25/11/21

Η 29η ημέρα του Πολέμου. Το μήνυμα Φον Κανάρη προς Μεταξά. «Δεν είναι πιθανή μια γερμανική στρατιωτική επέμβαση στην Ελλάδα, έκτος εάν η Αγγλία εγκατασταθεί εις Θεσσαλονίκη και ή Ελλάς παραχωρήσει βάσεις διά προσβολή πηγών πετρελαίου».

 

Η 29η ημέρα του Πολέμου ήταν Δευτέρα Η 25η Νοεμβρίου .Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέφερε. «Κούρασις μεγάλη. Τίποτα νέον. Σαν σήμερα δραπέτευσα από την Κορσική». Στο ημερολόγιο δεν σχολίασε το μήνυμα από το Βερολίνο του Φον Κανάρη.   

 O Έλληνας ναυτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο επισκέφτηκε τον αρχηγό της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ναύαρχο Κανάρη και «Έγένετο δεκτός μετά εξαιρετικής εγκαρδιότητος».

Ο Ναύαρχος,  «εξέφρασε καταφανή ικανοποίηση διά ελληνικάς νίκας», και είπε ότι, «δυσκόλως προβλέπεται στάσις Γερμανίας έναντι συρράξεως».

Ο έλληνας ναυτικός ακόλουθος τον ρώτησε για την παρουσία των Άγγλων στην Κρήτη και την «έχαρακτήρισε ζήτημα ανωτέρας βίας διά τήν Ελλάδα».

 Ο Ναύαρχος ερωτήθηκε για την περίπτωση απόβασης αγγλικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ή τη Λήμνο και απάντησε ότι «αν τούτο δεν αποδειχθεί αληθές η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ήρεμη».

 Ο Ναύαρχος βεβαίωσε τον Έλληνα ναυτικό ακόλουθο ότι η Ιταλία ουδόλως συνεβουλεύθη το Βερολίνο και ενήργησε αυτοβούλως.

 Ο Ναύαρχος τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια γερμανική στρατιωτική έπέμβαση στην Ελλάδα, έκτος εάν η Αγγλία εγκατασταθεί εις Θεσσαλονίκην και ή Ελλάς παραχωρήσει βάσεις διά προσβολήν πηγών πετρελαίου. 

Το τηλεγράφημα της Ελληνικής Πρεσβείας προς το Κέντρο, με εντολή Μεταξά κοινοποιήθηκε στην Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ώστε να ενημερωθεί για αυτό η αγγλική πλευρά.

Στο Μέτωπο , η 8η  Μεραρχία συνέχισε να μάχεται για τη  διάνοιξη της διαβάσεως Κακαβιάς, Οι Ιταλοί και το Τάγμα των Αλβανών εθελοντών  «Τιμόρ», επιτέθηκαν και ανακατέλαβαν το σταυροδρόμι στο Δελβινάκι. Η 2α Μεραρχία του Α΄ ΣΣ επιτέθηκε προς την κατεύθυνση Δρυμάδες – Πολιτσάνι και στη συνέχεια προς την στενωπό της Σούχας (μήκους 8 χιλιομέτρων και πλάτους 200 – 600 μέτρων). Στον παραλιακό τομέα το Απόσπασμα Λιούμπα, που για είκοσι ημέρες δεν είχε ρίξει σφαίρα συνέχιζε να περπατάει προς αναζήτηση επαφής με τους Ιταλούς .

Η Ταξιαρχία Ιππικού χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των τμημάτων της άρχισε το πρωί της 25ης  Νοεμβρίου να κινείται στην κατεύθυνση Μπόροβα – Ναβοσέλα – Φράσερι και μέχρι τις βραδινές ώρες έλαβε επαφή με τον εχθρό.    Η  Ομάδα Αναγνωρίσεως του 3ου Συντάγματος Ιππικού συγκρούστηκε με Ιταλούς  στην περιοχή Λεσκοβικίου. Σκοτώθηκε ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Λιοδήμος Ηλίας του Ευσταθίου

Στον Τομέα του  Γ΄ ΣΣ  η 13η Μεραρχία ξεκίνησε την επιθετική ενέργεια στις 25 Νοεμβρίου και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταληφθεί ο αυχένας Γραμποβίτσας. Οι μονάδες του Γ΄ Σώματος έβλεπαν το Πόγραδετς.

Η ομάδα  Μεραρχιών «Κ» μελετούσε τις επόμενες κινήσεις της .      Η 9η Μεραρχία εγκαταστάθηκε αμυντικά στη γραμμή, χωριό  Τρέσκα υψωμα  Κουρόρα µε αποστολή να καλύψει τις κατευθύνσεις από Οστραβίτσα και κοιλάδα Αψού προς την Κορυτσά.

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σχολίασε: «Η καταδίωξις έχει χαλαρωθεί;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