12/12/14

Σήμερα: O θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων

Ο θεόπνευστος άγιος είναι των πενήτων προστάτης , των αμαρτανόντων ψυχαγωγός , των  ασθενούντων, και πασχόντων ο ιατρός . Η Χούντα εθνικοποίησε το σεπτό του σκήνωμα

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)Ἦχος α’.

Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε, Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν· διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε στα κατεχόμενα της Κύπρου (Άσσια) το 270 μ.Χ. και ήταν Τσομπάνης. Νυμφεύθηκε και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Όταν όμως, η σύζυγός του πέθανε χειροτονήθηκε ιερέας και όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος, (σημερινή Τρεμετουσιά) δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.
Διακρίθηκε στην Α' Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας.Κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.
Το  648 μ.χ. ο ιουστινιανός μετέφερε το ιερό σκήνωμα στην Βασιλεύουσα και τοποθετήθηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας .
Το 1453 ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος πήρε τα δύο λείψανα και τα μετέφερε μέσω Σερβίας, Θράκης και Μακεδονίας στη Παραμυθιά της Ηπείρου. Τρία χρόνια περιπλανήθηκε από τόπο σε τόπο μέχρις ότου φτάσει στην Κέρκυρα. Το 1456 μ.Χ. έφτασε στην Κέρκυρα που βρίσκονταν κάτω από την εξουσία των Ενετών. Ο Πολύευκτος κληροδότησε το λείψανο του Αγίου στον Κωνσταντινοπολίτη πρόσφυγα Γεώργιο Καλοχαιρέτη .
Ο Καλοχαιρέτης άφησε κληρονομιά το λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα στους γιούς του στο Λουκά και Φίλιππο οι οποίοι αδελφοί θέλησαν να πουλήσουν το λείψανο στην Βενετία.
Η Ενετική Γερουσία αποφάσισε ότι το λείψανο αποτελεί ιδιοκτησία των αδελφών, άρα διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα να το μεταφέρουν όπου εκείνοι επιθυμούν. Τελικά όμως η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του λαϊκού ξεσηκωμού. 
Το 1512 μ.Χ. συντάχθηκε στην Άρτα  δωρητήριο συμβόλαιο στο όνομα της Ασημίνας Καλοχαιρέτη, κόρης του Φιλίππου, η οποία παντρεύτηκε τον Σταματέλλο Βούλγαρη και η οποία με τη σειρά της άφησε διαθήκη που χρονολογείται από τις 25 Νοεμβρίου 1571 μ.Χ. και ορίζει πως το Ιερό Λείψανο του Αγίου παραμένει ως κληρονομιά στους γιούς της και στους απογόνους τους.
Οι γιοι του Σταματέλλου και της Ασημίνας, ιερείς Αρτέμιος και Νικόλαος Βούλγαρης έκτισαν το 1589 μ.Χ. τον σημερινό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, αναλαμβάνοντας και τη διαχείρισή του, δικαίωμα που πέρασε και στους κληρονόμους τους.
Το επί αιώνες «ιδιωτικό καθεστώς», του σκηνώματος αμφισβητήθηκε το 1925 από τη μητρόπολη και τη νομαρχία Κερκύρας και τελικά ο Άγιος εθνικοποιήθηκε από την Χούντα με το Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 20-7-1971 με το οποίο προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα έγινε Ν.Π.Δ.Δ υπό την επωνυμία «Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας» με δικό του κανονισμό λειτουργίας και διοικούσα επιτροπή στην οποία προΐσταται ο εκάστοτε μητροπολίτης Κερκύρας. Έτσι ο άγιος έγινε (νομικά) ισότιμος του ΚΙΣ.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σπύρο Χατζάρα

Χρόνια πολλά κι ευλογημένα γιά σένα καί τήν οικογένειά σου καί καλή λευτεριά στήν Πατρίδα μας

Ευγένιος Γόρδιος Βραννάς

Ανώνυμος είπε...

ΣΠΥΡΟ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ!!!

ΣΟΦΙΑ ΒΛΑΧΟΥ είπε...

Χρόνια Πολλά Σπυρίδωνα Χατζάρα.
Σοφία Βλάχου

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ για το πολύτιμο έργο σου στην Δημοσιογραφία αλλά και στην Έρευνα.
Ευχές για υγεία και καλή δύναμη.

...τα White Christmas με το χαρωπό και χοντρό elf που κατάγεται από τον βορρά, είναι μια απάτη.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι Λευκά, είναι Γαλανόλευκα !

Κωνσταντίνος
Κομνηνός

Als είπε...

Σπύρο Χατζάρα ...
Σου εύχομαι χρόνια πολλά και καλά !

Als είπε...

Σπύρο Χατζάρα
Σου εύχομαι χρόνια πολλά και καλά με υγεία.
Συνέχισε δυνατά το έργο σου

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά κυρ-Σπύρο,
με υγεία και χαρά να μας διαφωτίζεις μέχρι την απελευθέρωση του Γένους από τον βάρβαρο ζυγό.

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΑΡΑ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ!!!
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΤ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σπύρο Χατζάρα

Χρόνια πολλά.

ΕΛΠΊΖΟΥΜΕ ΜΙΆ ΜΈΡΑ ΝΑ ΠΆΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ!

ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΔΕΣ.

ΕΛΠΊΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ.

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...