31/5/20

Η 31η Μαΐου στην Ιστορία

1011. Ο βασιλιάς Βαλδουίνος Α΄ της Ιερουσαλήμ κατέλαβε την «Παράλιο Καισάρεια», (Λατ. Caesarea Maritima), που χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα . 




1162. Πέθανε ο αδιάλειπτος εχθρός του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού,  Γκέζα Β΄ των Άρπαντ που ήταν  ήταν βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας . Ήταν ο πρωτότοκος υιός του Μπέλα Β΄ βασιλιά της Ουγγαρίας και της Ελένης Βουκάνοβιτς πριγκίπισσας της Ρασκίας (Σερβίας) που ήταν κόρη του Ούρος Α΄ Βουκάνοβιτς μεγάλου πρίγκιπα της Ράσκας, υποτελούς του αυτοκράτορα των Ρωμαίων, και της Άννας Διογένους, εγγονής του Ρωμανού Δ΄ Διογένους και μικρανιψιάς του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.

1223. Έληξε με νίκη των Μογγόλων η τριήμερη μάχη του Ποταμού Κάλκα στην σημερινή Ουκρανία. Οι Ρώσοι του Κιέβου υπέστησαν βαριά ήττα. 

1307. O στρατός του Γερμανού Αλβέρτου ηττήθηκε στην μάχη της Λούσκα στην Θουριγγία από τον μαρκήσιο Φρειδερίκο του Μάισεν του Οίκου των Βέττιν. 

1578 . Ο Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας θεμελίωσε στο Παρίσι τη γέφυρα της Πον Νεφ (Νέα Γέφυρα).

1584. Ο τρίτος γιός του Ιβάν του Τρομερού και της Αναστασίας Ρομάνοβα , Φιόντορ (Θεόδωρος) Α΄ Ιωάννοβιτς, ο «Ευλογημένος» , που απέκτησε  το προσωνύμιο «Κωδωνοκρούστης», που ιχε διαδεχθεί τον πατέρα του από τις 18 /28 Μαρτίου 1584 στέφτηκε  πρίγκιπας της Μόσχας και Τσάρος πασών των Ρωσιών.

1646. Στις 4 το πρωί έγινε ο σεισμός του Γκάργκανο στην Πούλια  εντάσεως 6.3 ρίχτερ με εκατοντάδες θύματα.


1740. Μετά το θάνατο του πατέρα του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α΄ Φρέντερικ Χοενζόλεν ,ανέβηκε στο θρόνο της Πρωσίας σε ηλικία 28 ετών,  ο Φρειδερίκος Β΄ που έγινε «Μέγας».
1790 .Ο Μανουέλ Κουίμπερ εξερεύνησε το Στενό του Ιωάννη Φωκά στην νήσο Βανκούβερ, το οποίο οδηγεί στο λιμάνι του Βανκούβερ.
1793. Κατά την γαλλική Επανάσταση οι Γιρονδίνοι ανατράπηκαν από του Ορεινούς.

1795.Στη Γαλλία, καταργήθηκε το Επαναστατικό Δικαστήριο που λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 1792. 


1809. Στις 19/31 Μαΐου ο Χουρσίτ πασας νίκησε τους Σέρβους στη μάχη της Κάμενισα εξω από τη Νις. Με τα Κεφάλια των 952 νεκρών στο λόφο Τσέγκαρ ο Χουρσίτ έχτισε το αιώνιο μνημείο του Τουρκικού Πολισμού που στέκει ως και σήμερα. 

1815. Δημιουργήθηκε του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που περιλάμβανε και το σημερινό Βέλγιο. 

1860. Εξέγερση στην Κατάνια της Σικελίας εναντίων των Βουρβόνων και υπέτ της Ιταλικής Ενοποίησης   
1877 .Η ρουμανική κυβέρνηση κήρυξε επιστράτευση   για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1891.Αρχισε η κατασκευή του μεγάλου σιβηρικού σιδηροδρόμου προς το Βλαδιβοστόκ. Ο Υπερσιβηρικός συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή πλευρά της Ρωσίας με τη ρωσική Άπω Ανατολή, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο αυτοκρατορικός κρατικός προϋπολογισμός διέθεσεγια το γιγαντιαίο έργο 1 δισεκατομμύριο 455 εκατομμύρια ρούβλια, μεταξύ των ετών 1891 και 1913.


1894. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε ο Στέφαν Σταμπούλοφ και τον διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία ο Κωνσταντίν Στόιλοφ. 

