30/5/20

Η 30η Μαΐου στην Ιστορία

1381. Έναρξη της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία, λόγω του νέου φόρου που τους επέβαλε ο βασιλιάς Ριχάρδος Β’. 

1416 . Κατά τη Σύνοδο της Κωνσταντίας, που συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Σιγισμόνδο, υποστηρικτή του Αντίπαπα Ιωάννη ΚΓ΄, κάηκε ζωντανός στην Κωνσταντία, ο Τζιρολάμο (Ιερώνυμος) της Πράγας , ως υβριστής του Πάπα και των καρδιναλίων και ως αιρετικός. Ο Ιερώνυμος απολογήθηκε και αρνήθηκε τις κατηγορίες στις 24 Μαΐου. Του έδωσαν τρείς ημέρες καιρό για μετανοήσει και τον κάλεσαν μπροστά στη Σύνοδο στις 27 Μαΐου, όπου και πάλι αρνήθηκε τις κατηγορίες. Του έδωσαν ακόμα δυο ημέρες καιρό για να ζητήσει συγχώρεση και τον έκαψαν. Οι αυτόπτες έγραψαν ότι υπέστη το μαρτύριο του με στωικότητα.


1431. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο οι Άγγλοι έκαψαν ζωντανή στη Ρουέν, τη 19χρονη Ιωάννα της Λωρραίνης. Στις 18 Απριλίου 1909 η Καθολική Εκκλησία την ανακήρυξε οσία και στις 16 Μαΐου 1920, ανακηρύχθηκε αγία από τον πάπα Βενέδικτο το 15ο. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 30 Μαΐου. 

1434. Με την Μάχη του Λίπανι έληξαν οι Πόλεμοι των Χουσιτών. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Ουσίτης στρατηγός Πρόκοπ ο Φαλακρός.

1563. Άρχισε ο επταετής Βόρειος Πόλεμος. Οι Δανοί επιτέθηκαν στον Σουηδικό Στόλο κοντά στο νήσο Μπόρνχολμ αλλά ο Σουηδός ναύαρχος Γιάκομπ Μπάγκε κατάφερε να βγεί νικητής. Βούλιαξε τρία πλοία των Δανών, που έχασαν 600 άνδρες. 

1574. Πέθανε ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Θ', και ο Αλέξανδρος Εδουάρδος Βαλουά , ο Ερρίκος της Πολωνίας, στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας ως Ερρίκος  Γ΄.

1635.Κατα τον Τριακονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε η συνθήκη της Πράγας, με την οποία έληξαν οι συγκρούσεις μεταξύ του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β και και των Γερμανών ευγενών με εξαίρεση τον Βερνάρδο της Σαξ-Βαϊμάρης και τον Βίλεμ της Έσσης-Κάσσελ.

 1784. με τη σύναψη της ειρήνης των Παρισίων έληξε ο δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός πόλεμος του 1780 -1784. 

1813. Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Λουί Νικολά Νταβού ανακατέλαβαν από τους Ρώσους την πόλη του Αμβούργου. 

1814. Υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη του Παρισιού, μετά την πρώτη παραίτηση του Ναπολέοντα από το θρόνο, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα της Γαλλίας «όπως αυτά ήταν την 1η Ιανουαρίου 1792». Πέραν τούτου της αναγνωρίστηκε η κυριαρχία στο δυτικό μέρος της Σαβοΐας, (τμήμα του Μοντ Μπλάνκ) και ο Πρίγκιπας του Μονακό θα επανερχόταν στο θρόνο του, αλλά κάτω από την προστασία της Γαλλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να επιστρέψει στην Γαλλία τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα, τη Νήσο Ρεουνιόν και την αποικία της Σενεγάλης. 

1826. Πέθανε ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης.

1828 . Ο τσάρος Νικόλαος Α’ απέστειλε στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 ρούβλια για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. 

1848. Η μάχη του Τζιότο περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Μάντοβα κατά τον πρώτο πόλεμο της Ιταλικής ανεξαρτησίας. Ο Αυστριακός Στρατός επιτέθηκε στο 1° Σώμα Στρατού του βασιλείου της Σαρδηνίας αλλά αποκρούστηκαν. 


