1/10/20

Η 1η Οκτωβρίου στην Ιστορία


911. Επί του Λέοντος του Σοφού καθιερώθηκε 
στην Κωνσταντινούπολη, ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης, λόγω της εμφάνισης της Θεοτόκου, στην Εκκλησία των Βλαχερνών προς τον αγρυπνούντα μοναχό Ανδρέα και τον  ακόλουθο  του Επιφάνιο.

1018. Στην Ιταλία, ο Κατεπάνω Βασίλειος Βοιωάννης στο ίδιο πεδίο μάχης όπου οι Ρωμαίοι είχαν συντριβεί από τους Καρχηδονίους το 216 π.x. νίκησε τους Νορμανδούς και έδωσε μια παράσταση ζωής στη Βυζαντινή «Μεγάλη Ελλάδα».


1468. Στο πλαίσιο της διαπάλης του Βίκτορ Πόντεμπραντ με το Ματθία Κορβίνο για το Στέμμα της Βοημίας, οι Ούγγροι νίκησαν τις δυνάμεις της Βοημίας στη μάχη του Ράγιετς.

1550 .Ο Ιβάν ο Τρομερός εξέδωσε Ουκάζιο (Διάταγμα) «Σχετικά με τη παραχώρηση γης» σε χιλιάδες επιλεγμένους  στρατιώτες και έτσι έθεσε τα θεμέλια του τακτικού ρωσικού στρατού. Οι «επιλεγμένοι »  έλαβαν κτήματα σε απόσταση 60-70 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, και με αυτούς σχηματίστηκε ένας ημι-τακτικός στρατός τυφεκιοφόρων.

1730. Στην Κωνσταντινούπολη εκθρονίστηκε με πραξικόπημα των Γενιτσάρων των οποίων ηγείτο ο Αλβανός Πατρόνα Χαλίλ, ο γιός της δεύτερης Ελληνίδας Σουλτάνας της Ευανθίας από το Ρέθυμνο, ο Σουλτάνος Αχμέτ Γ΄ που ανέβασε στον θρόνο τον ανιψιό του Μαχμούτ ,τον Γαζή. 

1756. Κατά τον Επταετή Πόλεμο ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας με 28000 άνδρες νίκησε 35.000 Αυστριακούς στη μάχη του Λόμποσιτς.




1777. Η πρώτη Συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο. 
Η Ισπανία και η Πορτογαλία μοιράστηκαν τις  αποικίες στη Νότια Αμερική. Πορτογαλία έλαβε  το έδαφος της σημερινής Ουρουγουάης και περιοχές στη σημερινή Βραζιλία.

1787. Στο πλαίσιο του Ρωσο-τουρκικού πολέμου (1787-1792), οι Τούρκοι με 25 πλοία με 400 κανόνια, και 23 μεταγωγικά που μετέφεραν 6000 άνδρες επιτέθηκαν την 1η/12η Οκτωβρίου στο φρούριο Κίνμπουρν που βρισκόταν απέναντι από το Οτσακόφ και το οποίο διοικούσε ο Αλέξανδρος Σουβαρόφ. 
Ο Σουβαρόφ με την άφιξη των Κοζάκων που είχε ζητήσει να τον ενισχύσουν στις 4 το απόγευμα εξαπέλυσε αντεπίθεση και διέλυσε τους Τούρκους που είχαν 4000 νεκρούς. Στα πλοία επέστεψαν 600.
Οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο Γάλλοι αξιωματικούς ντυμένοι ως Τούρκοι, που στάλθηκαν στη Σιβηρία. Οι Ρωσικές απώλειες ήταν 2 αξιωματικοί και 136 στρατιώτες. Ο ίδιος Σουβαρόφ τραυματίστηκε στα πλευρά και αριστερό χέρι, και σώθηκε από την επέμβαση του γρεναδιέρου Στεπάν Νόβικοφ.

