25/11/21

Η κατεπείγουσα , mεταφορά του φυματικού πράκτορα Πλουμπίδη με περιπολικό από το κρησφύγετό του στον Κολωνό, στο Νοσοκομείο Σωτηρία που βαφτίστηκε «σύλληψη»

 

γράφει ο Σπυρίδων Χατζάρας 

Η δήθεν σύλληψη του πράκτορα Πλουμπίδη,  που έπρεπε να μεταφερθεί  επειγόντως στο σανατόριο έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1952, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη , και ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της ίδιας ημέρας από τον υπουργό Εσωτερικών Παυσανία Λυκουρέζο ως δήθεν επιτυχία των διωκτικών Αρχών. 

 Όπως είπε, η σύλληψη έγινε στις 2.45' π.μ. από ομάδα αστυνομικών, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Ρακιντζή. 

 Ο Πλουμπίδης, όπως είπε ο υπουργός ήταν βαριά άρρωστος από φυματίωση και νεφρίτιδα, και μεταφέρθηκε αμέσως στο Σανατόριο «Σωτηρία» και όχι στην Γενική Ασφάλεια. 

 Δηλαδή, αντί να πάρουν το 166 , το «Πρώτων Βοηθειών», κάλεσαν περιπολικό της Ασφάλειας που τον μετέφερε στη Σωτηρία, όπου βρισκόταν και πριν την Πόλεμο και καθοδηγούσε από εκεί το Κόμμα σε συνεργασία με τον παπα-Δημήτρη Μπάλφουρ. 

 Ο Πλουμπίδης έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ με «Κοπτάτσια» τον Απρίλιο του 1938 και μαζί με τον Γιώργη Σιάντο ανέλαβαν την καθοδήγηση. 

Αυτός ήταν ο αρχηγός, όσο ο Νίκος ήταν στην Κέρκυρα και μετά στο Νταχάου. 
Ο Πλουμπίδης διέγραψε τα ηγετικά στελέχη του κόμματος Π. Δαμασκόπουλο, Σ. Σκλάβαινα, Μ. Μανωλέα που είχαν υπογράψει δήλωση μετανοίας. 

Στις 22 Μαΐου 1939, ο Μανιαδάκης συνέλαβε τον Πλουμπίδη στο Κουκάκι, αλλά, με παρέμβαση του Μπάλφουρ, αντί τον στείλουν στην Ακροναυπλία και την Κέρκυρα,  για «ανθρωπιστικούς λόγους», επειδή έπασχε από φυματίωση, μεταφέρθηκε στο σανατόριο «Σωτηρία» στην πτέρυγα πολιτικών κρατουμένων. 

Τον Νοέμβριο του 1939 η Ασφάλεια πέτυχε τη σύλληψη του Σιάντου, ο οποίος μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας στην Ακτίνα Θ', μαζί με το Ζαχαριάδη. 

 Έτσι , μόνος καθοδηγητής στην Αθήνα ήταν ο Πλουμπίδης, τον οποίο ο Ζαχαριάδης υποπτεύτηκε ως πράκτορα της Ιντέλιτζεντ Σέρβις και για αυτό κατήγγειλε, τη λεγόμενη Παλιά Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ (ΠΚΕ) την οποία καθοδηγούσε Πλουμπίδης και στης οποίας τον Ριζοσπάστη αρθρογραφούσε μέσα από την Σωτηρία. 

 Προσωπικός του νοσοκόμος και έμπιστος διαγγελέας του, ήταν ο Γιώργος Κοζάνης ο μετέπειτα στρατοπεδάρχης του Ασύλου της Κοκκινιάς, με το επαναστατικό ψευδώνυμο, «Μπάρμπας», ο οποίος συνελήφθη το 1948 και έδωσε μια μακροσκελή κατάθεση 300 σελίδων και απηλλάγη στη δίκη που έγινε το 1950 επειδή τα εγκλήματα που διέπραξε έγιναν λόγω συγχύσεως. 

 Ο Πλουμπίδης οργάνωσε το ΕΑΜ από τη Σωτηρία, και έφερε σε επαφή τον Τζίμα με τον «Οδυσσεα», τον Γεράσιμο Αλεξάτο, (πράκτορα τω Άγγλων από το 1938), που παρέδωσε τις πρώτες 10000 χρυσές λίρες και τους ασυρμάτους στο Κόμμα για επικοινωνία με το Κάιρο. 

