3/11/21

Η Λάϊκα, που δεν λεγόταν Λάϊκα

 

Είδος:Σκύλος. Φύλο: Θηλυκό. Επάγγελμα: Αστροναύτης. Γέννηση. 1954. Τόπος γέννησης Μόσχα. Βάρος: Περίπου 6 κιλά. Ημερομηνία θανάτου 3 Νοεμβρίου 1957.Τόπος θανάτου: Διάστημα. Εντός του «Σπούτνικ2» σε τροχιά περί την Γη. Αιτία θανάτου: Υπερθερμία. 

Η αδέσποτη σκυλίτσα που πέθανε για το καλό της επιστήμης στις 3 Νοεμβρίου 1957 μέσα στο διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 2» δεν άκουγε αυτό το όνομα. 
Η Σκυλίτσα ήταν αδέσποτη και γεννήθηκε στον δρόμο το 1957 όπου την μάζεψαν οι υπάλληλοι του Δήμου της Μόσχας, 
Από εκεί, την πήραν οι «επιστήμονες» που την φώναζαν «Ζούτσκα». 
To «Λάϊκα» το βρήκαν οι επικοινωνιολόγοι του Κόμματος μετά θάνατον . 

Η «Ζούτσκα», ήταν περίπου τριών ετών, και ζύγιζε σχεδόν 6 κιλά. Ηταν ένα από τα τρία σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν για την πτήση του Σπούτνικ 2 .

Για να συνηθίσουν τα σκυλιά την περιορισμένη καμπίνα του Sputnik 2, τα κρατούσαν σε μικρότερα κλουβιά για περιόδους που ξεπερνούσαν τις 20 ημέρες. 

Τα σκυλιά τοποθετήθηκαν σε φυγοκέντρηση, η οποία προσομοίωνε την επιτάχυνση που σημειώθηκε κατά την εκτόξευση των πυραύλων, καθώς και σε μηχανές που αναπαράγουν τους θορύβους στο διαστημόπλοιο. Αυτά τα πειράματα οδήγησαν σε διπλασιασμό του καρδιακού ρυθμού τους και αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης. 

Η «Ζούτσκα» μπήκε στον δορυφόρο στις 31 Οκτωβρίου 1957, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της αποστολής. Λίγο πριν την απογείωση, συνδέθηκαν πάνω της τα ηλεκτρόδια για την παρακολούθηση των σωματικών της λειτουργιών. 

Με τη μέγιστη επιτάχυνση κατά την εκτόξευση, ο ρυθμός αναπνοής της «Ζούτσκα» ανέβηκε σε τρεις έως τέσσερις φορές πάνω από τον κανονικό ρυθμό. Οι ανιχνευτές έδειξαν ότι ο καρδιακός ρυθμός που ήταν 103 παλμοί ανά λεπτό πριν από την εκτόξευση και είχε φτάσει τους240 στην αρχή της επιτάχυνσης. 

Αφού το Sputnik 2 έφτασε στην τροχιά του, το προστατευτικό κάλυμμα έπεσε με επιτυχία. Ωστόσο, το τελευταίο στάδιο του εκτοξευτή δεν διαχωρίστηκε όπως αναμενόταν, εμποδίζοντας το σύστημα ρύθμισης της θέρμανσης να λειτουργεί σωστά, αυξάνοντας τη θερμοκρασία της καμπίνας στους 40°C.. 

Μετά από τρεις ώρες χωρίς βαρύτητα, οι σφυγμοί της «Ζούτσκα» είχαν στους 102 . Η «Ζούτσκα» ήταν ανήσυχη αλλά έτρωγε το φαγητό της Ωστόσο, μετά από περίπου πέντε ώρες και επτά λετπά πτήσης, η «Ζούτσκα» δεν έδωσε κανένα ίχνος ζωής. ‎ Πέθανε από υπερθέρμανση ή ασφυξία.‎ 

Το «Sputnik» 2 ήταν εξοπλισμένο με ένα σύστημα υποστήριξης ζωής που αποτελείτο από γεννήτρια οξυγόνου καθώς και συσκευές για την πρόληψη της υπεροξυίας και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Το σκυλί φορούσε στολή και το κρατούσαν ιμάντες για να περιορίσουν τις κινήσεις του στη στενή καμπίνα. 

Το ζώο, ονομάστηκε «Λάϊκα» στην ανακοίνωση του Τάςς αλλά δεν ζούσε πιά για να το ακούσει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον τονίζεται το άλφα, δεν χρειάζονται τα διαλυτικά στο γιώτα

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 1941. 73η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου

Ο δηλητηριασμένος με την τοξίνη «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ», Ιωάννης Μεταξάς σε 9 ημέρες θα εμφάνιζε τα συμπτώματα της δηλητηρι...