1900. Στην Κίνα για την αντιμετώπιση της Επανάστασης των Μπόξερ κατά των ξένων αποβιβάστηκαν στρατιώτες ευρωπαϊκών δυνάμεων που ενώθηκαν με τους Ιάπωνες. 

1902. Με τη συνθήκη της Πρετόρια, (31/5/1902) τερματίστηκε ο Πόλεμος των Μπόερς που δήλωσαν υποταγή στο Βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄ .Στην Αγία Πετρούπολη υπογράφηκε μυστική ρωσοβουλγαρική, στρατιωτική συμφωνία. Στην Ισπανία, ο βασιλιάς Αλφόνσος ΙΒ' διάλυσε το Κοινοβούλιο και επέβαλλε στρατιωτικό νόμο.
1905.Το απόγευμα της 31ης Μαΐου/13 Ιουνίου 1905 ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, έφθασε με την άμαξά του στην είσοδο του Βουλευτηρίου, στην οδό Σταδίου, στις 17:05 μ.μ. συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο. Ένας άνδρας περίπου 35 ετών προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ο ανύποπτος Δεληγιάννης τον ευχαρίστησε και κατευθύνθηκε προς τη μαρμάρινη κλίμακα της Βουλής. Τότε, ο άγνωστος με μια αστραπιαία κίνηση έβγαλε ένα μαχαίρι και το βύθισε στην κοιλιά του . Ο Αντώνιος Κωσταγερακάρης ηταν ΧαρτοπαίκτηςΛεσχειάρχης και τον σκότωσε επειδή έκλεισε τα χαρτοπαίγνια. Τον δολοφόνο σκότωσαν οι αυτόπτες. 

1906. Δολοφονήθηκε στο γάμο του ο Βασιλιάς Αλφόνσος ΙΓ της Ισπανίας.

 1915 . Στις 31 Μαΐου/13 Ιουνίου 1915 έγιναν εκλογές από την κυβέρνηση του Δημήτριου Γούναρη, με πλειοψηφικό και με 33 περιφέρειες. Η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδιο. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου έλαβε 48,9% και εξέλεξε 189 βουλευτές από τους 316. Το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του Δημήτριου Γούναρη Έβγαλε 95, ο Γεώργιος Θεοτόκης 12, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος 7 ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης 7, ο Δημήτριος Ράλλης 6, η Φεντερασιόν 2 και 2 ήσαν Ανεξάρτητοι. Την ίδια ημέρα Γερμανικό Ζέπελιν βομβάρδισε για πρώτη φορά το Λονδίνο.
1916. Διεξήχθη η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 151 βρετανικά πλοία που διοικούσε ο ναύαρχος Τζόν Τζέλικο αντιμετώπισαν 91 γερμανικά, που διοικούσε ο Ναυαρχος Ράινχαρντ Σέερ.Οι αγγλοι που υποχώρησαν είχαν 6.094 νεκρούς και έχασαν 3 καταδρομικά , 3 θωρηκτά και 8 αντιτορπιλικά. Οι γερμανοί είχαν 2551 νεκρούς και έχασαν 1 καταδρομικό, 1 θωρηκτό, 4 αντιτορπιλικά και 5 τορπιλοβόλα.


 1924. Έληξε στη Μόσχα με την εκλογή της 13ης Κεντρικής Επιτροπής το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), στο οποίο μεείχαν 748 σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου, και 416 με συμβουλευτική ψήφο. Το 13ο Συνέδριο ήταν το πρώτο μετά το θάνατο του Βλαντίμιρ Λένιν, και σε αυτό εκδηλώθηκε η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ της Αριστερής Αντιπολίτευσης (με επικεφαλής τον Λέον Τρότσκι) και της «τρόικας» των Στάλιν, Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και ο Λεβ Κάμενεφ.
 Η Βουλή των Ελλήνων, με ψήφισμά της, αποφάσισε την προαγωγή των πρωτεργατών της Επαναστάσεως του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.

 1940. Το 75% του Βρετανικού εκστρατευτικού Σώματος έφτασε πίσω στην Αγγλία.

1941. Με διαταγή των ρχών Κατοχής απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Αθήνα από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί.

 1942.Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το Κόβεντρι της Αγγλίας. 

1943. Ο Ντε Γκωλ και ο Ζιρό σχημάτισαν στο Αλγέρι την Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.

 1951. Εκδηλώθηκε το Κίνημα του ΙΔΕΑ, προς υποστήριξη του Παπάγου μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης λόγω ρήξης του με το Παύλο και τον Παπανδρεου. Το κίνημα κατέστειλε ο παραιτηθείς πραξικοπηματίας στρατάρχης στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. 