1876. Ανατράπηκε με πραξικόπημα του Μιντχάτ πασά, ο Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ και τον διαδέχεται ο ανιψιός του, Μουράτ Ε ΄. Οι Βούλγαροι συνέχιζαν την επανάσταση του Απριλίου.

1878.Η Βρετανία και η Ρωσία συνήψαν συμφωνία με την οποία το αγγλικό υπουργικό συμβούλιο, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις από την κυβέρνηση της Πετρούπολης υπέρ των αγγλικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και στην περιοχή του Καυκάσου, δεσμεύτηκε ότι στο Συνέδριο Ειρήνης του Βερολίνου δεν θα αντιτασσόταν  στην προσάρτηση της Νότιας Βεσσαραβίας από την  Ρωσική Αυτοκρατορία.


1913. Στις 17/30 Μαΐου 1913, στην αίθουσα των πορτρέτων, στο Ανάκτορο Σεντ Τζέιμς του Λονδίνου,  υπό την προεδρία του υπουργού εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Εδουάρδου Γκρέυ, υπογράφηκε από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία    η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία έληξε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεσολάβησαν  οι έξι  Μεγάλες Δυνάμεις, (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και Ρωσία).
1915. Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Στην Τουρκία εκδόθηκε η γενική διαταγή για την απέλαση των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις ερήμους της Συρίας και του Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα των επιδημιών και της  σωματικής εξάντλησης.



1917. Στις 30 Μαΐου/12 Ιουνίου , ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος απηύθυνε από την Αθήνα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας την παραίτηση του υπέρ του υιού του Αλεξάνδρου . «Εκπληρών το καθήκον μου προς την Ελλάδα και μόνον προς το συμφέρον ταύτης αποβλέπων, υπείκων δ' εις την ανάγκην, καταλείπω μετά του διαδόχου την φιλτάτην μου πατρίδα, αφήνων επί του θρόνου τον υιόν μου Αλέξανδρον. Μακράν ευρισκόμενοι, η τε βασίλισσα και εγώ, θα διατηρήσωμε την αυτήν αγάπην προς τον ελληνικόν λαόν. Παρακαλώ πάντας υμάς ίνα δεχθήτε την απόφασίν μου ταύτην μετά ηρεμίας και γαλήνης ψυχής, έχοντες πεποίθησιν επί τον Θεόν, ου επικαλούμαι την εξ ύψους επί το έθνος αντίληψιν. ' Ινα δε μη αποβή επί ματαίω η προς την πατρίδα θυσία μου αύτη, εξορκίζω πάντας υμάς ίνα, αν αγαπάτε τον Θεόν, αν αγαπάτε την πατρίδα ημών, αν τέλος αγαπάτε εμέ, μηδαμώς διαταράξητε την τάξιν και υποκύψητε εις τα γεγονότα. Η ελαχίστη εκ τούτων παρέκκλισις, και εξ υψηλού έτι αισθήματος προερχομένη, δύναται να απολύση μεγάλας συμφοράς».Στη Θεσσαλονίκη κυβέρνηση του Βενιζέλου δημοσίευσε στο υπ' αριθ. 96 Φύλλο της δικής της Εφημερίδας της Κυβέρνησης , νομοθετικό διάταγμα με το οποίο υιοθετήθηκε για τη συγγραφή των βιβλίων των δημοτικών σχολείων «...η κοινή ομιλουμένη γλώσσα απαλλαγμένη παντός αρχαϊσμού ή ιδιωματισμού». Σημαντικό ρόλο στην προώθηση του νομοθετικού διατάγματος είχε ο μετέπειτα κομμουνιστής Δημήτρης Γληνός. 

To υποβρύχιο  U-4 της Αυστροουγγαρίας τορπίλισε κα βύθισε το Γαλλικό Ατμόπλοιο «Ιταλία» βορείως της Κέρκυρας. Μεταξύ των πνιγμένων  και ο σέρβος  ποιητής Βλάντισλαβ Πέτκοβιτς που επέστρεφε από τη Γαλλία στη Σερβία.



1918 . Στη Βουλγαρία ο δημοφιλής Φιλελεύθερος Ντόμπρι Πέτκοφ αποχώρησε από την κυβέρνηση. 


