14/11/21

14 Νοεμβρίου 1940 . Την 18η ημέρα του Πολέμου εκδηλώθηκε σε όλο το μέτωπο η ελληνική επίθεση

 

Η ελληνική επίθεση εξαπολύθηκε στις 06:30 το πρωί της 14ης Νοεµβρίου σ’ ολόκληρο το µέτωπο του Γ΄ Σ.Σ. από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.
 Η XV Μεραρχία εφόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ιταλούς. Παρ’ όλες τις επανειλημμένες ιταλικές αντεπιθέσεις στις 10.00 πμ διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και κατέλαβε τα υψώµατα νότια της Τσερνόβσκας ενώ τις απογευµατινές ώρες το 28ο Σ.Π. κατάφερε µετά από σκληρές µάχες σώµα µε σώµα να καταλάβει το ύψ. 1480 και να συνδεθεί µε το 33ο Σ.Π. το οποίο είχε επιτεθεί αιφνιδιαστικά από το αριστερό της Μεραρχίας και είχε καταλάβει διαδοχικά τα υψώµατα µέχρι το υψ. 1338, (Τσέρνικ), ενώ απέτρεψε την ανατίναξη της στρατηγικής σηµασίας γέφυρας του ∆εβόλη ποταµού. 
Μέχρι τις βραδινές ώρες η XV Μεραρχία κατάφερε να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιοµέτρων κατέχοντας την γραµµή Μπιτίνσκα – υψ. Τσέρνικ – υψ.1285. 

Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και παρά τους ισχυρούς αεροπορικούς βοµβαρδισµούς να καταλάβει τις πρωινές ώρες την περιοχή ανατολικώς του Σαλ και την δυτική όχθη του ∆εβόλη ενώ µέχρι το βράδυ είχε διασπάσει την κύρια τοποθεσία ιταλικής αντίστασης και είχε προχωρήσει ένα χιλιόμετρο δυτικώς του Σαλ. 

Η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα της διατάξεως επιτέθηκε αιφνιδιαστικά µε το 65ο Σ.Π. καταλαμβάνοντας το χωριό Βόζιγραδ και συνάντησε ισχυρή ιταλική αντίσταση στο υψ. 1259 . Νοτιότερα, απόσπασµα του 68ου Σ.Π. προέλασε µέχρι το ύψος του χωριού Νικολίτσε και κατέλαβε τα γύρω υψώµατα. Στο αριστερό άκρο, απόσπασµα της Μεραρχίας κινήθηκε από το Γκούµπελ προς το Καζάν όπου και το κατέλαβε, αλλά συνάντησε αντίσταση στο υψ. Μπαταρός. 

 Η ελληνική αεροπορία υποστήριξε την επίθεση βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο της Κορυτσάς. Χάσαμε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο Σμηναγός ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ και ο Ανθυποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΗΣ . Επίσης απωλέστηκε ένα Potez 25, που χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης στον τομέα του ΤΣΔΜ από μικρό ύψος. Σκοτώθηκε ο χειριστής υποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΑΣ. 

Η επίθεση στη Δυτική Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου, από το Α' και Β' Σώμα Στρατού. Στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, τα Τάγματα ΙΙ/39 και ΙΙΙ/39 του Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου διατάχθηκαν να ανατρέψουν να επιτεθούν στην κατεύθυνση των υψωμάτων Τζουφαράχη (Υψ. 935) και Βίγλα (Υψ. 836) που κατείχε η Ιταλική Μεραρχία Φερράρα. 

Στην ακτίνα της επίθεσης ήταν και τα χωριά Αρίστη, των Άνω Ραβενία, Γεροπλατάνος και Καλύβια. 
 Η Τζουφαράχη κατελήφθη αλλά έπεσαν μαχόμενοι ο Υπολοχαγός Χορμόβας Νικόλαος , ο Υποδεκανέας Παπαϊωάνου Νικόλαος, και οι Στρατιώτες Κούκας Δημήτριος, Μερμίγγης Ηλίας, Γωγάκης Απόστολος , Γεωργόπουλος, Χαρίλαος και Λάκας Ιωάννης .

 Στον τομέα ευθύνης του Α ΣΣ το 5/42 επετέθη και κατόπιν αγώνος απελευθερωσε το χωριό γραμμής Κοκλιούς και ανακατέλαβε τα ύψ. Σιάστη και Γρίμπιανη. Πιο δυτικά το 24ο Σύνταγμα Πρεβέζης επιτέθηκε για την εξάλειψη του Ιταλικού προγεφυρώματος στον τομέα της Θεσπρωτίας και κατέλαβε το Λόφο Προφήτης Ηλίας της Πέστιανης, απελευθέρωσε το χωριό από τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , (TSETA), και ανάγκασε τους Ιταλούς να οπισθοχωρήσουν από την Λυκοτσόρα και να μαζέψουν τις δυνάμεις τους στο Κύριο Βουνό. 
Το βράδυ Αλβανοί προερχόμενοι από το Χωριό Σαλίτσα (γνωστό σήμερα ως Λάκα), επιχείρησαν να επιτεθούν στην Σπηλιά όπου κρυβόταν όλα τα γυναικόπαιδα και γέροι της Κρυας Βρύσης με σκοπό να τους εκτελέσουν , (ακριβώς στην ίδια Σπηλιά επί Τουρκοκρατίας είχε μαρτυρήσει ομάδα Καλόγηρων) αλλά απωθήθηκε από ελληνική περίπολο. 

 Τη νύχτα της 14ης προς την 15η Νοεμβρίου 1940 μοίρα αντιτορπιλικών υπό τη διοίκηση του Αρχηγού του Στόλου Ναυάρχου Καββαδία ενήργησε επιδρομή στο στενό του Οτράντο. Όμως η μοίρα, αποτελούμενη από τα αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Ύδρα» δεν πέτυχε επαφή με τον ιταλικό στόλο.

 Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τα Ιωάννινα και τη Λάρισα. Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία και κατέστρεψε το κέντρο της πόλης. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 568 άμαχοι. 

Ο Μολότοφ αναχώρησε από το Βερολίνο, για τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: