26/10/20

Σήμερα του Αγίου Δημητρίου για τους αναθεωρημένους Νεοημερολογίτες

Με το «αναθεωρημένο» Ιουλιανό, σήμερα είναι 26 Οκτωβρίου. Με το κανονικό ορθόδοξο ημερολόγιο σήμερα είναι 13 Οκτωβρίου, και ο Άγιος Δημήτριος εορτάζει σε 13 ημέρες. Δηλαδή στις 8 Νοεμβρίου, των Καθολικών. 

Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε στις 26 Οκτωβρίου με το παλιό, αλλά το «γιορτάζουν» σήμερα .

 Τέλος πάντων, χρόνια πολλά σε όσους Δημήτρηδες γιορτάζουν σήμερα. Θα τους τα ξαναπούμε και σε 13 ημέρες. 

Και μην ξεχνάμε ότι ο Άγιος «πολιούχος», μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη  από την Σρέμσκα Μιτρόβιτσα ,το Σίρμιο, που ήταν μία από της πρωτεύουσες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια της Τετραρχίας, στον Ιππόδρομο της οποίας αγωνιζόταν ο Λυαίος.

 Ο διοικητής της 8ης Στρατιάς του Αυτοκρατορικού Οθωμανικού Στρατού , Χασάν Ταχσίν Πασάς υπέγραψε στο «Διοικητήριο Θεσσαλονίκης», την άνευ όρων παράδοση του οθωμανικού στρατού τη νύχτα της 26 Οκτωβρίου/ 8 Νοεμβρίου 1912.

Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς , (1845-1918), ήταν γόνος της ευγενούς αλβανικής δυναστείας των Μεσαρέ, και έμαθε γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Είχε νυμφευτεί εξισλαμισμένη Ελληνίδα και γιος του ήταν ο ζωγράφος Κενάν Μεσαρέ.

Για την παράδοση της Θεσσαλονίκης ο Χασάν Ταχσίν Πασάς καταδικάστηκε από τουρκικό στρατοδικείο ερήμην σε θάνατο ως προδότης. Μετά το πέρας των πολέμων στάλθηκε από την ευγνωμονούσα κυβέρνηση Βενιζέλου για λόγους ασφάλειας και υγείας στη Γαλλία και κατόπιν στην Ελβετία.
Πέθανε στη Λωζάννη το 1918. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1937 στον οικογενειακό τάφο των Μεσαρέ στο αλβανικό νεκροταφείο της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη και, όταν το νεκροταφείο καταπατήθηκε, το 1983, στο οστεοφυλάκιο της Μαλακοπής. Από το 2002 βρίσκονται θαμμένα στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα κοντά στη βίλα Μοδιάνο, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.
Το υπογεγραμμένο πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης που.... έκανε φτερά.
Το έγγραφο της παράδοσης έχει κλαπεί.

Ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την «απελευθέρωσε» στις 27 Οκτωβρίου/ 9 Νοεμβρίου 1912.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο ανθιμος ο επισκοπος σολουν ζει η πεθανε ;

εχει να εμφανιστει κανενα χρονο σε εκκλησια αφοτου εχασε επαφη και νερουλιασε στα μυαλα του

στις τελευταιες εμφανισεις το ειχε φανερα χαμενο δεν ηξερε τι ελεγε τα εχανε γενικως

ουτε σημερα εμφανιστηκε δημοσια

και αν προσεξατε τσιμουδια απο παντου δεν λεει κανεις τιποτα στα μμε.



βαζουνε των φιλιππων μπροστα στις τελετες ,

μαλλον αυτον ετοιμαζουν για διαδοχο . ηταν αλλωστε νομιζω εκλεκτος της μητροπολης σολουν αυτος ο τυπος και τον κανανε επισκοπο

γιατι περιμενουν να πεθανει για να τον αλλαξουν δεν το καταλαβαινω με τους παπαδες αυτο το μαζοχιστικο πραμα...

Ανώνυμος είπε...

Να χαιρετισω και να ευχηθω σ' ολους του φιλους μου τους Μιμηδες ανα την επικρατεια, που γιορταζουν σημερα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και τα καλυτερα ερχονται.....

Η παλη μεταξυ Ανεσπερου Φωτος και Σκοτους εχει ηδη κριθει για την 3η Νοε 2020.






Γιουφτος κραδαινων Πυρσον

Ανώνυμος είπε...

Υπηρχε ενα κειμενο τηλεγραφηματος που ειχαν στειλει οι εβραιοι σε Αυστριακο προξενο; φοβουμενοι την αντιδραση/αντιποινα των Ελληνων για τα εγκληματα που διεπραξαν εναντιον των Ελληνικων πληθυσμων την εποχη της τουρκοκρατιας.
Φαινεται το διαγραψαν οι εβραιοι απ τις μηχανες αναζητησης.

Ανώνυμος είπε...

Πότε εκλάπη αυτό το έγγραφο; Κι εσύ πού βρήκες αυτή την φωτογραφία;

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...