1919. Κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία ο  Ελληνικός στρατός απελευθερωσε την Πέργαμο.

1924.Στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ο Τζιάκομο Ματέοτι κατήγγειλε  τη φασιστική βία κατά τη διάρκεια των εκλογών του Απριλίου.

1941. Έληξε η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς. Ο Απόστολος Σάντας κατέβασε μια γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. 

1942. Βομβαρδισμός της Κολωνίας από 1047 Βρετανικά Βομβιστικά για 90 λεπτά. 

1949. Η ΕΣΣΔ απόρριψε την πρόταση των ηγετών της Δύσης για την ένωση των δύο τμημάτων της Γερμανίας, και εγκρίθηκε Σύνταγμα της Ανατολικής Γερμανίας. 


1945. Στη Φότσα, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι κομμουνιστικές αρχές και η ΟΥΤΜΠΑ, (η ΟΠΛΑ του Τίτο) , σκότωσαν περίπου 9.300 άοπλους Τσέτνικ που είχαν παραδοθεί στις 13 Μαΐου πήγαιναν προς τη Σερβία.  Τους νεκρούς τους Πέταξαν στην χαράδρα  « Πόνορ» την λεγόμενη «Άβυσσο».
Στη Ρουμανία, άρχισε η δίκη δημοσιογράφων που κατηγορούνταν ότι τέθηκαν «στην υπηρεσία της φασιστικής προπαγάνδας»  και κατέστησαν «εγκληματίες πολέμου και ένοχοι για την καταστροφή της χώρας». Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο Παμφίλ Σεϊκαρού, ο Ράντου Γκιρ, και ο Νιτσιφόρ Κράινιτς.

1949 . Η Ανατολική Γερμανία δημοσίευσε το σύνταγμά της
1953 . Η ΕΣΣΔ αποκήρυξε όλες τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην Τουρκία, ιδίως, για την πόλη Καρς. 


1956 .Γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έφτασε στην ΕΣΣΔ, για την πρώτη επίσκεψη μετά το θάνατο του Στάλιν και την ρήξη με τη Μόσχα το 1948. 
Στην Κύπρο, σκοτώθηκε  από τους Άγγλους στο Κτήμα – Πάφος κατά τη διάρκεια κατ οίκον περιορισμού ο Παναγιώτης Διομήδους 30 ετών από τα Κελοκέδαρα.

1960.Σεισμός 8,3 Ρίχτερ στη νότια Χιλή. 

1961.Δολοφονήθηκε στο Σάντο Ντομίγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας ο δικτάτορας Ραφαήλ Τρουχίλιο. 

1963 . Η ΕΟΚ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει γνώμη για τη συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ο.Κ.-Τουρκίας, παρά την αντίθετη γνώμη των Αθηνών. Ο Γερμανός πρόεδρός του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κύπρου, Φόρτσχοφ, παραιτήθηκε λόγω της αδυναμίας συνεννόησης με την ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά κυρίως 
με τον Ελληνοκύπριο δικαστή Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη.

 1966. 300 αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν το Βόρειο Βιετνάμ. 

1967. Ο ηγέτης της φυλής των Ίμπο αντισυνταγματάρχης Οντουμέγκβου Ογιούκβου ανακήρυξε την ανατολική περιφέρεια της Νιγηρίας ως Δημοκρατία της Μπιάφρας, προκαλώντας εμφύλιο πόλεμο. 

1968 . Ο Σαρλ ντε Γκωλ μετά από διαβουλεύσεις στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας με τον γάλλο στρατηγό Ζακ Φλουμινένσε επανήλθε στο Παρίσι και με ραδιοφωνικό του στις 16: 30 μ.μ. ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Αμέσως μετά, περίπου ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του, βγήκαν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων βάζοντας τέρμα στο Μάη του '68. 

1972. Μέλη του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού έκαναν  τη Σφαγή του Αεροδρομίου Λοντ στο Ισραήλ. 24 νεκροί και 100 τραυματίες.

1973 .Η Δυτική Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία συμφωνήσαν για την αποκατάσταση των σχέσεων του μετά από διακοπή 32 ετών . 

