8/7/17

Οι σικελικοί Εσπερινοί και η ναυμαχία της Μάλτας.

Η ναυμαχία της Μάλτας
διεξήχθη στις 8 Ιουλίου 1283 στην είσοδο του κύριου λιμένα της Μάλτας, στο πλαίσιο 
του πολέμου των σικελικών εσπερινών.
Οι γαλέρες της Αραγώνας , που διοικούσε ο αμιράλης Ρογήρος ντι Λαούρια , επιτέθηκαν και νίκησαν τον στόλο των Ανδεγαυών που διοικούσαν ο Γκιγιώμ Κορνού και ο Βαρθολομαίος Μπονβέν.
Οι Ανδεγαυοί έσπευδαν στην Μάλτα για να ανακουφίσουν την Ανδεγαυική φρουρά, την οποία πολιορκούσαν μέσα στα τείχη του το Καστέλλο ντελ Μάρε οι Αραγωνέζοι.
Μετά την ναυμαχία ο Ρογήρος επιτέθηκε και κατέλαβε το Καστελλαμάρε, και αιχμαλώτισε τον αρχηγό της φραγκικής δύναμης Κάρολο B' ντ'Ανζού, που ηταν διάδοχος της Νεάπολης.

Ο Ρογήρος ντι Λαούρια αποκατέστησε έτσι την νόμιμη κυριαρχία των Χοενστάουφεν, και ο ίδιος έγινε κόμης Μάλτας.
Ο ιταλός πολέμαρχος, Ρογήρος της Λαυρίας, ηταν γιος του μεγάλου κριτού Ριχάρδου από την πόλη Λαυρία ή Σκαλέα, και της Ντόνα Μπέλα, μιας τροφού της Κωνσταντίας Β΄κόρης του Μανφρέδου Χοενστάουφεν.
Με την πτώση των Χοενστάουφεν, έγινε αμιράλης στην υπηρεσία του ρήγα της Αραγώνος, Πέτρου Γ΄, και του οίκου της Βαρκελώνης γενικότερα.
Ο Πέτρος Γ' ο Μέγας, ο βασιλιάς της Αραγωνίας , της Βαλένθια και κόμης της Βαρκελώνης , είχε αρραβωνιασθεί με την Ευδοξία Βατάτζη, κόρη του Θεοδώρου Α' Λάσκαρη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων της Νίκαια, αλλά μετά τον Θάνατο του Θεοδώρου ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, χάλασε το συνοικέσιο και ο Πέτρος τελικά νυμφεύτηκε την Κωνσταντία Χοενστάουφεν διεκδικήτρια του θρόνου της Σικελίας.
Έτσι μαζί με την Κωνσταντία απέκτησε και τους φανατικούς και πιστούς υπηκόους της όπως ο Ρογήρος.
Ο Πέτρος, στέφθηκε βασιλιάς το Νοέμβριο του 1276 στη Σαραγόσα, και στην τελετή της στέψης ανακοίνωσε ότι αποποιείται τη φεουδαλική υποτέλεια προς τον Πάπα.
Ετσι παντρεύτηκε την Κωνσταντία της οποίας ο πατερας εκτελεστηκε από τον Πάπα και συμμάχισε με τον Μιχαήλ Παλαιολόγο κατά των παπικών στη Σικελία, και απέστειλε τον Ρογήρο να την καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας απελευθέρωσαν το χωριό Μπουργκοβάτκα στην περιοχή του Χάρκοβο και προχωράει

 Στον Χάρτη της Γκούγκλ, βλέπετε τη γραμμή των Συνόρων, το χωριό Μπουργκοβάτκα και την απόσταση του από το Κέντρο του Χάρκοβο. (60,7 χλμ). «...