1791 .Πρώτη σύνοδος της Γαλλικής Νομοθετικής Συνέλευσης. 

1795. Η Γαλλία προσάρτησε τις Αυστριακές Κάτω Χώρες, το σημερινό Βέλγιο.

1800. Με την τρίτη Συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο η  Ισπανία παραχώρησε τη Λουιζιάνα στη Γαλλία.

1819. Την 1/13η Οκτωβρίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης , ο  Άντώμπεης Γρηγοράκης , ο Καπετάν Παναγιώτης Τρουπάκης και ο καπετάν. Τζιγκουρίος Γρηγοράκης προσυπέγραψαν το Σύμφωνο Συμφιλίωσης των Κιτριών για το οποίο εργάστηκαν ο Χριστόφορος Περραιβός και ο Ηλίας Χρυσοσπάθης.
1820. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισήλθε στο Λοιμοκαθαρτήριο στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας, για τη Συνεδρίαση των στελεχών της Επαναστατικής Εταιρείας.
1827. Κατά τον Ρωσοπερσικό πόλεμο ο ρωσικός στρατός με επικεφαλής τον Ιβάν Πασκέβιτς εισήλθε στο Γερεβάν, τερματίζοντας μία χιλιετία μουσουλμανικής κυριαρχίας . 

1860. Οι ερυθροχίτωνες του Γκαριμπάλντι  νίκησαν τον στρατό  του  Βασίλειου της Νάπολης, στη μάχη του ποταμού Βολτούρνο, κοντά στη σημερινή Κάπουα  της Νοτίου Ιταλίας. Στο ίδιο πεδίο μάχης  ο Ναρσής είχε νικήσει τους Γότθους  σε Μάχη κατα Παράταξη.

1861.Κυκλοφόρησαν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, με παράσταση της κεφαλής του Ερμή, τα οποία τυπώθηκαν στο Παρίσι. 

1873.Εκδόθηκε από τον Δημήτριο Κορομηλά, η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας με τον τίτλο «Εφημερίς».

1912. Οι Κρήτες βουλευτές εγιναν δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια  για να μετέχουν  κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.


1914. Η Τουρκία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων έκλεισε τα Δαρδανέλια για τα πλοία των χωρών της Αντάντ.

 1918 . Οι Άραβες υπό τον πράκτορα Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστό ως «Λόρενς της Αραβίας», κατέλαβαν τη Δαμασκό. 


1924 .Αρχισε να εκπέμπει το Κρατικό Ραδιόφωνο του Βελιγραδίου , από τον πομπό που έστησαν στη Ρακοβίτσα οι μηχανικοί Μιχαήλο Σίμιτς και Ντομπριβόγιε Πέτροβιτς . 


1928 .Στη  Σοβιετική Ένωση τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την κολεκτιβοποίηση της γεωργίας.


1930 .Οι Μπολσεβίκοι ανατίναξαν το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ  στη Μόσχα, που είχε  ιδρυθεί το 1365.

1931. Στην Ισπανία δόθηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες . 

1936.Ο Φρανθίσκο Φράνκο ανέλαβε την ηγεσία της επαναστατικής εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ισπανία.


 1938. Μετά την Συμφωνία του Μονάχου, ο γερμανικός στρατός μπήκε γερμανόφωνη περιοχή της Σουδητίας που προσαρτήθηκε στη Γερμανία.

1941. Οι Βούλγαροι που καταδίωκαν τους Κουκουέδες που πολεμούσαν για την Σοβιετική Ένωση και οι οποίοι πέρασαν την Κορμίτσα Σερρών εκτέλεσαν 91 Έλληνες επειδή ένας Κομμουνιστής πέταξε χειροβομβίδα στους βουλγάρους.

 1943. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπήκαν στην Νάπολη.

1945. Υπό τη διεύθυνση των Αθανασίου Σέμπου και Νικολάου Ζιρώ, κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», που επέζησε 62 χρόνια, μέχρι το 2007.

 1946 .Βγήκε η απόφαση για τους 22 στη Δίκη της Νυρεμβέργης . καταδικάστηκαν σε θάνατο οι, Γκέρινγκ, Κάιτελ,Ρίμπεντροπ, Καλτενμπρούγκερ , Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ , Φριτς Ζάουκελ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ. Σε ισόβια καταδικάστηκαν ο Ρούντολφ Ες, ο Φρικ και ο Ρέντερ .Σε ποινή 20ετούς κάθειρξης οι φον Σίραχ, Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο φον Νόιραθ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι: Γιαλμάρ Σαχτ (τραπεζίτης) και 

ο (πρέσβης στην Άγκυρα) Φραντς φον Πάπεν. 

1949. Ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.


1956. Από το Αμφιθέατρο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην Τιμισοάρα ξεκίνησε μια φοιτητική κινητοποίηση με αιτήματα προς  όσους βρίσκονταν στην εξουσία . Η Εξέγερση των φοιτητών συνετρίβη από τον Στρατό και την Σεκιουριτάτε.

1958. Οι ¨Άγγλοι ξεκίνησαν την  εκβιαστική εφαρμογή  του σχεδίου Μακμίλαν για την Κύπρο. Παγκύπρια απεργία, διαδηλώσεις και συγκρούσεις.

1962. Η Ελληνική κυβέρνηση κατόπιν αμερικανικής υποδείξεως έκανε  σύσταση προς τους Έλληνες εφοπλιστές να μη ναυλώνουν τα πλοία τους για μεταφορές στην Κούβα 

1963. Εορτάστηκε για πρώτη φορά ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου η 1η Οκτωβρίου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου του Μούσκου, το οποίο αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, που ελήφθη στις 11 Ιουλίου του 1963.


 1965. Ο Εφιάλτης Μητσοτός μίλησε στα Χανιά στην πρώτη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση, μετά τα Ιουλιανά, και επιτέθηκε στον Ανδρέα αποκαλώντας τον «εξ Αμερικής αερόλιθον που επιδιώκει να αλώσει την κεντρώαν παράταξιν δια λογαριασμόν της Αριστεράς».  Ο Σουχάρτο κατέστελλε  την απόπειρα κομμουνιστικού πραξικοπήματος στην Ινδονησία, από το κίνημα «30 Σεπτέμβρη».

1968.Εγινε η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην νεότερη Ελλάδα . Στο Δερβένι της Κορινθίας από σύγκρουση αμαξοστοιχιών σκοτώθηκαν 34 και τραυματίστηκαν 102.
 
1969.Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, όπου ζούσε με κρατική χορηγία, κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. 

1970.Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «4 Τροχοί» του Κώστα Καββαθά. Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στις Σέρρες

1973. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης.

1974. 
Σκοτώθηκε σε ατύχημα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, στον χώρο του ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού, ο  αρχαιολόγος και Ελληνολάτρης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Μαρινάτος, που ανέσκαψε  τη Θήρα/

1979. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν την κυριαρχία της Διώρυγας του Παναμά στον Παναμά.


1980. Η ΕΡΤ μετέδωσε το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων.Το μότορσιπ «Παναγιώτης», φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα, προσαραξεσε κόλπο της Ζακύνθου. Είναι το περίφημο «Ναυάγιο».

 1982. Ο Χέλμουτ Κολ εκλέχτηκε καγκελάριος.

 1985.Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν την έδρα της ΟΑΠ στην Τυνησία. Σκοτώθηκαν 60. 


1988. Το Ανώτατο Σοβιέτ στη Μόσχα εξέλεξε το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΣΕ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ως διάδοχο του Αντρέι Γκρομίκο, στη θέση του αρχηγού του κράτους.
1990. Στη Λίκα της Δαλματίας το σερβικό Εθνικό Συμβούλιο κήρυξε την αυτονομία των Σέρβων στην Κροατία, με βάση ένα δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν 567.317 Σέρβοι .

1991. Στο  Βούκοβαρ,  Κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις με δυναμίτες ανατίναξαν την  Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1758.

1992.Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» που  συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο  έβαλε εναντίον του Τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Τούρκοι ναύτες.

1996 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, που επιβλήθηκαν το 1992, λόγω του πολέμου στη Βοσνία.

1997 .Η γιουγκοσλαβική αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις  των Αλβανών  φοιτητών στην Πρίστινα και πέντε άλλες πόλεις στο Κοσσυφοπέδιο που απαιτούσαν η διδασκαλία στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα να γινόταν  στην αλβανική γλώσσα.

1998.
 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διορίστηκε ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


1999.Ο  Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Τσετσένου Προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ.

2000 . Σε όλη τη Σερβία συνεχίστηκαν  οι  διαμαρτυρίες των πολιτών που ζητούσαν από την Εφορευτική Επιτροπή  να ανακηρύξει ως νικητή των προεδρικών εκλογών τον   Βόισλαβ Κοστούνιτσα . Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο ορυχείο «Κολούμπαρα» σε μια προσπάθεια να σταματησει η απεργία των ανθρακωρύχων.

2003. Στην Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμλικα Σέρπσκα  ενέκρινε ψήφισμα  για την απόσυρση της αγωγής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για γενοκτονία κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που κατέθεσαν ως Βοσνία Ερζεγοβίνη οι μουσουλμάνοι.

2004. Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης, στις ΗΠΑ. Bούλευμα του Αρείου Πάγου, γνωμοδότησε  ότι το φαξ  ή φωτοτυπία εγγράφου  συνιστά έγγραφο και χωρίς επικύρωσηΠέθανε η ηθοποιός Ελένη Χατζηαργυργη.

2005. Στο Ελ Σαλβαδόρ εξεράγη το  ηφαίστειο  της Αγίας Άννας.
 Η προηγούμενη έκρηξη ήταν το 1904.
  

2006. Με ομόφωνη απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου υιοθετήθηκε το Σύνταγμα  στο οποίο αναφέρεται ότι το Κόσσοβο και το Μετόχι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.


2009 . Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στη  Σικελία. Ολόκληρες γειτονιές της Μεσσήνης και του Παλέρμο βυθίστηκαν κάτω από τόνους λάσπης. Τουλάχιστον 20 νεκροί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε  ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την κρίση «γρηγορότερα από το αναμενόμενο». Στη Ρουμανία, το  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποχώρισε  από τον κυβερνόντα συνασπισμό. 


2016. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε  επίσημα το κινεζικό γουάν ως αποθεματικό νόμισμα, και το συμπεριέλαβε στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ, των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιώματα , που περιλαμβάνει το δολάριο, το ευρώ, τη λίρα και το γεν.

2017 .Στην Καταλονία έγινε το «παράνομο» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία  από την Ισπανία. Οι δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας επιτέθηκαν στα εκλογικά Κέντρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 844 πολιτών. Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι τελικά μπόρεσαν να ψηφίσουν 2.000.000  πολίτες που είπαν  «ναι» στην ανεξαρτησία με σαρωτική πλειοψηφία.

2018. Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Βολιβίας κατά της Χιλής για πρόσβαση στη θάλασσα. Στον Καναδά , σαρωτική νίκη του Συνασπισμού «Το μέλλον  του Κεμπέκ» , στις γενικές εκλογές στο Κεμπέκ. Το «Avenir Québec» με επικεφαλής τον Φρανσουά Λεγκό κέρδισε τις 74 από τις συνολικά 125 έδρες, εξαφανίζοντας  το «Παρτί Κεμπεκουά». Το Κόμμα των Φιλελευθέρων,  έγινε το κόμμα της αντιπολίτευσης με 31 έδρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: