκεί εσχάτως η Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία τ εδάφη που στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία ανήκουν σε μία "ευρύτερη" τουρκικού ενδιαφέροντος περιοχή.

Εκπρόσωποι Τούρκων «διεκδικητών» έχουν ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν το ιδιοκτησιακό των περιουσιακών εκείνων στοιχείων που θα εκτιμήσουν ότι νόμιμα μεταβιβάστηκαν στους επόμενους ιδιοκτήτες τους. Αλλά σίγουρα αυτό θα συμβεί με όσα εκείνοι, μέσω των νομικών τους συμβούλων, Τούρκων και Ελλήνων, θεωρήσουν ότι δεν μεταβιβάστηκαν νόμιμα.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει σε όλα, σχεδόν, τα τοπικά αρχεία της Κρήτης, στα οποία εκείνοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει το παραμικρό στοιχείο που μπορεί να τους οδηγήσει σε θεμελίωση ιδιοκτησιακού δικαιώματος, το οποίο προτίθενται να διεκδικήσουν ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια.

Στην επίσημη απογραφή που είχε γίνει το 1881 οι Οθωμανοί της Κρήτης ήταν 72.353, απ’ τους οποίους οι περίπου 33.000 ζούσαν στο Ηράκλειο, οι 18.000 στον σημερινό Νομό Χανίων, οι 13.000 στο Ρέθυμνο και 8.000 στον Νομό Λασιθίου.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα cretanewslive.gr, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία έκανε τη δική της απογραφή, το 1900.

Οι Τουρκοκρήτες ήταν περίπου 39.000, καθώς έφυγαν κατά χιλιάδες για την Τουρκία ή ακόμη και για την Αμερική. Στην απογραφή του 1911 βρέθηκαν λιγότεροι από 28.000. Ο πληθυσμός τους είχε μειωθεί ακόμη περισσότερο γύρω στο 1922, και με τη συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών, τον Ιανουάριο του 1923, έφυγαν και οι τελευταίοι.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ.
ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ, ΒΟΛΤΑΡΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΚΑ ΤΟΥΣ.

Ο Μ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ:
ΦΟΒΑΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΡΟΦΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ - ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.

ΜΕ ΤΟΝ GIORGOS ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ;

Ανώνυμος είπε...

Ώρα 11.00 μ.μ.
Η απογευματινή μπόρα είχε αφήσει την υγρασία της στα πλατάνια, που δέσποζαν στο σημείο που ήταν ο κοιτώνας μου. Καθισμένος στο μπαλκόνι, τελείωνα το τσίπουρο και έπαιρνα την απόφαση να οδηγήσω μέχρι το επόμενο χωριό, αναζητώντας ένα μπουκάλι ακόμα.
Μπήκα στην ταβέρνα με άνεση γιατί γνώριζα τους ιδιοκτήτες. Ήταν από τους λιγοστούς ανθρώπους του χωριού που συνομιλούσα. Τον κ. Θ……. τον θυμόμουνα πάντα σαν έναν μονίμως χαμογελαστό αλλά και απόμακρο ταβερνιάρη.
Χαιρέτησα την σύζυγό του, την κ. Ν… και αφού είπαμε τα καθιερωμένα, παράγγειλα ένα μπουκάλι.
Απλοί άνθρωποι, χωριανοί, με την σύζυγο πιο σκεφτική, μονίμως αγέλαστη αλλά και πιο προσεγγίσιμη, Ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των τριών μας.

Το μάτι μου πέφτει σε ένα ημερολόγιο τοίχου όπου έγραφε

ΕΛΔΥΚ 74

Ρωτώ για το ημερολόγιο την κ. Ν… με έντονο ενδιαφέρον, αφού αντιλήφθηκα πως θα αφορούσε τον κ. Θ…… , και γιατί δεν μπορούσα να χωνέψω πως αυτός ο καλοσυνάτος ταβερνιάρης ήταν τότε στα γεγονότα. Τίποτα δεν πρόδιδε αυτήν του την σχέση.
Αυτή μου απαντά πως η ίδια κατάγεται από τα κατεχόμενα, ότι παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη ταβέρνας τώρα, πολεμιστή τότε, και πως κατά την διάρκεια των γεγονότων, την ειδοποίησαν κάτι συγγενείς γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, να φύγει από το χωριό της.
«Οι Τούρκοι μπήκαν στο χωριό αφού φύγαμε, στις 4.30 τα ξημερώματα. Όταν γινόταν παύση πυρός, τότε οι Τούρκοι κατελάμβαναν εδάφη» μου είπε.

Ήρθε και ο σύζυγος κ. Θ…… στη κουβέντα.
Μιλήσαμε λίγο για τα γεγονότα.
Κάτι για προδότες είπε, κάτι ότι θα πουλήσει τα μετάλλια που είχε αφήσει λίγο πριν στο πάγκο, σαν απόδειξη των λόγων του. Είδα και 2 τίτλους (τιμής) θα ονόμαζα. Κάτι τσαλακωμένα και σχισμένα χαρτιά, υπογεγραμμένα χαρτιά από ανώτατους στρατιωτικούς, υπουργούς, χαρτιά ανδρείας, που όπως είπε τα έφαγαν τα ποντίκια.
Μετά του είπα «τι έγινε με εκείνη την «άδεια» για τα περίπτερα»;
Χαμογέλασε ειρωνικά και μου έδειξε κάτι δημόσια έγγραφα, αποφάσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Μου έκανε εντύπωση ο απαξιωτικός τρόπος που σχολίαζε αυτά τα έγγραφα.
Χειμαρρώδης, με ένα μόνιμο χαμόγελο, αναφερόταν στις ημέρες που η μοίρα τον έφερε στην Κύπρο.

Τον ρώτησα για τον Μ…… τον Κρητικό από την Ασή Γωνιά.
Μου απάντησε να μην πολυπιστεύω ότι ακούω.
Απόρησα.
Έπειτα τον ρώτησα για έναν φίλο μου γιατρό που υπηρέτησε τότε στην Κύπρο. Προς μεγάλη μου έκπληξη τον ήξερε και τον συναντούσε στις επετείους. Έπειτα μου είπε πως κάποια «σειρούλα» του από την Κρήτη, όταν επισκέφθηκαν κάποιον υπουργό στο γραφείο του, η «σειρούλα» επέμενε να …δείρει τον υπουργό και ότι ο ίδιος κατά κάποιον τρόπο τον εμπόδισε.
Στο τέλος μου έδωσε μια φωτογραφία του, ..επετειακή, να κρατά την Ελληνική σημαία μπροστά από το μνημείο των πεσόντων, να την δείξω στο γιατρό, τον κοινό πια γνωστό μας.
Φεύγοντας προς το αυτοκίνητό μου, η έκπληξή μου ήταν αφόρητη.
"Ο κ.Θ...... πολεμιστής στην Κύπρο ";;;
"Με μετάλλια" ;;; ..αναρωτιόμουνα συνεχώς.

Αργότερα, οδηγώντας για την επιστροφή προς τον κοιτώνα, ξανάφερα στο μυαλό μου όλη την κουβέντα και αναζήτησα το κυρίαρχο συναίσθημα που έβγαζαν αυτοί οι δύο άνθρωποι.
Ποιο ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης, το επιστέγασμα της ίδιας τους της ζωής που ζήσανε και που ζουν, σε σχέση με τα γεγονότα της Κύπρου.

Κατέληξα σε μια λέξη χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΠΡΟΔΟΣΙΑ



Ένας συνοδοιπόρος

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ 30 ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΔΕΙΡΑΝ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΩΣΑΝ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ, ΕΒΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ,ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΙΑ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!

Χθες βρισκόμουν σε φιλικό σπίτι κάπου κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τα μεσάνυκτα ξαφνικά μία ομάδα περίπου 30 μαύρων συνεπλάκη με μια ντουζίνα αλβανούς! Έσπασαν αυτοκίνητα, βιτρίνες μαγαζιών και πλακώθηκαν με στειλιάρια και καδρόνια μεταξύ τους!

Μάλιστα οι μαύροι μετά τη συμπλοκή χώθηκαν σε ένα παρακείμενο κατάστημα το οποίο δεν είναι πλέον εν λειτουργία και το έχουν μετατρέψει οι μαύροι σε μπουρδέλο και γιάφκα ναρκωτικών όπως όλη η γειτονιά γνωρίζει εκτός από την αστυνομία η οποία κάνει πως δεν γνωρίζει...

Οι δε αλβανοί σε έξαλλη κατάσταση και ξυλοφορτωμένοι από τους μαύρους αποχώρησαν από την περιοχή ουρλιάζοντας και απειλώντας και κλωτσώντας αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο διάβα τους. Καλέσαμε αμέσως την αστυνομία πολλές φορές μάλιστα και δώσαμε όλες τις πληροφορίες περιμένοντας επί μία ώρα να έλθουν και να τους συλλάβουν αλλά ποτέ δεν φάνηκε ούτε δείγμα αστυνομικού!

Αυτή είναι η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη και του ΠΑΣΟΚ κυρίες και κύριοι!

Βρισκόμαστε στο έλεος των αλλοδαπών μαφιόζων και κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Καταλαβαίνετε επίσης ότι τα στατιστικά της εγκληματικότητας που παρουσιάζει η αστυνομία και η κυβέρνηση είναι εντελώς πλασματικά αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν συμπλοκές στους δρόμους μεταξύ αλλοδαπών και η αστυνομία κάνει την πάπια χωρίς να εμφανίζεται ποτέ! Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί πριν από δύο εβδομάδες όταν βρισκόμουν και πάλι σε προάστιο της Αθήνας και συνεπλάκησαν Πακιστανοί με Αλβανούς και ποτέ δεν εμφανίστηκε και πάλι η αστυνομία όταν εκλήθη αυτή!

Με λίγα λόγια κυρίες και κύριοι ο Νόμος πρέπει να περιέλθει πλέον στα χέρια των πολιτών.

Μη περιμένετε κανέναν να σας προστατέψει από τα αλλοδαπά ζώα που γυρνάνε ανεξέλεγκτα στην πατρίδα μας με την άδεια και ανοχή των άχρηστων και πουλημένων που μας κυβερνούν.

Ζητήστε όλοι σας άδεια οπλοφορίας και εάν δεν σας τη δώσουν, που δε θα σας τη δώσουν, "αναγκαστείτε" να προμηθευτείτε όπλα για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας αφού μας έχουν εγκαταλειμμένους και αφημένους στην τύχη μας.

Εξάλλου δεν είναι δυνατόν όλοι οι λαθραίοι να κυκλοφορούν με όπλα και οι Έλληνες να βρίσκονται στο έλεος τους άοπλοι!

Εάν δεν μένετε στο Κολωνάκι, το Καστρί, το Ψυχικό, την Εκάλη, το Καβούρι κλπ μη περιμένετε να σας προστατέψει καμία αστυνομία, κανένας κερατάς πολιτικάντης. Πάρτε το νόμο στα χέρια σας.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου πλέον.

http://ygro-pyr.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html

Ανώνυμος είπε...

http://www.giritturk.com/

αν καποιος το
μεταφρασει στα ελληνικα μεσω του
google
θα καταλαβει πολλα.....

http://translate.google.gr/translate?js=y&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.giritturk.com%2F&sl=tr&tl=el

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να ξέρω τι λέει ο κ.Βαλιανάτος για όλα αυτά,πριν από περίπου ένα χρόνο στην εκπομπή αθέατος κόσμος του Κώστα Χαρδαβέλλα,όντας καλεσμένος απάντησε με το γνωστό ειρωνικό τρόπω σε μια πρόταση ενός βουλευτή του Λα.ο.ς ,δυστυχώς δεν θυμάμαι αν ήταν ο κυριάκος βελόπουλος ή ο Αδωνης Γεωργιάδης, να απαιτηθούν αποζημίωσης για της περιουσιες των ελλήνων της μικράs ασίαs,"πως θα γελαση όλος ο κόσμος ",τι έχει να πει τώρα ,είναι γέλια οι απαίτησης; ή λόγο του γνωστού τρόπου σκέψη αυτό αλλα και των ομοιων του ότι ζητούν οι ξένοι από την ελλάδα είναι δίκαιο ενώ το αντίθετο είναι πράξη γέλια και σοβινιστική

Ανώνυμος είπε...

Και δεν τους κέρασαν μολύβι;
Χ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ανοησίες, άνευ περιεχομένου.

Τίποτε δεν μπορούν να διεκδικήσουν, διότι πρώτ' απ' όλα υπάρχει τι δικαίωμα της χρησικτησίας. Οι τελευταίοι Τουρκοκρήτες έφυγαν πριν από 80 τόσα χρόνια.

Πιθανότερο θα ήταν να διεκδικούσαν την περιουσία τους στην Πόλη οι Έλληνες (Ρωμιοί) που εκδιώχθηκαν μέχρι και το 1964.

Μέχρι τώρα, ερχόταν πολλοί απόγονοι πια των Τουρκοκρητών, που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά και πριν απ' αυτήν, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα/αρχές 20ού. Τους δεχόταν φιλόξενα ο κόσμος εδώ. Ήθελαν αν δουν τα μέρη που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν οι πρόγονοί τους.

Αν βέβαια επιστρέψουν με απαιτήσεις, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα τύχουν και τόσο καλής υποδοχής. Οψόμεθα.

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...