1952. Ο Νικόλαος Πλαστήρας ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού. 
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παραιτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

1953. Η γαλλική βουλή διόρισε ανώτατο διοικητή των γαλλικών στρατευμάτων στη Ινδοκίνα τον στρατηγό Ανρί Ναβάρρο που ήθελαν οι αμερικανοί. 


1957. Παρασύρθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο ύψος του Αλίμου Αττικής από αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αμερικανός πιλότος  Μάριο Μουζάλι, της Βάσης του Ελληνικού, ο μαρξιστής και αντιμοναρχικός απότακτος αξιωματικός, Στέφανος Σαράφης, γνωστός και ως «Αχυρένιος Συνταγματάρχης», που σύμφωνα με τον Γεώργιο Καρτάλη, ανακηρύχθηκε «δι’ εμπτυσμού» «αρχιστράτηγος» του ΕΛΑΣ  στον οποίο διαδραμάτισε διακοσμητικό ρόλο και λειτούργησε ως υποχείριο και μαριονέττα της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.

1960 . Σάλος στην Ελλάδα από την αποκάλυψη εγγράφου του ιταλικού Γενικού Επιτελείου προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τμήματα της Ηπείρου ανήκουν εθνολογικά στην Αλβανία. 

 1962. Ο Άντολφ Άιχμαν εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ. 

1970. Σεισμός εντάσεως 7,9 Ρίχτερ στο Περού.47.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις εξαιτίας του σεισμού, ενώ 25.000 ήταν οι αγνοούμενοι και 200.000 οι τραυματίες. 

1974. Η Συρία και το Ισραήλ υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.


1975.Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συνάντησε τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και του πρότεινε την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης .

 1977 . Ολοκληρώθηκε ο αγωγός Trans-Alaska Pipeline System. 

1987. Άρχισε να εκπέμπει ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84». 


1991. Ο Πρόεδρος της Αγκόλα και ο ηγέτης των ανταρτών της Σια (UNITA) υπέγραφαν συμφωνία ειρήνης στη Λισαβόνα, με την οποία τερματίσθηκε ο

16χρονος εμφύλιος πόλεμος, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. 
1992. Στην Σερβία έγιναν δημοτικές εκλογές και το δημοψήφισμα για τα Κρατικά Σύμβολα που κηρύχτηκε άκυρο  γιατί  δεν συμμετείχε το 50% των εγγεγραμμένων. Έγιναν και οι εκλογές για την εκλογή των αντιπροσώπων στην Βουλή της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας έλαβε 1,665,485 ψήφου εκλέγοντας 73 από τους 136 βουλευτές, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα έλαβε 1,189,189 εκλέγοντας 33 και το  Δημοκρατικό Κόμμα Των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου με 160,040 έβγαλε 23. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη οι μουσουλμάνοι έκαψαν και λεηλάτησαν το σερβικό χωρι΄Οτσακ στην Ποσαβίνα ενώ η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα ζήτησε από την  UNPROFOR την απελευθέρωση 4.000 Σέρβων που τους πολιορκούσαν στη σήραγγα στο Μπραντίν της Ερζεγοβίνης οι Μουσουλμάνοι.

1994. Στην Ιταλία, το  κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι υποστήριξε ότι οι ομοφυλόφιλοι εν είναι κανονικοί άνθρωποι  και πρέπει να κλειστούν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως 

1996.Στη Βιέννη, η Βουλγαρία, μαζί με την Αλβανία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, συγκρότησαν την Πρωτοβουλία Κεντρικής Ευρώπης (CEI).

 1997. Ο Μπόρις Γέλτσιν και ο Λεονίντ Κούτσμα υπέγραψαν Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. 