1976. Από το Βελιγράδι ξεκίνησε το πρώτο τρένο για το Μπαρ του Μαυροβουνίου με πρώτο επιβάτη τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο . 

1980. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'έφτασε στο Παρίσι, αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψη Πάπα από το 1814. 
1982. Η Ισπανία εγινε το 16ο μέλος του ΝΑΤΟ. 

1989. Στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν για 12 λεπτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου , οι «διαδηλωτές σπουδαστές», εμφάνισαν
το άγαλμα της «Θεάς της Δημοκρατίας» ύψους 8 μέτρων. 

1992.Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός της Κίνας και της Ζιμπάμπουε που έκαναν αποχή υιοθέτησαν το ψήφισμα 757 με το οποίο επιβάλλονταν κυρώσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, για τη συμμετοχή της στον πόλεμο στη Βοσνία, που περιλάμβαναν πλήρες οικονομικό εμπάργκο, πετρελαϊκό εμπάργκο , διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών και τερματισμό όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών  με τον κόσμο. Στο Νόβι Τράβνικ, οι  Μουσουλμάνοι σκότωσαν τα τρία αγόρια της σερβικης οικογένειας Ντίνιτς. Τον Σίμο, τον Μλάντζαν και τον Ντράγκαν.

 1995. Παραιτήθηκε ο διοικητής του ρωσικού 14ου Σώματος Στρατού στη Μολδαβία ο στρατηγός Λέμπεντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάρρευση των ρωσικών Ενοπλων Δυνάμεων. 

1998 . Σεισμός μεγέθους 6,6 ρίχτερ έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας περίπου 5.000 ανθρώπους.

1999.Η 68η ήμερα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία ήταν πολύνεκρη 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 11 νεκροί (πολίτες) στο Κόσσοβο και 40 τραυματίες. Κυρίως χτυπήθηκε το ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, η  Βιτίνα, το Κατσάνικ, το όρος Γκόλες,  το Μπιελό Πόλιε, και το Λίπιαν.

Στη Σούρντουλίτσα χτυπήθηκε ένα σανατόριο και σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Από τον βομβαρδισμό μιας Γέφυρας στο Βαρβαρίν 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν βαριά. Άλλοι 2 σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις. Ένας νεκρός και στην προσβολή του κονβόι που μετέφερε δημοσιογράφους στο Πρίζνεν. Σύνολο 44. Βομβαρδίστηκαν ακόμα στο Μαυροβούνιο η Λούστιτσα στην Μπόκα Κοτόρσκα, το Ντιμίτροβγκραντ, στα σύνορα με την Βουλγαρία , η καπνοβιομηχανία της Νις,  η Βράνιε, το Μπολγιέβατς, η Ζβέκα κοντά στον Ομπρένοβιτς, η  Οστρούζνιτσα, η Στραζίβιτσα, τον Γιάκοβο και το Μπουμπάνι Πότοκ.

2005. H Γαλλία απέρριψε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με δημοψήφισμα.

2006. Η κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» έκανε  βομβιστική επίθεση κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη έξω από το σπίτι του, στον Λυκαβηττό.


2011.Στην Ποντγκόριτσα, δολοφονήθηκε για πολιτικούς λόγους από το καθεστώς του Μίλο Τζουκάνοβιτς ο Αλεξάνταρ Σάσα Πεγιάνοβιτς, πρώην πρωταθλητής  πυγμαχίας της Γιουγκοσλαβίας. Πριν την δολοφονία του είχε καταγγείλει ότι οι αρχές ετοιμάζανε τη δολοφονία του και ότι οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν  αν του συμβεί κάτι.
Ο δολοφόνος, του Ζόραν Μπουλάτοβιτς, αστυνομικός του Μαυροβουνίου, χωρίς προφανή αιτία , πλησίασε τον Πεγιάνοβιτς ενώ καθόταν σε μια βεράντα καφενείου και τον πυροβόλησε στο στήθος. Παρά την ετυμηγορία του Περιφερειακού δικαστηρίου για  ποινή φυλάκισης δεκατριών ετών,  αθωώθηκε στη συνέχεια με απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: