28/10/20

Που πήγαιναν οι επίστρατοι στις 28 Οκτωβρίου 1940;

 

Θα μου πείτε Στο Μέτωπο! 
- Ναι, αλλά, το τραίνο δεν πήγαινε στο μέτωπο !.
Στο Καλπάκι και την Πίνδο όσοι πήγαν, πήγαν  περπατώντας. 
Οι επίστρατοι με τα τραίνα πήγαιναν στη Φλώρινα στο Σώμα του Τσολάκογλου. Που αφού επιστρατεύτηκε, ο Παπάγος τον άφηνε μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, για 21 ημέρες στο…. περίμενε, την ιταλική επίθεση για τη Θεσσαλονίκη - προς τη Θεσσαλονίκη.

 Ο Παπάγος γνώριζε από τις 20 Οκτωβρίου του 1940, τις αποφάσεις της σύσκεψης που συνεκάλεσε στο Παλάτσο Βενέτσια ο Μουσολίνι στις 15 Οκτωβρίου, από κρυπτογράφημα σπάνιας ακρίβειας τους Έλληνα Πρέσβη στη Ρώμη, Ιωάννη Πολίτη, και είχε οκτώ ολόκληρες ημέρες για να επιστρατευθούν οι μονάδες και προωθηθούν ενισχύσεις στις οποίες που κυριολεκτικά δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Ο Πολίτης συνοπτικά και επιγραμματικά τόνιζε: «Επίθεσις εις Ήπειρον, πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας.» 
Η περιγραφή ήταν απολύτως σωστή. «Πίεση προς την Θεσσαλονίκη» και σε δεύτερο χρόνο «προέλασις προς Αθήνας». 

Άρα ο Παπάγος και οι Επιτελείς του, έπρεπε να αντιληφθούν ότι οι Ιταλοί γνώριζαν το απόρρητο σχέδιο ΙΒβ, και ότι ο αντικειμενικός σκοπός τους ήταν η ταχεία κατάληψη της Ηπείρου, την οποία το σχέδιο Παπάγου , την παραχωρούσε στους Ιταλούς. 
 Επομένως όταν έδινε εντολή στον Κατσημήτρο για σύμπτυξη εξυπηρετούσε τα Ιταλικά σχέδια. Ο Παπάγος γνώριζε επιπλέον από την πληροφορία του Πολίτη, ότι δεν θα γινόταν επίθεση προς τη Θεσσαλονίκη, και επομένως , όταν δεν επέτρεπε στον Τσολάκογλου να επιτεθεί , επίσης εξυπηρετούσε και κάλυπτε την Ιταλική υποχώρηση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γράφεις στις αναρτήσεις "νίκησαν τον φασισμό" αλλά δεν σε έχω δει να γράφεις ότι "νίκησαν την Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία των Άγγλων" στην Κύπρο, γιατί στην μία περίπτωση νίκησαν την ιδεολογία ενώ στην άλλη τους Άγγλους;;;;;;; ομοίως σε οποιαδήποτε άλλη νίκη γράφεις "Βούλγαροι, Αλβανοί, Τούρκοι" και όχι το πολίτευμά τους.....