4/11/21

H 4η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 4η Νοεμβρίου είναι η 308η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 57 ημέρες ως το τέλος του έτους.

1307.Η Ελβετική Συνομοσπονδία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αυστρία.

1380. Η στέψη του Καρόλου ΣΤ ́ ως βασιλιά της Γαλλίας.

1429. Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου νίκη της Ιωάννας της  Λορένης ,κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαν Πιερ-λε-Μουτιέ.

1493.Η αποστολή του Χριστόφορου Κολόμβου «βρήκε»  το νησί της Γουαδελούπης.

1520. Ο Χριστιανός Β΄ της Δανίας ενθρονίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Γκούσταβ Τρόλε στον Καθεδρικό Ναός της Στοκχόλμης ως Βασιλιάς της Σουηδίας. Τη στέψη ακολουθεί τριήμερη γιορτή στη Στοκχόλμη και γενική αμνηστία Στους οπαδούς του πατριωτικό κόμματος του θανόντος Αντιβασιλέα Στεν Στούρε. 

1576. Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο, απλήρωτοι μισθοφόροι στην υπηρεσία του  βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Β μπήκαν στην Αμβέρσα και την λεηλάτησαν. 
1619. Ο καλβινιστής εκλέκτορας του Παλατινάτου Φρειδερίκος Ε΄ που αποδέχτηκε το στέμμα της Βοημίας ως εξέχων μέλος της Προτεσταντικής Ένωσης στέφτηκε βασιλιάς της Βοημίας στο παρεκκλήσι της Πράγας.

1660. Στις 23 Οκτωβρίου/4 Νοεμβρίου  1660, ο ρωσικός στρατός υπό τη διοίκηση του  Βασίλι Μπορίσοβιτς Σερεμέτεφ συνθηκολόγησε με την Πολωνό-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και τον Αταμάνο Στάνισλαβ Ρεβέρα Ποτόσκι, και τους Τατάρους της Κριμαίας .

1708 .Ο Ουκρανός Αταμάνος  Ιβάν Μαζέπα ανακοίνωσε τη διάλυση της συμμαχίας με τον Πέτρο Α ́ και προσχώρησε  στα στρατεύματα του Σουηδού βασιλιά Καρόλου του 13ου.

1794. Ο Αλέξανδρος Σουβαρόφ με 20.000 άνδρες διέλυσε τους υπασπιστές της Βαρσοβίας στην μάχη της Πράγκα ανατολικά της Βαρσοβίας , στην οποία έπεσαν μαχόμενοι 6000 Πολωνοί. Έτσι συνετρίβη η εξέγερση του Κοσκιούσσο . Μετά τη μάχη, ακολούθησε η σφαγή 17000 αμάχων. 

1798. Στις 4/15 Νοεμβρίου , κατέπλευσαν στην κατεχόμενη από τους Γάλλους Κέρκυρα τα πρώτα επτά πλοία της κοινής ναυτικής μοίρας Ρώσων και Οθωμανών. και αγκυροβόλησαν στ’ ανοιχτά. Οι Γάλλοι σήμαναν συναγερμό.

1814. Σύμφωνα με τη Ειρήνη του Κίελου ψηφίστηκε το Νορβηγικό σύνταγμα, και η χώρα έγινε ανεξάρτητο Βασίλειο.

1815. Στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου, ο Ρώσος αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α ́ και ο Πρώσος βασιλιάς Φρειδερίκος Γ ́ ανακοίνωσαν τον αρραβώνα του Τσαρέβιτς Νικολάου (του μελλοντικού αυτοκράτορα Νικολάου Α ́) και της Πριγκίπισσας Σάρλοτ, που αποδέχθηκε την Ορθοδοξία και έλαβε το όνομα Αλεξάνδρα.

1826. Η Δεύτερη νίκη του Καραϊσκάκη στη Δόμβραινα.

1848. Στη Γαλλία υιοθετήθηκε το Σύνταγμα της δεύτερης Δημοκρατίας. 

1852.  Ο  Κόμης του Καβούρ, έγινε πρωθυπουργός του Πεδεμόντιου-Σαρδηνίας.

1906. Στη Σόφια σχηματίστηκε η εικοστή έβδομη κυβέρνηση του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Ντίμιταρ Πετκόφ.

1912. Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος. Στις 4 /17 Νοεμβρίου, η μεγάλη και ιστορική μάχη της Σιάτιστας. Ο Ελληνικός Στρατός απέκρουσε την επίθεση του Μεχμέτ πασά που πολιορκούσε τη Σιάτιστα με 3.000 Τούρκους. Οι Τούρκοι είχαν 400 νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι ελληνικές απώλειες ήσαν 70 νεκροί. Ο στρατός του Μαυροβουνίου απελευθέρωσε  την Τζάκοβα. Ο ταξίαρχος Ράντομιρ Βέσοβιτς εισήλθε στην πόλη και διόρισε δήμαρχο, δικαστή  και  αρχηγό της αστυνομίας.Την ίδια ημέρα ο βουλγαρικός στρατός επιτέθηκε στη γραμμή άμυνας του οθωμανικού στρατού στη Τσιατάλτζια. Ο Γούντροου Ουίλσον, εκλέχτηκε  28ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1915. Στο μέτωπο Ιταλίας και Αυστροουγγαρίας έληξε  η τρίτη μάχη του Ισόνζο  χωρίς  νικητή.

1917. Έληξε η μάχη του Καπορέτο με την υποχώρηση του ιταλικού στρατού πέραν του ποταμού Πιάβε. Στην Αγία Πετρούπολη (22 Οκτωβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), η στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή με επικεφαλής τον Λεόν Τρότσκι, ανέλαβε τη διοίκηση της φρουράς της ρωσικής πρωτεύουσας.


1918 .Σχηματισμός του πρώτου Συμβουλίου εργατών και στρατιωτών στο Κίελο .Τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία της βίλας Σιζέτι μεταξύ Αυστρίας-Ουγγαρίας και Ιταλίας.

1921.Δολοφονήθηκε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τακάσι Χάρα. Στη Γερμανία από το «NSDAP» ιδρύθηκαν  τα Τάγματα Εφόδου "Sturmabteilung" (SA) υπό τον Ερνστ Ρεμ.

1922 .Στην Αίγυπτο, ο Άγγλος τυχοδιώκτης και «αρχαιολόγος» Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε την είσοδο του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

1928. Δολοφονήθηκε στο Γκράντ Οτέλ στη Νέα Υόρκη ο «Βασιλιάς των Ιουδαίων», Άρνολντ Ροθστάιν, ο αρχηγός της εβραϊκής μαφίας.

1931. Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την Ιαπωνία, λόγω της επίθεσης στην Μαντζουρία.

1939 .Ο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ την εγκριση πώλησης πολεμικού υλικού στις χώρες που πολεμούσαν κατά του φασισμού στην Ευρώπη.

1940. 8η ημέρα του Πολέμου. Τα ξημερώματα , οι Ιταλοί επιχείρησαν να περάσουν τον Καλαμά στο ύψος της Βροντισμένης, και τα κατάφεραν. Άμεση όμως αντεπίθεση του 1ου Τάγματος τούς έριξε και πάλι πίσω, με σημαντικές απώλειες, κυρίως σε πνιγμένους. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κατσιμήτρου. «Οι διοικηταί των λόχων και οι αξιωματικοί διμοιρίται κατά το παράγγελμα «εμπρός διά της λόγχης» ετέθησαν επί κεφαλής των τμημάτων προηγούμενοι των ανδρών και δίδοντες το ωραίον και υψηλόν παράδειγμα ανδρείας, γενναιότητος και ηρωισμού». Το ιταλικό πυροβολικό συνέχισε να προσβάλει τα ελληνικά τμήματα στην Γκραμπάλα και την Ασσόνισα.
Η Ιταλική Αεροπορία, βομβάρδισε και πολυβόλησε τις ελληνικές θέσεις από χαμηλό ύψος.
Ο Κατσιμήτρος διέταξε την έξοδο περιπόλων σε όλη τη ζώνη της Μεραρχίας, που αιφνιδίασαν τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί επιχείρησαν να διασχίσουν τον Αώο, αλλά αποκρούστηκαν, ενώ στον παραλιακο τομέα, το Μηχανικό τους κατασκεύαζε γέφυρες για να περάσουν τον Καλαμά, νότια των Φιλιατών. Σε αερομαχίες με ιταλικά αεροσκάφη ανατολικά της Σαμαρίνας (Πίνδος), σκοτώθηκαν ο Επισμηναγός ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΣΟΣ του Θεοδώρου και Ανθυποσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΒΑΝΗΣ του Πολυχρόνη.
Στο έδαφος, τμήματα της 1ης Μεραρχίας έφθασαν στη Βωβούσα, και βρήκαν εκεί έναν αποκομμένο ελληνικό λόχο που προσπαθούσε επί μέρες να κρατήσει τους Ιταλούς στα γύρω υψώματα.
Στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου ο Μουσολίνι καλεσε σε σύσκεψη τους αρχηγούς των επιτελείων και αποφασίστηκε η αποστολή 12 τουλάχιστον μεραρχιών στην Αλβανία και η αντικατάσταση του στρατηγού Πράσκα με τον στρατηγό Ουμπάλντο Σοντού.

1941. Οι εξόριστες κυβερνήσεις της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, και της Γιουγκοσλαβία συνήψαν στο Λονδίνο συμφωνία για τη συγκρότηση μεταπολεμικά ενός μπλοκ για την ανασυγκρότηση και την οικονομική αποκατάσταση.


1942. Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Ο Έρβιν Ρόμελ διέταξε  υποχώρηση.

1943. Η ΟΠΛΑ δολοφόνησε το στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθηνών Δημήτριο Γιαννακόπουλο και μετά έβγαλε προκήρυξη και κατήγγειλε τους εκτελεστές ενώ υποσχέθηκε και εκδίκηση.

1944. Η σφαγή του Κιλκίς. Οι Κομμουνιστές έσφαξαν πάνω από 7000 εθνικόφρονες ταγματασφαλίτες, που παραδοθήκαν μετά από 9ωρη μάχη. Ολοκληρώθηκε, η εκκένωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Στον ελληνικό χώρο παγιδεύτηκαν οι Γερμανικές φρουρές στη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Κω, τη Λέρο, την Τήνο, και τη Μήλο, καθώς και στα Χανιά που παραδόθηκαν στους Άγγλους τον Μάιο του 1945. Οι παρτιζάνοι στη Γιουγκοσλαβία μπήκαν στο Μοναστήρι. 

1945. Ο επικεφαλής του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Γκεόργκι Ντιμιτρόφ επέστρεψε από τη Μόσχα στη Βουλγαρία μετά από 22 χρόνια εξορίας.

1946. Έναρξη ισχύος του καταστατικού της UNESCO, που κυρώθηκε από είκοσι χώρες.

1950. Στη Ρώμη υπογράφηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Ισπανία έγινε δεκτή στον ΟΗΕ.


1952. Ο Αϊζενχάουερ νίκησε τον  Άντλαϊ Στίβενσον και έγινε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών


1956. Τα Σοβιετικά στρατεύματα στις 4:15 π.μ. της 4ης Νοέμβριου μπήκαν στην Ουγγαρία για να τερματίσουν την αντικομουνιστική εξέγερση που είχε ξεκινήσει 12 ημέρες νωρίτερα. Στη 5.20 π.μ., ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι ανακοίνωσε την εισβολή προς το ουγγρικό έθνος με διάγγελμα 35 λεπτών στο οποίο ανέφερε. «Τα στρατεύματά μας αγωνίζονται και η κυβέρνηση είναι στη θέση της». Στη συνέχεια ο Ίμρε Νάγκι μαζί με μερικούς συνεργάτες του κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβική πρεσβεία στη Βουδαπέστη. Νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο Γιάνος Καντάρ. Την ίδια ημέρα το Ισραήλ κατέλαβε τα Στενά του Τιράν και βγήκε στη Διώρυγα του Σουέζ.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.
Στην Κύπρο ,στο Νέο Χωριό της Πάφου Άγγλοι στρατιώτες, μαζί με  Τούρκους επικουρικούς που τους συνόδευαν,  καταδίωξαν τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ  Γεώργιο Στυλιανού, Γεώργιο Αναστάση και Βάσο Παναγή και τους συνέλαβαν. Τους μετέφεραν κάτω από μια χαρουπιά, όπου πυροβόλησαν στο κεφάλι το Γεώργιο Στυλιανού και λόγχισαν μέχρι θανάτου τους Γεώργιο Αναστάση και Βάσο Παναγή. Μετά τους μετέφεραν στην πλατεία του χωριού και υποχρέωσαν τους συγχωριανούς τους να περάσουν μπροστά από τα κατακρεουργημένα κορμιά τους, τα οποία συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν. Στη συνέχεια τους κρέμασαν στα οχήματά τους και τους περιέφεραν στην Πόλη Χρυσοχούς. Σε επιθέσεις της ΕΟΚΑ σκοτώθηκαν 13.


1961. Ορκίστηκε  η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, της «βίας και νοθείας».
Ο Γεώργιος Παπανδρέου προανήγγειλε τον Ανένδοτο δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, διότι αποτελεί αποτέλεσμα βίας και νοθείας.


1965. Ο Αμερικανός ποιητής Έζρα Πάουντ πέρασε από την Αθήνα.


1966. Ο Άρνος πλημμύρισε την Φλωρεντία. Χιλιάδες άστεγοι και καταστροφές σε μουσεία αριστουργήματα τέχνης και σπάνια βιβλία. Επίσης, την ίδια μέρα στη Βενετία το νερό έφτασε σε ύψος 1,94 μ. που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο όλων των εποχών.

1973. Εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα μετά  το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου στο Α νεκροταφείο. 
1979. Ομάδες φοιτητών κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και συνέλαβαν 90 ομήρους, 53 από τους οποίους ήταν Αμερικανοί.

1984. Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στη Νικαράγουα γενικές εκλογές ,για να εκλογή πρόεδρου και κοινοβουλίου. Η συμμετοχή έφθασε το 75%. Ψήφισαν 1,170,142 και έλαβαν : Ο Ντανιέλ Ορτέγκα 66.97% και εξελέγη πρόεδρος και οι «Σαντινίστας» πήραν για τη βουλή 66.78%. Οι εκλογές έγιναν πριν την επανεκλογή του Ρήγκαν στις 6 Νοεμβρίου. 17 χρόνια μετά, το 2001, την ίδια ήμερα Ντανιέλ Ορτέγκα έχασε από τον Φιλελευθερο Ενρίκε.


1989. Στην πλατεία στην «Αλεξάντερ Πλατς», του Βερολίνου έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της ΟΔΓ.Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, απαίτησαν ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του συνέρχεσθαι και μεταρρυθμίσεις στην Ανατολική Γερμανία.

1995.Δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ από τον «εξτρεμιστή» Ορθόδοξο Εβραίο Γιγκάλ Αμίρ, ο οποίος ήταν αντίθετος στις συμφωνίες του Όσλο, και επικαλέστηκε εντολή από θεϊκό όραμα,ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζχάκ Ράμπιν, ο οποίος από το 1992, άρχισε τη διαδικασία συμφιλίωσης με τους Άραβες και το 1994 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Σιμόν Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ.


1996. Στη Σάμο,  το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα» έπεσε πάνω στην πυραυλάκατο «Κωστάκος», και τη βύθισε.


1998. Ο υποσμηναγός Νίκος Παρούσης, διαπιστώνοντας βλάβη του Μιράζ στο οποίο επέβαινε πετώντας πάνω από τον Ωρωπό, απέτρεψε την πτώση του σε σχολείο οδηγώντας το εκτός πόλης όπου και συνετρίβη μαζί του. Τιμήθηκε μετά θάνατο από την Ακαδημία Αθηνών. Στη Βραζιλία ορίστηκαν ως ελάχιστο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση τα 53 για τους άνδρες και τα 48 για τις γυναίκες. Η Ρωσία την ίδια ημέρα ζήτησε από τους πιστωτές της νέα δάνεια επειδή συγκομιδή ήταν η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών Στο Κοσσυφοπέδιο μετά από μια σύντομη ανακωχή, ξανάρχισαν οι συγκρούσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας με τις ένοπλες ομάδες των Ουτσεκάδων.

2000 . Στην ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου του Μίλο Τζουκάνοβιτς με το DOS των Σέρβων Δημοκρατών με ψήφους 136-19. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία δεν συμμετείχαν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2002. Η Κίνα και οι δέκα κράτη-μέλη της ΑΣΕΑΝ, υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου , με πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια καταναλωτές.

2004. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Μπουγιουρουμού με το συνταγματικό της όνομα, ως «Ρεπούμπλικα Ματσεντόνιγια».

2008.Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο «ηλιοκαμένος» , «καλός άνθρωπος» Χουσείν Μπαράκ Ομπάμα εκλέχτηκε Πρόεδρος. 

2009‎‎.  Οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Κροατίας, Μπορούτ Παχόρ και Γιαντράνκα Κοσόρ, υπέγραψαν συμφωνία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Στοκχόλμη, αφήνοντας τη διευθέτηση της συνοριακής διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.

2012. Ο Θεόδωρος Β ́ της Αλεξάνδρειας εξελέγη  Πάπας της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

2015. Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, μετά από φωτιά σε μια ντίσκο από την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 30 άτομα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. 
Ο Τζάστιν Τρουντό έγινε πρωθυπουργός του Καναδά. 

2016. Στην Τουρκία, συνελήφθησαν 11 μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) με την κατηγορία ότι συνδέονταν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).Πρώτη επίθεση από το  Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία.

2017. Στο Λίβανο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Σαάντ Χαρίρι  Saad ανακοίνωσε την παραίτησή του. Στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνέλαβε έντεκα μέλη της βασιλικής οικογένειάς, και πολλούς αξιωματούχους, με την κατηγορία  της διαφθοράς.

2018.Στη Γαλλία, έγινε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας.

2019. Στη Ρουμανία, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον φιλελεύθερο Λουντοβίκ Όρμπαν.

2020. Η αιθιοπική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια περιφέρεια της Τιγραίας, κατά του αυτονομιστικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Τιγραίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

0 82ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: “ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΘ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ;” ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ;; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ, ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ, ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΚΟΒΙΝΤ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ “ΘΕΤΙΚΑ” ΜΟΡΙΑΚΑ ;; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣ ΕΣΥ ΤΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ, ΝΑ ΚΟΛΛΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΣΟΥΝ ;;

https://nikosantoniadis.tv/2021/11/04/0-82χρονοσ-στεφανοσ-μανοσ-απο-τον-αδη-τησ/

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα