15/8/17

Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» που απέπλευσε από το ναύσταθμο στο Παρθένι της Λέρου το βράδυ της 14ης Αυγούστου, με αποστολή να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο, και τη Σύρο και στη συνέχεια να αποκλείσει τη Διώρυγα της Κορίνθου, βρέθηκε τις πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου έξω από το λιμάνι της Τήνου «εν καταδύσει», με σκοπό να τορπιλίσει πλοία, που μετέφεραν προσκυνητές, αλλά που οι Ιταλοί τα θεωρούσαν οπλιταγωγά.

Από το περισκόπιο του ιταλικού υποβρύχιου ο κυβερνήτης Τζουζέπε Αϊκάρντι αναγνώρισε το «εύδρομο» Ελλη και στις 8.25 π.μ., λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το «Ντελφίνο» εξαπέλυσε τρεις τορπίλες.

Η μία μόνο τορπίλη βρήκε το στόχο, και έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. Μία ώρα αργότερα, το «Έλλη» βυθίστηκε φλεγόμενο, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το κρατήσουν στον αφρό. Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία.

Από την επίθεση του «Ντελφίνο» σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του «Έλλη», ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 24. Μία γυναίκα, που βρισκόταν στην παραλία, πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την έκρηξη της δεύτερη τορπίλης στην προκυμαία.

Μετά την εκτέλεση της αποστολής του, το «Ντελφίνο» απομακρύνθηκε πήγε στη Σύρο, αλλά , καθώς δεν υπήρχε κανένα πλοίο στο λιμάνι του νησιού, επέστρεψε εσπευσμένως στη Λέρο με διαταγή των ιταλικών αρχών.

Το ποιός διέταξε την αποστολή του «Ντελφίνο» και γιατί δεν διασταυρώθηκε ποτέ.
Τα γεγονότα της 15ης Αυγούστου θα τα βρείτε εδώ http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/08/15.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο Μουσολίνι;

soulis είπε...

Παλια πιτσιρικας που παρακολουθουσα τις εκπομπες του Κ.Χουντα με τον Σωτηρη Σοφιανοπουλο της Χρωπει θυμαμαι οτι αναρωτιοταν και εκεινος για ποιο λογο οι ιταλοι ενω ειχαν σκοπο να μας επιτεθουν αιφνιδιαστικα τον Οκτωβριο τορπιλισαν την Ελλη τον Αυγουστο.Δεν ειχε καμμια στρατιωτικη λογικη.
Μονο ηλιθιος ελεγε θα το εκανε αυτο.Ειναι σαν να μας ειδιποιουσαν οτι ερχονται.
Καποιος δακτυλος των αγγλων πρεπει να υπαρχει αλλα αντε να βρει ακρη καποιος.

Ανώνυμος είπε...

Τί ψάχνεις να βρεις τώρα με διαταγές. Μυστική αποστολή ήταν προφορικές μπορεί να ήταν οι εντολές.
Η κεφαλή πίσω από όλα τότε φασισμό, ναζισμό, σταλινισμό ήταν αυτός
Το ότι η ροή του πολέμου άλλαξε όταν τον έφαγαν το 42 μόνο τυχαία δεν ήταν.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wlodimir_Led%C3%B3chowski

Η παραμονή του Παπάγου στην Αθήνα ήταν δική του απόφαση

Από τα Πρακτικά της Συσκέψεως στα Ανάκτορα  Τατοίου στις 11 το πρωί  της 18ης Απριλίου 1941 . Παρόντες: Γεώργιος Β', Βασιλεύς των Ελλήνω...