Ο Πλουμπίδης, έδωσε την εντολή για την χρηματοδότηση της μεταγωγής του Σιάντου και την απελευθέρωση του. Για ένα μικρό διάστημα μεταφέρθηκε από την αστυνομία της κατοχής στις φυλακές της Τρίπολης από όπου τον απελευθέρωσαν οι λίρες του ΚΚΕ στις 26 Φενρουαρίου 1942. Έκτοτε έμεινε στην Αθήνα ως ο κύριος καθοδηγητής που δεν όταν ούτε ο Ιωαννίδης ούτε ο Σιάντος. 

 Αυτός, δημιούργησε και την ΟΠΛΑ και έδωσε τη διαταγή να παρακολουθείται κάθε αντικομμουνιστική πράξη, κουβέντα, ή σχόλιο εναντίον του ΕΑΜ και να γίνουν λίστες όλων των αντιφρονούντων, των «αντιδραστικών» , που είχαν συγγενείς στρατιωτικούς, αστυνομικούς, και αντάρτες Εθνικών οργανώσεων, οι οποίοι έπρεπε να ΠΕΘΑΝΟΥΝ, για να έρθει ο σοσιαλισμός της θαλασσοκράτειρας. 

 Ο Πλουμπίδης κατέδωσε τον απεσταλμένο του Ζαχαριάδη Μπελογιάννη του οποίου η αποστολή ήταν να αφαιρέσει τον έλεγχο των οργανώσεων των Κομμουνιστών από τον Πλουμπίδη και αυτός αποκάλυψε το που βρισκόντουσαν οι ασύρματοι.

 Η απόφαση να βγει στην επιφάνεια ελήφθη επειδή ήταν μελλοθάνατος με στόχο να αγιοποιηθεί και να εξαγνιστεί. Και αυτό το έργο ανέλαβε το κλιμάκιο της Ιντέλιτζενς Σέρβις.

 Στις 27 Νοεμβρίου 1952 από το ραδιοσταθμό της Ελεύθερης Ελλάδας, μεταδόθηκε ότι «ο Πλουμπίδης είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας. (Από το 1925). Στη χιτλερική κατοχή και την περίοδο της αμερικανοκρατίας, ο προβοκάτορας Πλουμπίδης έκανε μεγάλη ζημιά στο λαϊκό κίνημα και το λαό μας. Ο Πλουμπίδης είναι βαμμένος θανάσιμος εχθρός του λαού. Τα στοιχεία που αφορούν τη χαφιέδικη πρακτορική δράση του θα δημοσιευτούν την κατάλληλη ώρα». 

 Παράλληλα με αυτή την ανακοίνωση, η Ελεύθερη Ελλάδα μετέδωσε την ίδια ημέρα; ότι ότι καθαιρέθηκε από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ο Γιάννης Ιωαννίδης.

 Ο Ζαχαριάδης που οι απολογητές του χαφιεδοσοσιαλισμού τον κατηγορούν για όλα, είπε ότι ο Πλουμπίδης «έκανε μεγάλη ζημιά στο λαϊκό κίνημα και το λαό μας» και ότι «ο Πλουμπίδης είναι βαμμένος θανάσιμος εχθρός του λαού».

 Ο ¨Άγιος Πλουμπίδης ήταν ο υπεύθυνος για τις σφαγές της ΟΠΛΑ στο Περιστέρι, στο Άσυλο Κοκκινιάς, στα Τουρκοβούνια, τα διυλιστήρια της Ούλεν, την Κυψέλη, το Δρουγούτι, τον Υμηττός, τη Καισαριανή, το Βύρωνας, το Μπαρουτάδικο, τα Λατομεία Κοπανά.... Αυτός ήταν πίσω από τις «υπερβασίες».
 Ο Πλουμπίδης δεν συνελήφθη  λοιπόν από τον Ρακιντζή. Οι αστυνομικοί τον παρέλαβαν στο κρησφύγετό του στον Κολωνό , σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης και τον μετέφεραν στον γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

18 Ιουνίου του 1943: Η ίδρυση των Αντικομμουνιστικών Ταγμάτων Ασφαλείας που είχαν ως πρότυπο τα Δημοκρατικό Τάγματα

Από τον Μάρτιο του 1942, με την έγκριση των Αρχών Κατοχής , οι Νομαρχίες είχαν αρχίσει να χορηγούν άδειες οπλοφορίας σε επιλεγμένα άτομα, τα...