1999. Κατά την 69η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκαν και οι πεθαμένοι Σέρβοι. Καταστράφηκε το ορθόδοξο νεκροταφείο στην Πρίστινα και «χάθηκαν» πάνω από εκατό τάφοι.
Στη μάχη του Πάστρικ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι βομβαρδιστικά Β-52 του ΝΑΤΟ , για να βοηθήσουν τους Αλβανούς και τον ΟΥΤΣΕΚΑ χτύπησαν το απόγευμα,  τις θέσεις της 549 Μηχανοκίνητης  ταξιαρχίας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού  στο χωριό Σεχ Μαχάλα. Σκοτώθηκαν  10 στρατιώτες και ο αντισυνταγματάρχη  Μπόσκο Λέμιτς .Υπήρχαν ακόμη και 115 τραυματίες.
12 Πύραυλοι έπεσαν στην γειτονιά Ζβέζνταρα του Βελιγραδίου και καταστράφηκαν πολλά σπίτια. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του ενώ εννέα τραυματίστηκαν. Ο στόχος ήταν ο πομπός του Ράδιο Βελιγράδι. 
Στην περιοχή του Βελιγραδίου Βομβαρδίστηκαν το Ομπρένοβατς, το Μακίσκο Πόλιε, και το δάσος του Μαλιάκοβτας.
Την ίδια ημέρα βομβαρδίστηκε και το Νόβι Πάζαρ. Από βόμβα που έπεσε σε πολυκατοικία σκοτώθηκαν 11 άτομα μεταξύ των οποίων και ο Μάρκο Σίμιτς, 2 ετών. Χτυπήθηκαν και πάλι η γραμμή μεταφοράς ρεύματος Υψηλής Τάσης στο Ομπρένοβατς και η μονάδα παραγωγής θερμού Νερού «Νίκολα Τέσλα». 15 πύραυλοι έπεσαν στο Μάκισκο Πόλιε και στο δάσος του Μιλιάκοβατς έξω από το Βελιγράδι. Βομβαρδίστηκε και το διυλιστήριο πετρελαίου στο Πάντσεβο. 
Στην Τουρκία άρχισε η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2001. Στο Βελιγράδι, το Σερβικό Κοινοβούλιο απέρριψε  το  «Συνταγματικό πλαίσιο για την προσωρινή αυτοδιοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι» που προσεφερε η Διεθνής Κοινότητα.

 2005. Σε κάθειρξη 9 ετών για διαφθορά καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας «Γιούκος», Μωυσής Χανταρκόβσκι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκαλύφθηκε ότι  το «βαθύ λαρύγγι» που ενμερωνε τους «μεγάλους ρεπόρτερ» Μπομπ Γούντγορντ και ο Καρλ Μπέρνσταϊν της «Ουάσιγκτον Πόστ» για το  Σκάνδαλο «Γουοτεργκέιτ», ήταν ο Μάρκ Φελτ (W. Mark Felt), το «νουμερο δύο» του FBI την εποχή του Νίξον.

2010. Επίθεση των Ισραηλινών Κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε περίπου 10.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα. 10 νεκροί. 

2011.Ο Ράτκο Μλάντιτς εκδόθηκε από τον Τάντιτς στο Δικαστήριο της Χάγης ως εγκληματίας πολέμου 
2018. Στην Ιταλία ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλα έδωσε στον Τζουζέπε Κόντε την εντολή να σχηματίσει την νέα κυβέρνηση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://youtu.be/3HaqdPPMae0

Εκκλησία των ναζί – Ημίθεοι μητροπολίτες

Ανώνυμος είπε...

Πες του φίλου σου του Κρανιδιώτη που ενώ είναι δίκηγόρος κάθεται σχολιάζει την αλητεία των ΜΑΤ στο Τουίττερ, ότι είναι πολιτικάντης της δεκάρας και ότι θα πάμε στις γειτονιές μας πόρτα-πόρτα να ενημερώσουμε τους πάντες για την τρισάθλια υποκρισία του και δεν θα βρει ούτε την ψήφο του στις εκλογές.
Για ότι μαλακία σου κατέβει έχεις ζητήσει να υποβληθούν μηνύσεις, εναντίον των σκουπιδιών των ΜΑΤ ποτέ. Δικηγόρος ο Κρανιδιώτης, δικηγόρος ο Πλέυρης, δικηγόρος και ο Συμιγδαλάς. Άπρακτοι και άφωνοι και οι τρεις. Και θέλετε και ψήφο, έ; Που είσαι Βελόπουλε; Άλλος απο 'κει... Που είσαι Κασιδιάρη να μηνύσεις τα κολλητάρια σου; Ένας κι ένας είστε... Σκουπίδια των ΜΑΤ στους λαθραίους κότες και στους Έλληνες ξύλο για άλλη μιά φορά. Πόσους ματάδες υποψηφίους θα έχεις εθνικόφρωνα Κασιδιάρη; Ο μόνος λόγος που δεν λέτε τίποτα για τα σιχάματα είναι μην χάσετε τα ψηφαλάκια. Για τόσο ντούρους εθνικόφρωνες μιλάμε. Του Μιχαλολιάκου μη εξαιρουμένου.